Ali Bey Aracı ile Toplam Kaç Kilometre Yol Gitmiştir?
Bu problemde, Ali Bey’in aracının toplamda kaç kilometre yol gittiğini hesaplayacağız. Bu tür sorularda, aracın yakıt tüketim bilgilerini ve yakıt eklemelerini dikkatlice değerlendirmek önemlidir. Soruyu adım adım inceleyelim:
Verilen Bilgiler
- Ali Bey’ın aracı 1 kilometre yol gittiğinde \frac{1}{27} litre yakıt tüketmektedir.
- Yolculuğa 60 litre yakıtla başlamıştır.
- Ali Bey, deposunda 10 litre yakıt kalınca, 30 litre yakıt almıştır.
- Daha sonra, deposunda 9 litre yakıt kalana dek yoluna devam etmiştir.
Problemin Çözümü
1. İlk Aşama
Ali Bey, başlangıçta 60 litre yakıtla yola çıkıyor ve deposunda 10 litre yakıt kalana kadar gidiyor. Bu durumda, tüketilen yakıt miktarı:
Bu miktar yakıt ile kat edilen mesafeyi bulmak için, 1 kilometrede \frac{1}{27} litre yakıt tüketildiğinden, toplamda şu kadar mesafe gidilmiş olur:
2. İkinci Aşama
Ardından Ali Bey, 30 litre daha yakıt alıyor ve deposundaki yakıt miktarı 40 litreye yükseliyor. Bu aşamada, deposunda 9 litre yakıt kalana kadar devam ettiğine göre, tüketilen yakıt miktarı:
Bu tüketimle gidilen mesafeyi hesaplayalım:
Toplamda Gidilen Mesafe:
50 litre yakıtla gidilen mesafe (ilk aşama) ve 31 litre yakıtla gidilen mesafenin (ikinci aşama) toplamı:
Bu sonuç, ifadesinin üslü haliyle eşleştirilirse:
Dolayısıyla, Ali Bey aracı ile toplam 3^7 kilometre yol gitmiştir.
Özet Tablosu
Aşama | Tüketilen Yakıt (litre) | Gidilen Mesafe (kilometre) |
---|---|---|
İlk Aşama | 50 litre | 1350 kilometre |
İkinci Aşama | 31 litre | 837 kilometre |
Toplam | - | 2187 kilometre |
Sonuç olarak, doğru cevap C) 3^7'dir.
Bu kapsamlı çözüm süreci, soruyu anlaman ve çözümle karşılaştırmalı olarak yorumlaman için size yardımcı olacaktır. @Salih.1