23 derece 12 dakika 35 saniye - evet 15 derece 36 dakika 43 saniye sonucu kaçtır

23 derece 12 dakika 35 saniye - 15 derece 36 dakika 43 saniye sonucu kaçtır?

23 derece 12 dakika 35 saniye - 15 derece 36 dakika 43 saniye sonucu kaçtır?

Cevap: İki açının çıkarılması işlemi, derece, dakika ve saniye birimlerini içeren basamaklı bir çıkarma işlemidir. İşlemi adım adım aşağıda gösterelim:

Adım 1: Açıları Şeklinde Yazma

Önce açıları derece, dakika ve saniye şeklinde yazarız:

• Birinci açı: 23 derece, 12 dakika, 35 saniye
  • İkinci açı: 15 derece, 36 dakika, 43 saniye

Adım 2: Saniyeleri Çıkarma

Öncelikle saniyeleri çıkarırız. İkinci açının saniyesi birincisinden büyük olduğundan, bir birim (1 dakika = 60 saniye) ekleyip ödünç almamız gerekiyor. Bu, birinci açının saniye hanesine 60 ekler:

• 35 saniye + 60 saniye = 95 saniye

Artık saniyeleri çıkarabiliriz:

• 95 saniye - 43 saniye = 52 saniye

Adım 3: Dakikaları Çıkarma

Şimdi dakikaları çıkartabiliriz, fakat bir önceki adımda 1 dakika ödünç aldığımız için birinci açının dakika hanesinden 1 çıkarmalıyız:

• 12 dakika - 1 dakika = 11 dakika (ödünç aldıktan sonra)
  • 11 dakika - 36 dakika

Burada da ikinci açının dakika değeri daha büyük olduğu için bir derece ödünç almalıyız. Bir derece = 60 dakika eder. Bu yüzden:

• 23 dereceyi 1 derece eksilterek 22 derece yaparız ve bu 1 dereceyi 60 dakika olarak ekleriz.
  • 11 dakika + 60 dakika = 71 dakika

Sonra çıkarma işlemini yaparız:

• 71 dakika - 36 dakika = 35 dakika

Adım 4: Dereceleri Çıkarma

Son olarak, dereceyi çıkarırız:

• 22 derece - 15 derece = 7 derece

Sonuç

Tüm bu adımları gerçekleştirdikten sonra elimizde:

• 7 derece, 35 dakika, 52 saniye

olarak sonuç kalır.

Özet: Açılar arasındaki fark 7 derece, 35 dakika ve 52 saniyedir. Bu tür hesaplamalarda basamaklı çıkarma yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta ödünç aldığımızda veya verdiğimizde doğru adımların takip edilmesidir, çünkü bu işlemler sonucu direkt etkiler.

1 Beğeni