Bu şiirle ilgili sorulan soruya dair seçenekleri ve metni incelediğimizde, bu dizelerin hangi edebi anlayışı ya da üslubu yansıttığını belirlemek gerekir.
Metni Anlama ve Değerlendirme
Şiirin dili, kelime seçimi ve ahenk açısından değerlendirildiğinde dikkat çeken unsurlar:
-
Dilde Osmanlıca Kelimeler: Şiirde sıkça kullanılan “mâzî”, “mehdi”, “ekâbîr”, “füyûzat”, “sipihî”, “teâlî” gibi Osmanlı Türkçesi kelimeler, bu dizelerin dil açısından Servetifünun Dönemi etkisinde kalmış olduğunu işaret etmektedir. Servetifünun şiiri genellikle ağır bir dilin ve lirik/sanatlı ifadelerin tercih edildiği bir anlayışı temsil eder.
-
Üslup ve Vezin: Ahenk unsurları göz önüne alındığında, şiirde belirgin bir kafiye düzeni mevcuttur ve bir ritim oluşturma gayesi güdülmüş gibi görünmektedir. Bu da şiiri ahenk unsurlarından uzak bir eser olmaktan çıkarır. Ayrıca Servetifünun dönemi yazarları gibi, içerikte hayal ve sanat unsuruna ağırlık verilmiştir.
-
Servetifünun ile Bağlantılar: Servetifünun şairleri Batı edebiyatından etkilenmiş, bireysel hayale dayalı eserler oluşturmuşlardır. Şiirde de “mâzî silinmeli” gibi geçmişi bırakıp bir yenilik anlatma motifi vardır; fakat kullanılan ağır ve süslü dil, dolaylı olarak Servetifünun dönemine ait bir tarzı yansıtır.
Doğru Cevabın İncelenmesi
Şimdi verilen seçenekler üzerinden doğru cevap belirleyelim:
Seçenek | Değerlendirme |
---|---|
A) Yeni Lisan anlayışıyla oluşturulmuştur. | Yanlış. Yeni Lisan anlayışı sade bir Türkçeyi savunur. Bu şiir ise ağır bir dil ve Osmanlıca kelimelerle yazılmıştır. |
B) İçerik olarak Ziya Gökalp’in şiirlerine benzemektedir. | Yanlış. Ziya Gökalp’in şiirlerinde Türkçülük fikri ve Toplum için sanat anlayışı vardır. Bu dizelerde bireysel bir anlatım ön planda. |
C) Ahenk unsurlarına yer verilmemiştir. | Yanlış. Bir ahenk ve ritim oluşturma çabası şiirde hissedilmektedir. |
D) Semail nazım biçimiyle meydana getirilmiştir. | Yanlış. Semail Nazım biçimi halk şiirine özgüdür ve bu dizeler farklı bir sistemde yazılmıştır. |
E) Üslup açısından Servetifünun şiirine uymaktadır. | Doğru. Ağır Osmanlıca kelimeler, sanatlı söyleyiş ve bireysel bir anlatım ile Servetifünun üslubuna uygundur. |
Sonuç
Bu nedenle doğru cevap “E” şıkkıdır.
İlgili şiir, üslup açısından Servetifünun edebiyatına ait şiirlerin özelliklerini taşımaktadır.