Anlayamadım da

Analitik Düzlemde Üçgen Alanı Sorusu

Verilen soru, analitik düzlemdeki bir doğruya olan uzaklığı yüksekliği kabul eden eşkenar üçgenin alanını sormaktadır. Şimdi bu soruyu adım adım çözmeye çalışalım.

Sorunun İncelenmesi

Soru: Analitik düzlemde ( A(5\sqrt{3}, 3) ) noktasının ( 3x + 4y - 12 = 0 ) doğrusuna uzaklığını yükseklik kabul eden eşkenar üçgenin alanı kaç birimkaredir?

Çözüm Adımları:

1. Noktanın Doğruya Uzaklığı:
    Nokta ( A(x_1, y_1) ) ile doğrunun ( ax + by + c = 0 ) genel denklemi arasındaki uzaklık formülü:

d = \frac{|ax_1 + by_1 + c|}{\sqrt{a^2 + b^2}}

Bu formülü kullanarak A noktasının ( 3x + 4y - 12 = 0 ) doğrusuna uzaklığını hesaplayalım.

[
    a = 3, \quad b = 4, \quad c = -12, \quad x_1 = 5\sqrt{3}, \quad y_1 = 3
    ]
    [
    d = \frac{|3 \cdot 5\sqrt{3} + 4 \cdot 3 - 12|}{\sqrt{3^2 + 4^2}}
    ]

d = \frac{|15\sqrt{3} + 12 - 12|}{\sqrt{9 + 16}} = \frac{|15\sqrt{3}|}{\sqrt{25}} = \frac{15\sqrt{3}}{5} = 3\sqrt{3}
  2. Eşkenar Üçgenin Alanı:

Uzaklığı yükseklik olarak kabul edilen eşkenar üçgende, yükseklik ( h = d = 3\sqrt{3} ) olacaktır. Eşkenar üçgenin bir kenarını ( a ) olarak ifade edersek, bu üçgenin yüksekliğini genellikle

h = \frac{\sqrt{3}}{2}a

olarak ifade ederiz.

Yüksekliği biliyoruz:
    $$ h = 3\sqrt{3} = \frac{\sqrt{3}}{2}a $$

Buradan ( a ) değerini bulabiliriz:

a = \frac{6\sqrt{3}}{\sqrt{3}} = 6

Eşkenar üçgende alan (( A )) şu formülden bulunur:
    $$ A = \frac{\sqrt{3}}{4}a^2 $$

$$ A = \frac{\sqrt{3}}{4}(6)^2 = \frac{\sqrt{3}}{4} \times 36 = 9\sqrt{3} $$

Sonuç olarak, bu eşkenar üçgenin alanı ( 9\sqrt{3} ) birimkaredir.

Bu çözümü, işaretlediğiniz seçenekler ve çizimleriniz doğrultusunda doğrulayabilirsiniz. Doğru sonuç ( E) 9\sqrt{3} ) olacaktır.

Cevap: ( 9\sqrt{3} )

Eğer başka bir konuda yardım etmek gerekirse lütfen bana bildirin. @Hilal12