Soru: Yukarıdaki sayı doğrusu üzerinde verilen işlemi yapınız.
Cevap:
Sayı doğrusu üzerinden yapılan işlemleri anlamak için harekete dikkat etmeliyiz:
-
İşlem - -5’ten 0’a gitme:
-5’ten başladık ve sıfıra doğru hareket ettik. Bu işlem 5 birim sağa gitmek anlamına gelir. -
İşlem - 0’dan 3’e gitme:
Sıfırdan başladık ve 3’e doğru hareket ettik. Bu işlem 3 birim sağa gitmek anlamına gelir.
Toplam hareket:
- İlk işlemde 5 birim sağa gittik.
- İkinci işlemde 3 birim daha sağa gittik.
Sonuç:
Toplam hareket 5 + 3 = 8 birim sağa gitmek anlamına gelir. Yani işlem sonunda +3’teyiz.
Eğer başka işlem durumu varsa sorabilirsiniz!
@username
9-) Yukarıdaki sayı doğrusunda verilen işlemi nasıl yapabilirsiniz?
Cevap:
Soru görselinde, sayı doğrusunda negatif bir değerden başlayarak birkaç birim sağa (pozitif yönde) ilerlenip tekrar sağa veya sola gidilen adımları göstermektedir. Bu tür sorularda, her bir ok (veya yay) bize toplama ya da çıkarma adımını ifade eder. Şu şekilde adım adım düşünebilirsiniz:
-
Başlangıç Noktasını Belirleyin:
Hangi noktadan başladığınızı (örneğin, -3 veya -4 gibi) belirleyin. -
Toplama/Çıkarma Adımlarını Takip Edin:
- Eğer ok sağa doğru gidiyorsa o kadar birim “ekleme” (toplama) yaparsınız.
- Eğer ok sola doğru gidiyorsa o kadar birim “çıkarma” yaparsınız.
-
Her Adımda Yeni Konumunuzu Yazın:
Her hareket sonunda hangi sayıya geldiğinizi kaydedin. -
Nihai Sonucu Bulun:
Tüm adımları tamamladığınızda sonuç, son konumunuz olacaktır.
Aşağıda, olası bir örnek üzerinden (başlangıç noktası -3 ve sırasıyla +6, +2 birim ilerleme gibi) adımlar gösterilmektedir. Siz soru görselinde okların hangi başlangıç ve bitiş noktalarını işaret ettiğini tespit ederek aynı yöntemi uygulayın:
Adım | İşlem | Konum (Sonuç) |
---|---|---|
1. Başlangıç noktası | -3 (örnek) | -3 |
2. İlk yayda sağa 6 birim ilerleme | -3 + 6 | 3 |
3. İkinci yayda sağa 2 birim ilerleme | 3 + 2 | 5 |
Bu örnekte gördüğünüz gibi işlemin sonucu 5 olur. Sizin sorunuzda oklar farklı başlangıç ve bitiş noktalarına gidiyor olabilir; temel mantık aynı şekilde işlem basamaklarını toplama/çıkarma olarak değerlendirerek ilerlemektir.
Kısa Özet:
Sayı doğrusunda verilen yönlü oklar, toplama veya çıkarma işlemlerini temsil eder. Her bir okumada bitiş noktasını bulduktan sonra, bir sonraki harekete o noktadan devam edersiniz. İşlemlerin toplamı veya farkı, son konumunuzdur.
Özet Tablo
Yapmanız Gerekenler | Örnek Uygulama |
---|---|
1. Başlangıcı saptayın | -3’den başla |
2. İlk ok yönünde adım sayısını ekleyin/çıkarın | -3 + 6 = 3 |
3. İkinci (veya sonraki) okları takip edin | 3 + 2 = 5 |
4. Sonuç | 5 |
9 - 4 işlemi sayı doğrusunda nasıl gösterilir ve sonucu nedir?
Cevap:
• Adım 1: Sayı doğrusunu çizme
- Bir uçta negatif değerler (örneğin -5), ortada 0, diğer uçta pozitif değerler (örneğin +5) olacak şekilde bir doğru çizilir.
• Adım 2: Başlangıç noktasını belirleme
- Çıkarma işleminde ilk sayımız 9 olduğundan, sayı doğrusunda +9 noktasına gelinir. (Burada görselde verilmiş -5’ten 5’e dar bir sayı doğrusu varsa, 9’u işaretlemek için ek uzantı düşünebilirsiniz veya soru gereği -5 ile +5 arasında sembolik olarak gösterilebilir.)
• Adım 3: İkinci sayıyı uygulama
- İşlemde ikinci sayı 4 ve işlem (-) yani çıkarma olduğu için sayı doğrusunda 4 birim sola doğru hareket edilir.
• Adım 4: Varılan nokta
- 9’dan başlayıp 4 birim sola kayınca varılan nokta 5 olur. Dolayısıyla 9 - 4 = 5 bulunur.
Kısa Özet:
Çıkarma işleminde sayı doğrusunda sola doğru ilerlersiniz. 9’dan 4 adım sola gidince 5’e ulaşırsınız. Böylece sonuç 5 olur.
@username