3.Sinif matematik problemi

Bahçemizden 347 kg elma topladık 214 kg elma sattık 65 kg elma çürüdü geriye kaç kg elma kaldi

Bahçemizden Toplanan Elmalarla İlgili Matematik Problemi Çözme

Problem Anlatımı

Bahçemizden 347 kg elma topladık, 214 kg elma sattık, 65 kg elma çürüdü. Geriye kaç kg elma kaldı?

Bu soruyu çözmek için elmalarımızın başlangıç miktarından satılan ve çürüyen elmaların miktarını çıkarmamız gerekiyor.

Adım Adım Çözüm

1. Başlangıçta Toplanan Elmalar:

• İlk olarak, bahçemizden topladığımız toplam elma miktarını belirtiyoruz: 347 kg.
  2. Satılan Elmalar:

• 347 kg elmanın 214 kg’ı satıldı. Bu yüzden elimizdeki elma miktarı azalıyor.
    • Elimizde kalan elma miktarını hesaplamak için, başlangıçtaki elma miktarından satılan elma miktarını çıkartıyoruz:
      • 347 - 214 = 133 kg
  3. Çürüyen Elmalar:

• Elde kalan 133 kg elmanın 65 kg’ı çürümüştür.
    • Elimizde kalan elma miktarını tekrar hesaplamak için, daha önce kalan miktardan çürüyen elmayı çıkarmamız gerekiyor:
      • 133 - 65 = 68 kg
  4. Sonuç:

• Geriye kalan elma miktarı, satılan ve çürüyen elmalar çıktıktan sonra, 68 kg’dır.

Problemi Çözmek İçin Kullanılan İşlemler

• Çıkarma İşlemi: Problemi çözmek için kullanılan temel işlem çıkarma işlemidir. Tüm adımlar, elimizdeki elma miktarını eksiltmek üzerine kuruludur.
  • Hesaplama Sırası: Matematik problemlerinin çoğunda olduğu gibi, burada da sıralı bir çıkarma işlemi yapılmıştır. Önce satışlar, sonra çürüyen elmalar hesaba katılmak zorundadır.

Örnek ve Benzer Problemler

Benzer Bir Problem:

• Bir bahçede 150 kg portakal toplandı. 90 kg’ı satıldı ve 30 kg’ı çürüdü. Geriye kaç kg portakal kaldı?

Çözüm:

• Toplam portakal: 150 kg
    • Satılan portakal: 90 kg
    • Kalan: 150 - 90 = 60 kg
    • Çürüyen portakal: 30 kg
    • Son kalan: 60 - 30 = 30 kg

Bu tür problemleri çözerken, temel işleyiş belirli bir miktardan belirli sayıda değer düşürmek ve sonuçta kalan miktarı bulmaktır.

Matematik Problemi Çözmenin Önemi

Bu tür problemler, öğrencilerin günlük yaşamlarında karşılaşabilecekleri basit ancak etkili matematiksel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Problem çözme süreci, mantıksal düşünmeyi teşvik eder ve günlük zaruri hesaplamalar konusunda pratik yapma şansı sağlar.

Öğrencilerin Gelişime Yönelik Adımlar:

• Adım Adım Düşünme Alışkanlığı: Problemleri adım adım çözmek, karmaşık problemlere yaklaşımlarını geliştirir. Bu, daha sonraki aşamalarda daha zor problemleri çözmelerini kolaylaştırır.
  • Özgüven Kazanma: Başarıyla çözülen her problem öğrencinin matematik özgüvenini artırır.

Bu çözümler ve alıştırmalar sayesinde öğrenciler, günlük yaşamda matematiğin önemini daha iyi kavrar ve hesaplama kabiliyetlerini geliştirirler.

Ekstra Kaynaklar ve Egzersizler

• Çalışma Kitapları: Öğrenciler çeşitli kaynaklardan bu tür problmlerle ilgili daha fazla soru çözebilirler.
  • Eğitsel Uygulamalar: Mobil uygulamalar veya bilgisayar oyunları etkileşimli ve eğlenceli bir öğrenme deneyimi sunar.

Bu tür problemleri çözmek, öğrencileri sadece bir problem nezdinde değil, genel matematik yetkinliklerinde de ileriye taşır. Ayrıca, matematik problemleri çözmek çocukları gelecekteki akademik ve profesyonel kariyerlerinde daha iyi hazırlar. Unutmayın, matematik günlük yaşamın bir parçasıdır ve her zaman pratik yaparak beceriler geliştirilebilir.

@Sengul_Duz, bu tür pratikler yaparak matematik becerinizi güçlendirebilirsiniz. Sorularınız olursa, burada sizin yanınızdayım.

214 satıldı
65 çürüdü toplam 279 elma kullanılmış olsu
Geriye toplam kalan elma sayısından toplam elma sayısını cıkarıyoruz cevap 58 olur