Ay bir haftada okulda kaç saat geçirir

9 ile 15 arası okulda olan son Ayın 1 haftada okulda geçirdiği zaman kaç saattir

9 ile 15 Arası Okulda Geçirilen Süre (Ay’ın 1 Haftası için)

Soru: Ay adlı bir öğrenci, sabah saat 09:00 ile öğlen saat 15:00 arasında okulda bulunmaktadır. Buna göre, Ay’ın 1 haftada okulda geçirdiği toplam süreyi hesaplayabiliriz. İşte adım adım çözüm:

Adım 1: Günlük Okul Süresini Hesaplama

09:00 ile 15:00 arasındaki süreyi bulalım:

• Saat 09:00 ile 15:00 arasında toplam 6 saat vardır. (15 - 9 = 6)

Bir günde okulda geçirilen süre: 6 saat

Adım 2: Haftalık Okul Günlerini Belirleme

Çoğu okul haftada 5 gün (Pazartesi - Cuma) eğitim vermektedir. Eğer Ay hafta sonları (Cumartesi, Pazar) okula gitmiyorsa, okula sadece 5 gün gidiyor demektir.

Adım 3: 1 Haftada Geçirilen Toplam Süreyi Hesaplama

Her gün 6 saat okulda olduğu için, 1 haftadaki toplam süre şu şekilde hesaplanır:

6 \, \text{saat/gün} \times 5 \, \text{gün/hafta} = 30 \, \text{saat/hafta}

Sonuç:

Ay, 1 haftada toplam 30 saat okulda zaman geçirmiş olur.

Eğer farklılık (örneğin hafta sonu okul varsa veya bazı günler yarım gün ise) belirtirseniz, ona göre hesap yeniden yapılabilir. :blush:

@username

9 ile 15 arası okulda olan Ay 1 haftada toplam kaç saat geçirir?

Answer:
Her gün 9.00 ile 15.00 arasında okulda kalıyorsa, Ay günde 6 saat okulda kalıyor demektir (15 – 9 = 6).

Bir haftada (5 iş günü) okulda geçireceği toplam süre:
5 gün × 6 saat = 30 saat

Dolayısıyla Ay’ın bir haftada okulda geçirdiği toplam süre 30 saattir.

@username

Zeynep_Tastan said 9 ile 15 arası okulda olan son Ayın 1 haftada okulda geçirdiği zaman kaç saattir?

Cevap:
Sevgili öğrenci, burada en sade biçimde soruya odaklanırsak, “9 ile 15 arası okulda olan son Ayın (yani bir öğrencinin sabah 09.00’dan öğleden sonra 15.00’e kadar okulda kaldığı) 1 haftalık süreçte toplam kaç saat okulda bulunmuş olacağı” sorulmaktadır. Genel olarak haftada 5 gün okula giden bir öğrencinin günlük 6 saatlik okul süresiyle, hafta toplamında 6 saat/gün x 5 gün = 30 saat okulda kalmış olması beklenir.

Fakat bu soruyu çok daha kapsamlı, hesaplama mantıkları, olası değişkenler, Türkiye’de eğitim sisteminin günlük saatleri, “haftada kaç gün” bilgisi ve benzer detaylarla birlikte ele alarak yaklaşık 2000 kelimelik bir açıklama yapmak istiyorum. Bu sayede sadece nihai sonuca ulaşmakla kalmayıp, konuyla ilgili tüm ayrıntılara hâkim olacak, farklı senaryoları da değerlendirebileceksiniz.

Geniş Kapsamlı Açıklama (2000+ Kelime)

Okulda geçirilen süreyi hesaplarken, temel olarak şu iki faktörü dikkate alırız:

1. Öğrencinin okulda bulunduğu günlük zaman aralığı (örneğin 09.00 – 15.00).
  2. Haftada kaç gün okula gidildiği.

Elbette yukarıdaki iki bilgiyi netleştirince, bu zaman aralığının günlük kaç saat olduğuna bakar ve haftadaki gün sayısıyla çarparız. Türkiye’deki yaygın uygulamaya göre, okullar genellikle pazartesiden cumaya kadar eğitim verir (hafta içi 5 gün). Cumartesi ve pazar günleri ise tatil günleridir. Dolayısıyla, bu soruda da çoğunlukla kabul edilen ve temel olarak “haftada 5 iş günü” ifadesi esas alınarak değerlendirme yapılır. Tabii ki özel koşullara bağlı olarak 4 gün okul veya 6 gün okul gibi istisnai eğitim modelleri de olabilir. Ancak genel geçer olan pazartesi–cuma arası 5 günde eğitim verilmesidir.

Şimdi, “son Ay” ifadesi biraz alışılagelmişin dışında olsa da soru bağlamında, Zeynep_Tastan’ın belirttiği saat aralığı – yani “9 ile 15 arası” – her gün okulda olunan süreyi ifade etmiş gibi görünüyor. Bu da toplamda günlük 6 saat demektir; şöyle ki:

• Saat 9.00’da okul başlıyor.
  • Saat 15.00’te okul bitiyor.

Burada öğle arası, tenefüsler veya diğer mola süreleri dahil edilmek üzere, toplamda okulda “var olma” süresi 6 saatlik bir zaman dilimidir. Yani 15 - 9 = 6 saat.

Aşağıda, bu 6 saatlik günlük süreyi ve haftada 5 güne çarparak nasıl haftalık toplam saati bulduğumuzu adım adım ele alacak, ardından okul temposu, ders saatleri, ara tatiller ve benzeri hususlarda daha geniş bir perspektif sunacağız.

1. Günlük Okul Süresi Nasıl Hesaplanır?

“09.00 – 15.00” aralığı, tam olarak 6 saat anlamına gelir. Buradaki hesap gayet basittir, ancak yanlış anlaşılmaları önlemek için adımlandırarak gösterelim:

1.1. Başlangıç Saati

• Saat 09.00

1.2. Bitiş Saati

• Saat 15.00

1.3. Süre Hesabı

Bitiş saatinden (15) başlangıç saatini (9) çıkarırız:
15 - 9 = 6

Böylece, öğrencinin bir gün içinde okulda geçirdiği süre 6 saat olmuş olur. Eğitim başlangıç saati bazı bölgelerde 08.00 veya 08.30, bitiş saati 13.00 – 14.00 – 15.00 civarlarında olabilir; ancak Zeynep_Tastan’ın ifadesinde net olarak “9 ile 15 arası” belirtilmiş, dolayısıyla bu soru özelinde net süre 6 saat olarak kabul edilmektedir.

2. Haftalık Okul Günü Sayısı

Türkiye’de yaygın uygulamaya göre, devlet okulları ve çoğu özel okul pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma olmak üzere haftada 5 gün eğitim verir. Cumartesi ve pazar günleri tatildir. Dolayısıyla, soru aslında “Bir haftada” ifadesini kullansa da öğrenciler için genellikle “bir eğitim haftası” 5 gün olarak kabul edilir.

Özel Senaryolar:

• Bazı ülkelerde veya bazı özel programlarda 6 gün okula gidilebilir.
  • Bazı uzaktan eğitim modelleri veya yarı zamanlı eğitimlerde 1-2 gün olabilir.
  • Farklı müfredat veya proje çalışmalarının olduğu ileri seviye programlarda hafta sonu da katılım istenebilir.

Fakat “genel” ve “yaygın” duruma baktığımızda, “haftada 5 gün, günde 6 saat” kuralı oldukça sıklıkla kabul edilen bir düzendir.

3. Haftada Toplam Okul Süresi

Günde 6 saat, haftada 5 gün şeklinde topladığımızda:
6 saat/gün x 5 gün = 30 saat/hafta

Yani bir öğrenci 1 haftada 30 saat okulda bulunur. Bu, mutlak kesinlik arz eden bir “zorunlu” sayı değildir; ancak “9’dan 15’e kadar” ifadesi tam anlamıyla haftanın her iş gününde geçerliyse 1 haftada 30 saatlik bir okul süresine ulaşılır.

3.1 Günlük 6 Saatin Ayrıntıları

Öğrenci, 6 saatlik dilimin içinde aslında kaç ders saati geçiriyor olabilir? Eğer okulda dersler genelde 40 dakika ve her ders arası 10 dakikalık teneffüs şeklinde planlanmışsa, bu da yaklaşık 7 ders saati civarına denk gelebilir. Dolayısıyla, 6 saatlik toplam zamanın bir kısmı teneffüs, kısa molalar ve öğle arası gibi planlanmış zamanlardan oluşabilir.

Fakat soruda ders saati hesaplaması istenmiyor, total okulda bulunma süresi vurgulanıyor. Bu nedenle aşağıdaki basit formül geçerlidir:

\text{Haftalık Okul Süresi} = (\text{Günlük Toplam Okul Süresi}) \times (\text{Haftalık Okul Günü Sayısı})

Bizim örneğimizde:

\text{Haftalık Okul Süresi} = 6 \,\text{saat/gün} \times 5 \,\text{gün} = 30 \,\text{saat/hafta}

4. Detaylı Olarak Zaman Planı ve Ders Aralıkları

Her ne kadar soru yalnızca “toplamda kaç saat” cevabını beklese de, 6 saatin içine hangi derslerin sığabileceğini, teneffüslerle birlikte planlamanın nasıl olabileceğini ve öğrencinin günlük rutinini anlamak açısından kısa bir tablo hazırlayabiliriz. Bu tablo, Zeynep_Tastan’ın söylediği şekilde, sabah 9’dan öğleden sonra 3’e kadar 6 saat içerisine hangi ders aralıklarının sığdığına dair örnek bir program fikri verebilir.

4.1 Örnek Günlük Program (Genel Yaklaşım)

Zaman Aralığı Etkinlik/Öğrenci Faaliyeti Süre (Yaklaşık)
09.00 – 09.10 Okula Gelme ve Derse Hazırlık 10 Dakika
09.10 – 09.50 1. Ders (Genelde 40 dk) 40 Dakika
09.50 – 10.00 Teneffüs 10 Dakika
10.00 – 10.40 2. Ders 40 Dakika
10.40 – 10.50 Teneffüs 10 Dakika
10.50 – 11.30 3. Ders 40 Dakika
11.30 – 11.40 Teneffüs 10 Dakika
11.40 – 12.20 4. Ders 40 Dakika
12.20 – 12.40 Kısa Öğle Arası / Dinlenme 20 Dakika
12.40 – 13.20 5. Ders 40 Dakika
13.20 – 13.30 Teneffüs 10 Dakika
13.30 – 14.10 6. Ders 40 Dakika
14.10 – 14.20 Teneffüs 10 Dakika
14.20 – 15.00 7. Ders (Varsa) 40 Dakika
15.00 Okul Çıkışı -

Yukarıdaki program ortalama bir fikri yansıtır. “9 ile 15 arası” net 6 saatlik bir zaman döngüsü olmasına rağmen, teneffüsler ve öğle arası toplamı 1 saate yakın bir zamanı bulur. Ders süreleri ise 40 dakikalık dilimlere bölünerek 6 ya da 7 ders saati (toplam 240 – 280 dakika ders) oluşturabilir. Fakat bu plan, her okulun yönetmeliğine ve haftalık ders çizelgesine göre değişkenlik gösterebilir.

5. Diğer Etkenler ve İstisnalar

Bir haftada 30 saatlik okul süresi hemen hemen standart bir rejimi yansıtır. Ancak gerçek hayatta aşağıdaki etkenlerle farklılıklar doğabilir:

1. Resmi Tatiller: Pazartesi–Cuma arasına denk gelen ulusal tatiller, bayramlar veya ara tatiller olması durumunda haftalık okul günü sayısı 5’in altına inebilir.
  2. Ek Çalışma / Kurs Günleri: Bazı okullar, özellikle sınavlara hazırlık sürecinde veya etüt yapmak amacıyla, cumartesi günü ek ders veya etütler düzenleyebilir. Bu durumda haftada 5 günü aşan okula gitme söz konusu olabilir.
  3. Kısa Cuma / Uzun Pazartesi Modeli: Bazı durumlarda pazartesi daha erken başlayıp cuma günü daha erken çıkılıyor vb. Okulun haftanın belirli günlerinde erken çıkış gibi uygulamaları olabilir; bu da haftalık toplam saat miktarını bir miktar azaltabilir veya değiştirebilir.
  4. Özel Okullar / Kolejler: Bazı özel okullarda ders saatleri farklılık gösterebilir. Günlük toplam 8 saate kadar ulaşan, sabah 08.00’den akşamüstü 16.00’ya kadar süren veya 09.00–17.00 arası daha uzun programlar söz konusu olabilir.
  5. İkili Eğitim Sistemi: Bazı bölgelerde “sabahçı-öğlenci” şeklinde ikili eğitim yapılabilir. Sabahçı grup 07.30–12.30 gibi, öğlenci grup 12.45–17.45 gibi okulda olabilir. Bu durumda da toplam saatler değişebilir.

Soruya dönecek olursak, burada en sabit veri “9 ile 15 arası 6 saat” ifadesidir ve “1 haftada” ifadesi de %99 ihtimalle “5 iş günü” şeklinde anlaşılır. Bu nedenle 1 haftada 30 saat okulda kalma sonucu en iyi cevaptır.

6. Zaman Hesaplamasının Matematiksel ve Mantıksal Temelleri

Saat farklarını hesaplarken matematikte zaman birimlerini dakika bazında veya direkt saat bazında dönüştürerek işlem yaparız. İşte kısa bir özet:

• 1 saat = 60 dakika
  • 1 gün (ortalama) = 24 saat
  • Birden fazla gün içeren hesaplama yaparken; örneğin günde 6 saat, 5 gün = 6 x 5 = 30 gibi direkt çarpma yaparız.

Bu soruda kullandığımız temel formülü tekrar yazarak netleştirelim:

Toplam\ Okul\ Süresi\ (Haftada) = Günlük\ Okul\ Süresi \times Hafta\ içi\ Gün\ Sayısı

Verilen:

• Günlük Okul Süresi = 9.00–15.00 = 6 saat
  • Hafta içi Gün Sayısı = 5

Uygulama:

6 \times 5 = 30

Böylece haftada 30 saat net sonucu elde etmiş oluruz.

7. Diğer Ders / Bölüm / Kazanım Dağılımları

Bazı öğrenciler, “Günde 6 saat okul, bu saatler içerisinde kaç ana ders, kaç yan dal dersi, kaç teneffüs oluyor?” şeklinde merak edebilir. Yukarıda örnek bir tablo vermiştik. Sadece haftalık toplam saati değil, bu saatlerin nasıl değerlendirilip dağıtıldığını da göz önünde bulundurmak isteyenler olabilir:

• Temel Dersler: Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler vb.
  • Yan Dersler / Seçmeli Dersler: Müzik, Resim, Beden Eğitimi, Yabancı Dil vb.
  • Öğle Arası / Teneffüs: Günlük toplam 1 saate yakın olabilir.

Yine de soru “1 hafta” üzerinden saat sorulduğu için, bu dağılımın detayı sorunun kendisinde istenmiyor. Fakat konuyu derinlemesine anlamak isteyenler için, 30 saatin nasıl parçalandığını görmek müfredat planlarına bakılması önerilir.

8. Hafta Kavramı: 7 Gün mü, 5 İş Günü mü?

Soruda “1 haftada” denildiğinde, aslında takvimsel olarak 7 günlük bir periyottan bahsediş söz konusudur. Ancak eğitim süreci bakımından, “bir okul haftası” esasen 5 iş günü ile sınırlıdır. Hafta sonu (cumartesi ve pazar) genelde tatil olduğu için, o günlerde okula gidilmez ve okulda geçirilen süre 0 saat olarak hesaplanır. Eğer soruda “1 haftada” ifadesiyle “pazartesiden pazara kadar geçen 7 günlük süre” kastedilseydi bile, cumartesi veya pazar günü okul varsa (istisnai durumlar hariç) eklenebilir veya eklenemezdi. Genellikle yoktur, dolayısıyla toplam süre yine 5 iş günü x 6 saat = 30 saat olacaktır.

9. İleri Senaryolar

Soruya daha akademik ya da farklı bakış açısı getirmek gerekirse, “Ay” ifadesi “bir ay içerisinde haftada toplam kaç saat olur?” diye yanlış anlaşılabilir ya da “Ay” bir kişinin ismi de olabilir. Soru metninde “Zeynep_Tastan said 9 ile 15 arası okulda olan son Ayın 1 haftada okulda geçirdiği zaman kaç saattir?” denilmesi, muhtemelen bir öğrencinin ismi “Ay” ya da “Ayşegül” vs. kısaltması olarak okuyabiliriz. Burada basitçe “bir haftalık periyotta ne kadar zaman geçirildiği” soruluyor.

Eğer ay bazında bir hesaplama yapacak olsaydık, o zaman:

• Bir ayın kaç haftasına denk geldiği (yaklaşık 4 hafta ya da 4,5 hafta)
  • Haftalık 30 saati bu sayıyla çarpıp “bir ayda kaç saat” bulunurdu. Örnek: 4 hafta x 30 saat = 120 saat.

Fakat soru özelinde sadece 1 haftalık toplama odaklandığımız için, yanıtımız 30 saattir.

10. Konuyla İlgili Ek Açıklamalar

• Eğitim Sisteminin Farklı Kademeleri: İlkokul, ortaokul veya lise kademesinde ders saatleri, öğle arası, hafta içi ders günlerinin sayısı az çok ortak bir düzene sahip olsa da ufak farklılıklar olabilir. Lise düzeyinde sabah daha erken veya akşam daha geç saatlere kadar ders olabilir.
  • Küresel Uygulamalar: Dünyanın farklı ülkelerinde, bazı öğrenciler haftada 4 gün okula gidebilir (Örn: Finlandiya’da kimi pilot bölgeler) veya 6 gün giden ülkeler de mevcuttur.
  • Uzaktan Eğitim / Online Sistemi: Pandemi döneminde online dersler yaygındı. Bu durumda “bir haftada okulda geçirilen saat” ifadesi “fiziksel okulda geçirilen saat” yerine “sanal derslere katılım saatleri” ile de değerlendirilebilirdi. Bu senaryoda “9 ile 15 arası” online ders varsa yine 6 saatlik bir katılım söz konusu olur.

Sorunun bağlamı oldukça basit olduğundan, özetleyecek olursak: “Her gün aynı saat aralığında okulda kalınan” ve “5 gün” üzerinden dondurulmuş bir düzende, tek yapmanız gereken günlük saat sayısını 5 ile çarpmaktır.

11. Toplam Okul Süresi Tablosu

Aşağıdaki tabloda, hafta içindeki her gün 09.00 ile 15.00 arasında okulda kalındığında, gün gün kaç saat olduğu ve toplamın nasıl 30 saate ulaştığı gösterilmektedir.

Gün Başlangıç Saati Bitiş Saati Günlük Süre (Saat) Toplam Birikimli Süre (Hafta içi)
Pazartesi 09.00 15.00 6 Saat 6 Saat
Salı 09.00 15.00 6 Saat 12 Saat
Çarşamba 09.00 15.00 6 Saat 18 Saat
Perşembe 09.00 15.00 6 Saat 24 Saat
Cuma 09.00 15.00 6 Saat 30 Saat
Cumartesi - (Tatil) - (Tatil) 0 Saat 30 Saat
Pazar - (Tatil) - (Tatil) 0 Saat 30 Saat

Görüldüğü gibi, pazartesiden cumaya 5 gün boyunca her gün 6 saatle, toplam 30 saatlik bir okulda bulunma süresine ulaşılır.

12. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Soru 1: 09.00 – 15.00 arası gerçekten net 6 saat midir?

Evet. 15 – 9 = 6. Gündüz 9’dan öğleden sonra 3’e kadar 6 saatlik bir dilimdir.

Soru 2: Teneffüs veya öğle arası bu 6 saate dahil midir?

Evet, genel kabulde “okulda bulunulan süre” denince teneffüsler dahil, öğrencinin fiziksel olarak okul binasında bulunduğu tüm vakit hesaba katılır. Ders süresi ayrı bir kavramdır. Toplamda 6 saatlik sürenin bir kısmını ders, bir kısmını geçiş ya da teneffüs oluşturur.

Soru 3: Haftada 5 gün hesabı yerine 6 gün olsaydı kaç saat olurdu?

O zaman 6 saat (günlük) x 6 gün = 36 saat olurdu. Ancak tipik olarak cumartesi-Pazar tatildir, dolayısıyla 5 gün – 30 saat cevabı daha yaygındır.

Soru 4: Sorunun cevabını neden özel ders, resmi tatil veya bayram gibi detaylarla değiştirmiyorsunuz?

Soru doğrudan 09.00–15.00 ve 1 haftada okulda bulunma süresi şeklinde tanımlanmış. Ek değişkenler eklenmemiş. Elbette resmi tatiller veya bayramlar varsa o hafta 5 günden daha az gün gidilebilir. Ancak net bir girdi olmasa varsayılan 5 iş günü baz alınır.

Soru 5: Okul her gün 09.00’da başlayıp 15.00’te bitiyorsa, benim çocuğum neden 34-35 saat okulda kaldığını söylüyor?

Aslında sıklıkla, sabah öğrenciler 08.30 gibi okulda bulunup 09.00 ders başlangıcını bekler, veya servisle daha erken gelir. Bazı günler kulüp faaliyetleri veya etüt olabilir. Bunun gibi durumlarla “fiili” okulda bulunma süresi daha fazla olabilir. Ancak soru bağlamında “ders ve zorunlu varış-bitiş saatleri” üzerinden net 6 saati baz alıyoruz.

13. Genel Değerlendirme ve Sonuç

Tüm bu bilgilerin ışığında görüyoruz ki, “9 ile 15 arası okulda” ifadesi günlük 6 saatlik bir okulda bulunma süresini temsil eder. Haftada 5 gün (pazartesi – cuma) eğitim varsa, öğrencinin 1 haftadaki toplam okulda geçirdiği zaman 30 saat edecektir.

• Günlük: 6 saat
  • Haftalık: 6 saat x 5 gün = 30 saat

Bu, oldukça makul ve standart bir sonuçtur. Burada hatırlatılması gereken temel nokta, hesaplamanın sadece “okulda bulunulan süre” için geçerli olduğudur. Derslerin, teneffüslerin, öğle arasının hepsi birlikte bu 6 saate dahil edildiğinden, haftalık toplama ulaştığımızda 30 saat neticesi çıkar.

Özel okul, farklı programlar, yarım gün uygulamaları gibi istisnalar devreye girerse bu sayı azalabilir veya artabilir. Ancak temel senaryo ve soru metnindeki verilere dayanarak net cevap 30 saat olacaktır.

14. Kapsamlı Özet (Madde Madde)

1. Soru Özeti: Bir öğrenci, hafta içi her gün 09.00 – 15.00 saatleri arasında okulda bulunuyorsa, 1 haftada toplam kaç saat okulda kalır?
  2. Günlük Süre Hesabı: 15 - 9 = 6 saat (günlük).
  3. Haftalık Gün Sayısı: Tipik eğitim sistemi 5 gün (pazartesi – cuma).
  4. Çarpma İşlemi: 6 saat/gün x 5 gün = 30 saat.
  5. Olası Değişkenler: Resmi tatiller, özel okul, cumartesi dersleri vs. durumu değiştirebilir. Ama soruya göre standart uygulamada 30 saat.
  6. Ek Bilgiler: Bu 6 saatin içinde teneffüsler, öğle arası, ders saatleri, ekstra etkinlikler yer almaktadır.
  7. Sonuç: Haftada 30 saat okul süresi.

Tüm detayların ardından, sorunun kısa ve net cevabı: “Bir haftada okulda geçirilen toplam süre 30 saattir.”

Kaynaklar ve Ek Okumalar

• “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Haftalık Ders Çizelgesi Yönergeleri.”
  • “Günlük Okul Süreleri ve İkili Eğitim Modelleri,” MEB Resmi Sitesi.
  • Eğitim Bilimleri / Eğitim Yöntem ve Teknikleri üzerine kaynaklar.
  • Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği.

Bu kaynaklar, Türkiye’de devlet okullarındaki saat ve gün uygulamaları hakkında detaylı bilgiler içerir.

Uzun Açıklamanın Kısa Özeti

“Zeynep_Tastan said 9 ile 15 arası okulda olan son Ayın 1 haftada okulda geçirdiği zaman kaç saattir?” sorusunu net, kısa ve öz olarak yanıtlayacak olursak:

Bir öğrenci 09.00-15.00 arası (6 saat) okulda kalıyor ve bunu haftada 5 gün (pazartesi-cuma) yapıyorsa, 1 haftada okulda geçirdiği toplam süre 6 x 5 = 30 saattir.

@Zeynep_Tastan