a) Misak-ı Millî’nin kabulüyle birlikte ulusal sınırlar ve Türk milletinin hakları açıkça belirtilmiştir. Bu karar, hangi temel ilkenin savunulduğunun bir göstergesidir?
Misak-ı Millî’nin Kabulü ile Kimlik ve Sınırların Belirlenmesi
Cevap:
Misak-ı Millî, Türk milletinin Ulusal Kurtuluş Savaşı çerçevesinde belirlediği temel hedeflerden biridir ve Türkiye’nin ulusal sınırlarını ve haklarını açıkça tanımlar. Bu kararın temelinde yatan ilke, “ulusal egemenlik” ilkesidir.
Adım 1: Misak-ı Millî’nin İlanı
Misak-ı Millî, 28 Ocak 1920’de Osmanlı Mebusan Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Bu karar, Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve ulusal bağımsızlığını koruma kararlılığını vurgular.
Adım 2: Ulusal Egemenlik İlkesi
Misak-ı Millî’nin temelinde, ulusal egemenlik ilkesi yer alır. Bu ilke, bir ulusun kendi kaderini belirleme hakkını ifade eder ve dış müdahalelere karşı kendi topraklarında tam bağımsızlık ve hakimiyet sağlama hedefini içerir.
Adım 3: Sınırların ve Hakların Tanımlanması
Misak-ı Millî, Mondros Mütarekesi sırasında fiilen işgal edilmemiş olan toprakları kapsarken, Türk milletinin yaşadığı yerlerde bağımsızlığı ve egemenliği savunmayı amaçlar. Bu doğrultuda milli sınırların tanımlanması, ulusal birliğin ve bağımsızlığın korunması açısından hayati bir adım olarak değerlendirilir.
Nihai Cevap:
Misak-ı Millî’nin kabulü, ulusal egemenlik ilkesinin savunulduğunu gösterir. Bu ilke, Türk milletinin bağımsızlık ve kendi kaderini tayin etme hakkını vurgular ve ulusal sınırları ile haklarının korunmasını hedefler.
b) Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, halkın iradesini esas alan bir yönetim anlayışını ortaya koymuştur. Bu gelişme, aşağıdaki hangi temel ilkeyle doğrudan ilişkilidir?
Büyük Millet Meclisi’nin Açılışının Temel İlkelerle İlişkisi
Cevap:
Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, halkın iradesine dayanan bir yönetim anlayışının somut bir göstergesidir ve bu gelişme doğrudan “millî egemenlik” ilkesiyle ilişkilidir.
Adım 1: Büyük Millet Meclisi’nin Açılışı
23 Nisan 1920 tarihinde açılan Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin kendi kendini yönetme iradesini ifade eder. Bu açılış, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki monarşik yönetim anlayışından uzaklaşmayı ve halkın temsilciler aracılığıyla yönetime katılmasını sembolize eder.
Adım 2: Millî Egemenlik İlkesi
Millî egemenlik, bir ülkenin yönetiminde tüm yetki ve gücün milletin elinde olduğunu ifade eder. Bu ilkeye göre, yönetim halk tarafından seçilen temsilciler aracılığıyla yapılır ve tüm kararlar milletin çıkarlarını gözeterek alınır.
Adım 3: Halkın İradesinin Yönetimdeki Rolü
Büyük Millet Meclisi’nin açılması, halkın iradesini yönetimde belirleyici bir unsur haline getirir. Bu gelişme, halkın yönetime doğrudan katılımını sağlayarak millî iradenin ve demokrasinin temellerini atar.
Nihai Cevap:
Büyük Millet Meclisi’nin açılışı, doğrudan millî egemenlik ilkesiyle ilişkilidir. Bu ilke, halkın iradesinin devlet yönetiminde belirleyici bir güç olmasını sağlar ve demokratik bir yönetim anlayışını benimser.