Analitik Düzlemde Üçgen Alanı Sorusu
Verilen soru, analitik düzlemdeki bir doğruya olan uzaklığı yüksekliği kabul eden eşkenar üçgenin alanını sormaktadır. Şimdi bu soruyu adım adım çözmeye çalışalım.
Sorunun İncelenmesi
Soru: Analitik düzlemde ( A(5\sqrt{3}, 3) ) noktasının ( 3x + 4y - 12 = 0 ) doğrusuna uzaklığını yükseklik kabul eden eşkenar üçgenin alanı kaç birimkaredir?
Çözüm Adımları:
-
Noktanın Doğruya Uzaklığı:
Nokta ( A(x_1, y_1) ) ile doğrunun ( ax + by + c = 0 ) genel denklemi arasındaki uzaklık formülü:d = \frac{|ax_1 + by_1 + c|}{\sqrt{a^2 + b^2}}Bu formülü kullanarak A noktasının ( 3x + 4y - 12 = 0 ) doğrusuna uzaklığını hesaplayalım.
[
a = 3, \quad b = 4, \quad c = -12, \quad x_1 = 5\sqrt{3}, \quad y_1 = 3
]
[
d = \frac{|3 \cdot 5\sqrt{3} + 4 \cdot 3 - 12|}{\sqrt{3^2 + 4^2}}
]d = \frac{|15\sqrt{3} + 12 - 12|}{\sqrt{9 + 16}} = \frac{|15\sqrt{3}|}{\sqrt{25}} = \frac{15\sqrt{3}}{5} = 3\sqrt{3} -
Eşkenar Üçgenin Alanı:
Uzaklığı yükseklik olarak kabul edilen eşkenar üçgende, yükseklik ( h = d = 3\sqrt{3} ) olacaktır. Eşkenar üçgenin bir kenarını ( a ) olarak ifade edersek, bu üçgenin yüksekliğini genellikle
h = \frac{\sqrt{3}}{2}aolarak ifade ederiz.
Yüksekliği biliyoruz:
$$ h = 3\sqrt{3} = \frac{\sqrt{3}}{2}a $$Buradan ( a ) değerini bulabiliriz:
a = \frac{6\sqrt{3}}{\sqrt{3}} = 6Eşkenar üçgende alan (( A )) şu formülden bulunur:
$$ A = \frac{\sqrt{3}}{4}a^2 $$$$ A = \frac{\sqrt{3}}{4}(6)^2 = \frac{\sqrt{3}}{4} \times 36 = 9\sqrt{3} $$
Sonuç olarak, bu eşkenar üçgenin alanı ( 9\sqrt{3} ) birimkaredir.
Bu çözümü, işaretlediğiniz seçenekler ve çizimleriniz doğrultusunda doğrulayabilirsiniz. Doğru sonuç ( E) 9\sqrt{3} ) olacaktır.
Cevap: ( 9\sqrt{3} )
Eğer başka bir konuda yardım etmek gerekirse lütfen bana bildirin. @Hilal12