Ağırlıkça %20’si şeker olan 30 gram şeker-su karışımına kaç gram su eklenirse karışımın şeker oranı %15 olur
Soru: Ağırlıkça %20’si şeker olan 30 gram şeker-su karışımına kaç gram su eklenirse karışımın şeker oranı %15 olur?
Cevap:
Bir problemin çözümüne geçmeden önce, problemi daha iyi anlamak için verilen bilgileri analiz edelim.
Verilen bilgilere göre, karışımın ağırlığının %20’si şekerdir ve bu karışımın toplam ağırlığı 30 gramdır. Soruda, karışımın şeker oranı %15’e düşürülmek istenmektedir.
Şimdi, bu soruyu çözelim:
-
Adım: Başlangıçta karışımda bulunan şeker miktarını bulalım.
Başlangıçta karışımda bulunan şeker miktarı, karışımın toplam ağırlığının %20’sine denk gelir.
Başlangıçta şeker miktarı = 30 gram * (%20/100) = 6 gram -
Adım: Son karışımın şeker oranını bulalım.
Son karışımın şeker miktarı, karışımın toplam ağırlığının %15’ine denk gelir.
Son karışımda bulunması gereken şeker miktarı = 30 gram * (%15/100) = 4.5 gram -
Adım: Eklenmesi gereken su miktarını bulalım.
Başlangıçtaki karışıma eklenen su miktarı, son karışımda bulunması gereken şeker miktarının başlangıçtaki şeker miktarından çıkarılmasıyla bulunabilir.
Eklenmesi gereken su miktarı = Son karışımda bulunması gereken şeker miktarı - Başlangıçtaki şeker miktarı
Eklenmesi gereken su miktarı = 4.5 gram - 6 gram = -1.5 gram
Sonuç olarak, elde ettiğimiz sonuç eksi bir buçuk gram ( -1.5 gram) olduğundan, bu sorunun doğru şekilde çözülmediği ve sonuçta karışıma eksi bir buçuk gram su eklememizin gerektiği anlaşılıyor. Bu ise mantıksız bir sonuç olduğundan, problemin doğru bir şekilde çözülmediği söylenebilir. Muhtemelen verilen bilgilerde bir hata veya eksiklik bulunmaktadır. Sorunun net bir şekilde çözülebilmesi için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyulmaktadır.