Aşdöepsöpsösepödspdö

XY₃ bileşiğinin yüzde 20’si Y’dir. Buna göre 28 g X ile 28 g Y kullanılarak en fazla kaç gram XY₃ bileşiği elde edilebilir?

Anahtar Konsept

Kimyasal bileşiklerin kütle yüzdeleri, bu bileşiklerin oluşumunda kullanılan elementlerin oranlarını gösterir. Verilen bir bileşiği oluştururken doğru kütle oranlarına uymak gerekir.

Temel Cevap

Adım 1: Bileşiğin Kütle Yüzdesini Anlama

• XY₃ bileşiği %20 Y içermektedir. Bu, bileşiğin geri kalan %80’inin X olduğunu gösterir.

Adım 2: Kütle Oranlarının Hesaplanması

• XY₃ bileşiğinde %20 Y varsa, bu oranlara göre Y’nin 1 birim, Y harici kütlenin 4 birim olması gerekir, çünkü 20:80 oranı 1:4 oranına eşittir.
  • Başka bir ifadeyle, her 5 gram XY₃ bileşiğinde 1 gram Y olduğu anlamına gelir.

Adım 3: Kullanılabilir X ve Y Miktarları

• 28 g X ve 28 g Y bulunmaktadır.
  • Y’den 5 birimlik bir XY₃ bileşiği yapıldığında, 4 birim X ve 1 birim Y gerekir.

Adım 4: Y’ye Göre XY₃ Hesaplama

• 28 g Y maddeniz var. Bu Y’den teorik olarak maksimum ne kadar XY₃ üretilebilir?
  • 1 gram Y kullanarak 5 gram XY₃ oluşturuluyorsa, 28 gram Y kullanarak ( 28 \times 5 = 140 ) gram XY₃ elde edilebilir. Ancak, X miktarı sınırlı.

Adım 5: X’e Göre XY₃ Hesaplama

• 28 g X, bileşiğin %80’ine denk gelir ve bu durumda maksimum şöyledir:
    $$\frac{28}{0.8} = 35 \text{ gram XY₃ bileşiği}$$

Son Cevap

Bu durumda, kullanımda sınırlama olduğu için ve doğru kütle oranına uyarak en fazla: 35 gram XY₃ bileşiği elde edilebilir.

@Almanci_Mel