2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanı sınav sonuç puanı olarak kabul edilir mi
2009 ÖSS Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı Sınav Sonuç Puanı Olarak Kabul Edilir mi?
Cevap: 2009 yılında Türkiye’de uygulanan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sistemi, öğrencilerin yerleştirilmesi sürecinde belirli katkı oranlarıyla sınav sonuçlarına etki eden Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nı (AOBP) içeriyordu.
-
AOBP Nedir?
- AOBP, öğrencilerin lise boyunca gösterdikleri akademik başarının bir yansımasıdır. Lise notları ve başarı durumlarına göre hesaplanan bu puan, öğrencinin ÖSS sonucuna belirli bir katkı sağlıyordu.
-
Hesaplanma Süreci:
- AOBP, öğrencinin lise ders notları ve sınıf geçme durumuna göre belirli bir formül ile hesaplanıyordu. Bu puan, öğrencinin genel başarı seviyesini yansıtarak ÖSS puanına ekleniyordu.
-
Yerleştirme Üzerindeki Etkisi:
- ÖSS sınav sonuç puanı ile birlikte kullanılan AOBP, öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmesinde önem taşıyordu. Fakat, doğrudan “sınav sonuç puanı” olarak değil, bir ek puan olarak değerlendiriliyordu.
Özet: 2009 yılında AOBP, ÖSS sonuçlarına katkı sağlayan bir bileşendi, ancak doğrudan sınav sonuç puanı olarak kabul edilmezdi. Sınav performansını tamamlayıcı bir rol oynayarak üniversite yerleştirme sürecinde etkili oluyordu.