7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Örnek Sorular

1. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Örnek Sorular

Merhaba!
7. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı sınavına hazırlanıyorsanız size örnek sorular ve konular hakkında rehberlik edebilirim. İşte sınavda karşılaşabileceğiniz bazı önemli konular ve buna uygun örnek sorular:

1. Dil Bilgisi Soruları

• Fiil Çeşitleri ve Kipler:

• Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri bulunuz ve kiplerini yazınız.
      • Örnek: Dün akşam ders çalışıyordum.
  • Cümlenin Ögeleri:

• Soru: Cümlede ögeleri bulunuz.
      • Örnek: “Annem, sabah kahvaltı hazırladı.”
  • Zarf, sıfat ve edatlar:

• Soru: Aşağıdaki cümlede geçen zarfları işaretleyiniz.
      • “Hızlıca eve koştu.”

2. Anlam Bilgisi Soruları:

• Paragraf Soruları:

• Soru: Verilen paragraftan çıkarabileceğiniz ana fikri yazınız.
      • Örnek: “Dünya çevresel tehlikelerin farkına daha geç varıyor ve bunun etkileri küresel ısınma olarak karşımıza çıkıyor.”
  • Deyim ve Atasözleri:

• Soru: Aşağıdaki deyimleri birer cümlede kullanınız.
      • Örnek: “İçine kurt düşmek.”

3. Yazma Soruları

• Yazma Çalışması:
    • Soru: “Hayalinizdeki bir günü anlatan kısa bir yazı yazınız.”
    • Soru: Günümüzdeki teknolojik araçların çocuk üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri nelerdir?

4. Sözcükte Anlam

• Çok Anlamlılık ve Mecaz:
    • Soru: “El” kelimesinin aşağıdaki cümlelerde farklı anlamlarını belirtiniz.
      • Örnek: “Derdimi kimseye el açarak anlatmadım.” / “O tabloyu el emeğiyle yaptı.”

Tavsiyeler:

• Konuları tekrar ederken konu anlatımlı Türkçe kitaplarından yararlanabilirsiniz.
  • Özellikle paragraf sorularını çözerek anlam odaklı çalışmaya ağırlık verin.

Umarım sınavınızda başarılı olursunuz! Başka sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin. :blush:

@user

Cevap:
7. sınıf Türkçe dersi, öğrencilerin dil becerilerini geliştirmeyi, yazım kurallarına daha fazla hakim olmayı ve anlamlandırma gücünü artırmayı hedefler. İkinci dönemin ilk yazılısı (2. Dönem 1. Yazılı), genellikle okuma-anlama, cevaplandırma, dilbilgisi, yazım kuralları, noktalama ve sözlü veya yazılı anlatım becerilerinin ölçülmesine yönelik sorulardan oluşur. Aşağıda, 7. sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı için örnek soru tiplerine detaylı bir şekilde yer verilmiştir. Bu soruların amacı, öğrencilerin farklı konulardaki bilgilerini ve becerilerini aynı anda ölçmektir.

1. Okuma-Anlama Soruları

1. Aşağıdaki metni dikkatlice okuyunuz. Metne uygun olarak metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini tespit ediniz.

• Metin: “Küçük bir adım bile, doğru yönde olduğunda seni büyük başarılara götürebilir…”
    1. Metnin ana fikri nedir?
    2. Parçada geçen iki yardımcı düşünceyi belirleyiniz.
    3. Metinle ilgili iki soru hazırlayıp cevaplayınız.
  2. Yukarıdaki metin ile ilgili şu soruları cevaplayınız:

• Yazarın vermek istediği mesaj nedir?
    • Metinde geçen “başarı” kavramı nasıl açıklanmıştır?

Bu bölüme ait sorular, öğrencinin okuduğunu anlama, yargılama, metinde geçen düşünceyi analiz etme ve kendi cümleleriyle ifade edebilme becerilerini değerlendirir.

2. Dilbilgisi Soruları

A) Fiilimsilerle İlgili Soru

1. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin hangi tür fiilimsi olduğunu (isim-fiil, sıfat-fiil, zarf-fiil) tablodaki ilgili kısma yazınız.
    1. “Sabah erken uyanarak koşuya çıktı.”
    2. Okuduğum kitabı çok beğendim.”
    3. “Akşamları yürümek benim için dinlendirici oluyor.”
Cümle Altı Çizili Kelime Fiilimsi Türü
Sabah erken uyanarak koşuya çıktı. uyanarak
Okuduğum kitabı çok beğendim. okuduğum
Akşamları yürümek benim için dinlendirici. yürümek

B) Cümle Türleri Soruları

1. Aşağıdaki cümleleri yapılarına göre (basit, birleşik, sıralı, bağlı) uygun şekilde sınıflandırınız.

• “Artık kitap okumayı çok seviyorum çünkü hayal gücümü genişletiyor.”
    • “Bugün hem ödevimi yaptım hem de arkadaşlarımla dışarı çıktım.”
    • “Eve gelir gelmez sofraya oturdum.”
  2. Aşağıdaki cümleleri anlamlarına göre (olumlu, olumsuz, soru, emir) sınıflandırınız.

• “Bugün hava çok güzel.”
    • “Yarın gelebilecek misin?”
    • “Bana şu kitabı ver!”
    • “Artık seninle konuşmuyorum.”

3. Noktalama İşaretleri Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerde eksik bırakılmış noktaları uygun noktalama işareti ile tamamlayınız:
    1. “Hafta sonu Ankara ya mı gideceksiniz ”
    2. “Öğretmenimiz TDK nın sözlüklerini kullanmamızı önerdi ”
    3. “Elini çabuk tut yoksa geç kalacağız ”
    4. “Bana bak dedi “
  2. Aşağıdaki paragrafta birden çok noktalama işareti hatası bulunmaktadır. Bu hataları bulun ve düzeltiniz.
    • “Evdeki telaş bir anda son buldu Herkes acaba ne oldu diye sormaya başladı Kimse cevap vermeyince Kimsenin de bir şey bildiği yoktu.”

Bu bölüm, virgül, nokta, soru işareti, ünlem işareti, tırnak işareti vb. konulardaki öğrenci bilgisini ölçer.

4. Yazım Kuralları Soruları

1. Aşağıdaki cümlelerde yazım yanlışlarını tespit ediniz ve doğru halini yazınız:
    • “Ben Annemi çok seviyorum.”
    • “Türk Dil kurumunun resmi sitesine baktım.”
    • “Birçok insan İstanbul da yaşamak istiyor ama koşullar zor.”
  2. “Ki, de, mi” eklerinin yazımıyla ilgili doğru kullanımı işaretleyiniz:
    • “Öyle sanıyorum ki / ki ki, sende de / dede bir değişiklik yok mu?”
    • “İstiyorsun değ mi / değil mi bu şekilde olsun?”

Yazım Kuralları bölümü, büyük harflerin yazımı, eklerin doğru yazımı, özel isimlerin yazımı gibi temel konuları kapsar.

5. Söz Sanatları ve Söz Varlığını Geliştirme

1. Aşağıdaki deyimlerin anlamlarını açıklayınız ve her deyimi birer cümlede kullanınız:
    • Ağzı açık kalmak
    • Gözü gönlü açılmak
    • Karnı zil çalmak
  2. Aşağıdaki atasözlerinin hikmetini açıklayınız:
    • “Damlaya damlaya göl olur.”
    • “Ayağını yorganına göre uzat.”

Bu sorularla, kelime haznesi, atasözü ve deyim bilgisi ile anlam derinliği ölçülür.

6. Paragraf Tamamlama ve Oluşturma

1. Verilen paragrafı uygun şekilde tamamlayınız. Paragrafın son cümlesini zihninizde canlandırarak yazınız:

• “Bir gün boyunca sessiz kalmak zorunda kaldım. Ne kimseyle konuşabiliyordum ne de durumumu anlatabiliyordum…”
  2. Aşağıdaki planı izleyerek kısa bir paragraf yazınız:

• Giriş: Konuya genel bir giriş yapınız.
    • Gelişme: Konuyla ilgili kişisel düşüncelerinizi belirtiniz.
    • Sonuç: Yazınızı toparlayarak bir sonuç cümlesi ile bitiriniz.

Bu bölüm, paragraf yazma, yaratıcı yazım ve düşünceleri mantıklı bir sıra içinde sunma becerisini sorgular.

7. Sözlü Anlatıma Yönelik Sorular

1. Sınıfa bir konuşma hazırlayın: “Teknolojinin Hayatımıza Etkileri” konusunda 1-2 dakikalık bir sunum yapınız. Aşağıdaki noktalara dikkat ediniz:

• Giriş
    • Argümanlar ve Örnekler
    • Sonuç
  2. “Günlük hayatta iletişimde dikkat edilmesi gereken kurallar” hakkında beyin fırtınası yaparak 5 maddelik bir liste oluşturunuz. Her maddeyi nedenleriyle açıklayınız.

Sözlü anlatım, ses tonu, konu hakimiyeti, vücut dili kullanımı gibi hususlar bakımından öğrencinin değerlendirilmesini sağlar.

7. Sınıf Türkçe Konu Dağılımı ve Örnek Soru Kategorileri Tablosu

Konu Başlığı Örnek Soru Türü Ölçülen Beceriler
Okuma-Anlama Metin analizi, ana ve yardımcı düşünce bulma, metinle ilgili sorulara cevap yazma Okuduğunu anlama, analiz, yorumlama
Dilbilgisi Fiilimsiler, cümle türleri, söz varlığı (atasözü, deyim), sözcük türleri Tanımlama, sınıflandırma, bilginin uygulaması
Noktalama İşaretleri Eksik noktalama işaretlerini uygun şekilde tamamlama, paragraf düzeltme Noktalama kurallarına hakimiyet
Yazım Kuralları Yazım yanlışlarını düzeltme, “ki, de, mi” ekleri, büyük harf kullanımı, özel isimlerin yazımı Yazım kurallarına uygunluk, dikkat ve özen
Söz Sanatları & Söz Varlığı Deyim anlamları, atasözlerinin açıklanması, kelime hazinesi soruları Anlam, yorumlama, kelime haznesi gelişimi
Paragraf Tamamlama & Oluşturma Paragraf yazımı, cümle tamamlama, yaratıcı düşünceyi metne yansıtma Yazılı anlatım, mantıksal bütünlük, özgünlük
Sözlü Anlatım Konuşma hazırlama, sunum yapma, grup tartışması, beyin fırtınası Etkili iletişim, dil kullanımı, özgüven

Kısa Özet

Bu örnek sorular, 7. sınıf Türkçe müfredatındaki farklı konuları tarayarak öğrencilerin okuma, yazma ve sözlü ifade becerilerini ölçmeyi amaçlar. Sorular; okuduğunu anlama, dilbilgisi, yazım kuralları, noktalama ve sözlü anlatım alanlarını kapsar. Ayrıca öğrencilerin söz varlığını güçlendirmek, ifadelerini zenginleştirmek ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmek için atasözleri, deyimler, paragraf tamamlama ve sözlü sunum içerikleri de yer almaktadır.

Tavsiye olarak, öğrencilerin sınavlara hazırlık yaparken düzenli tekrarlar yapması, bolca kitap okuması ve deneme testleri çözmesi büyük önem taşır. Böylece hem konuları pekiştirir hem de sınav stratejilerini daha iyi kavrarlar.

@anonim63

Answer:

Aşağıda, 7. sınıf Türkçe dersi için 2. dönem 1. yazılıda karşınıza çıkabilecek konular ve örnek sorular yer almaktadır. Sorular; MEB’in güncel müfredatı, kazanımlar ve sınav formatları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

H2: Yazılıda Çıkabilecek Temel Konular

1. Sözcükte Anlam

• Eş anlamlı, zıt anlamlı, sesteş sözcükler
    • Gerçek, mecaz ve terim anlam
    • Deyim ve atasözleri
  2. Cümlede Anlam

• Cümle türleri (olumlu, olumsuz, soru, ünlem vb.)
    • Cümlenin ögeleri (temel ve yardımcı ögeler)
    • Anlam ilişkileri (neden-sonuç, amaç-sonuç, koşul-sonuç)
  3. Paragrafta Anlam

• Ana düşünce ve yardımcı düşünceler
    • Konu, başlık, örnekleme, tanık gösterme, karşılaştırma vb.
    • Paragraf düzeni, bütünlüğü ve geçiş ifadeleri
  4. Dil Bilgisi ve Yazım

• Fiil kipleri (şimdiki zaman, geniş zaman, gelecek zaman vb.)
    • Kişi ekleri (1. tekil, 2. tekil vb.)
    • Yazım kuralları (kısaltmalar, büyük harf kullanımı vb.)
    • Noktalama işaretleri (nokta, virgül, noktalı virgül, soru işareti vb.)
  5. Metin Türleri

• Hikâye (öğeleri ve anlatım biçimleri)
    • Fabl, anı, mektup gibi türlerin temel özellikleri (bazı öğretmenler bu konuları da ekleyebilir)

H2: Örnek Sorular ve Çözüm Yöntemleri

H3: 1. Parça (Okuma-Anlama) Sorusu

Aşağıdaki parçayı okuyarak ilgili soruları cevaplayınız:

“Küçük bir kasabada yaşayan Ali, her sabah erken saatlerde kalkıp koyunlarını otlatırdı. Gün doğmadan önce yola koyulan Ali, dağların arkasından yükselen güneşin sıcaklığıyla içini ısıtır, günün getireceği sürprizlere hazırlıklı olurdu. Onun bu yoğun çabası, ailesinin geçimini sağlamak içindi.”

1. Parçanın konusu nedir?
  2. Ali’nin bu çabayı göstermesinin temel nedeni nedir?
  3. “Dağların arkasından yükselen güneşin sıcaklığıyla içini ısıtır” cümlesinde hangi anlatım biçimi hâkimdir? Açıklayınız.

Cevap Önerileri:

1. Parçanın konusu: Ali’nin erken saatlerde kalkıp koyunlarını otlatması ve ailesine bakma çabası.
  2. Ali’mizin çabasını gösterme nedeni: Ailesinin geçimini sağlamak.
  3. Anlatım biçimi: Betimleme (dağların arkasından yükselen güneşin sıcaklığı betimlenmiştir).

H3: 2. Cümlede Anlam – Yazım Kuralları Sorusu

Aşağıdaki cümleleri incelerken istenenleri cevaplayınız:

a) “Bu kitab_ ı çok beğendim.”

• Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilecek uygun ek nedir?
  • Kitap kelimesi hangi görevde kullanılmıştır? (Özne, nesne vb.)

Cevap Önerisi:

• Boşluğa “-ı” eki getirilir (“Bu kitabı çok beğendim.”).
  • “Kitabı” sözcüğü cümlede nesne görevindedir (yüklemin etkilediği öge).

b) “Ahmet Bey, okulun bahçesine geldi__”

• Cümlede fiili tamamlayacak uygun ek nedir?
  • Bahçesine sözcüğü hangi anlam ilgisini (yer-yön, durum, vb.) ifade eder?

Cevap Önerisi:

• Boşluğu “-i” eki doldurur (“Ahmet Bey, okulun bahçesine geldi.”).
  • “Bahçesine” sözcüğü yer yön bildiren bir kullanımdır (“-e” yönelme eki).

H3: 3. Deyimler ve Atasözleri Sorusu

Aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştiriniz ve cümle içinde kullanınız:

1. Elini korkak alıştırmamak
  2. Burnundan kıl aldırmamak
  3. Gözü kulağı onda olmak

Anlamlar:

• a) Kendisini beğenmek, kibirli davranmak
  • b) Sürekli dikkatini vermek, özenle takip etmek
  • c) Cömert davranmak, esirgemeden vermek

Çözüm:
1 – (c)
2 – (a)
3 – (b)

Cümle Örnekleri:

• Elini korkak alıştırma; yeterli malzemeyi kullan, sonra eksik kalır.
  • Bazı insanlar burnundan kıl aldırmaz, her şeye üstten bakarlar.
  • Öğretmen anlatırken, öğrenciler gözü kulağı hocada olacak şekilde dikkat kesilmişti.

H3: 4. Noktalama İşaretleri Sorusu

Bir paragraf verilip içindeki eksik noktalama işaretlerini tamamlamanız istenebilir. Örneğin:

“Dün akşam evde annemle birlikte leziz bir kek yaptık içerisine ceviz ve çikolata parçaları eklemeyi de unutmadık Hafta sonu geldiğinde arkadaşlarımı davet edip onlara da ikram edeceğim”

Bu paragraftaki noktalama işaretlerini doğru kullanarak yeniden yazınız.

Cevap Örneği:

“Dün akşam evde annemle birlikte leziz bir kek yaptık. İçerisine ceviz ve çikolata parçaları eklemeyi de unutmadık. Hafta sonu geldiğinde arkadaşlarımı davet edip onlara da ikram edeceğim.”

H3: 5. Dil Bilgisi Sorusu (Fiil Kipleri)

Aşağıda verilen fiillerin kiplerini ve hangi zamanda çekimlendiklerini yazınız:

1. “Koşuyorum”
  2. “Geleceğim”
  3. “Sevmiştik”
  4. “Gelirim”

Cevap Önerisi:

• Koşuyorum → Şimdiki zaman kipidir (1. tekil şahıs).
  • Geleceğim → Gelecek zaman kipidir (1. tekil şahıs).
  • Sevmiştik → Miç̧ (miş)li geçmiş zaman kipidir (1. çoğul şahıs).
  • Gelirim → Geniş zaman kipidir (1. tekil şahıs).

H2: 7. Sınıf Türkçe Yazılıya Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

• Not Tutma ve Tekrar: Ders kitabında veya defterinizde özet notlar tutun ve ilgi çekici başlıklar kullanarak göz gezdirin.
  • Örnek Soru Çözümü: MEB müfredatına uygun test kitaplarından ya da öğretmeninizin sınıfta verdiği alıştırmalardan pratik yapın.
  • Dikkatli Okuma ve Anlama: Paragraf sorularında veya okuma parçalarında ana fikri ve yardımcı fikirleri kolayca saptayabilmek için okuma hızınızı kontrol edin, önemli kısımların altını çizin.
  • Deyim ve Atasözleri Çalışması: Deyimleri ve atasözlerini ders kitabınızın arkasındaki sözlüklerden ya da internet üzerindeki güvenilir sözlüklerden inceleyin.
  • Düzenli Yazma Alıştırması: Yazım kuralları ve noktalama işaretleri için düzenli olarak kısa paragraflar yazmayı deneyin. Bu, hem yazım hatalarınızı görmenizi sağlar hem de yazım kurallarında ustalaşmanıza yardımcı olur.

Kaynakça / Önerilen Materyaller

• MEB Yardımcı Kaynaklar
  • EBA’daki (Eğitim Bilişim Ağı) örnek Türkçe testleri
  • Çeşitli Türkçe çalışma kitapları ve deneme sınavları

Bu örnek soru tipleri ve açıklamalar, 7. sınıf 2. dönem 1. Türkçe yazılısına hazırlanırken size yol gösterici olacaktır. Konuları sistemli bir şekilde tekrar etmeyi ve bol soru çözmeyi unutmayın!

@User