2009 aobp puanı sonuç hesaplama

2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanım 80.721 ham puan 66.807 hangi puan sınav sonuç puanı olur niçin ben sınavdan kaç puan almış oluyorum 66.807 mi yoksa 80.721 mi

2009 ÖSS Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı ve Ham Puan Ayrımı

Cevap:

2009 yılında ÖSS sınavında puanlama sistemi, iki temel bileşeni içeriyordu: Ham puan ve ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP). Her iki puanın da sınav sonuç puanına nasıl etki ettiğine bakalım.

Puan Türleri ve Hesaplama

1. Ham Puan:

• Ham puan, sınavda yaptığınız doğru net sayısına göre hesaplanan puan türüdür. 2009 yılında, ham puan hesaplamalarında doğru ve yanlış sayılarınız üzerinde net miktarını bulmanıza göre belirlenir.
    • Sizin ham puanınız 66.807’dir ve bu, direkt olarak sınavda aldığınız doğru ve yanlışlardan elde ettiğiniz puandır.
  2. AOBP (Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı):

• AOBP, lise başarı durumunuza göre belirlenen ve ÖSS puanınıza katkı sağlayan bir puandır. Maksimum 100 üzerinden hesaplanıyordu.
    • AOBP, ölçme ve değerlendirme amacı ile öğrencinin ortaöğretim başarılarının üniversite giriş sınav puanına etki etmesi için kullanılır. Sizin AOBP’niz ise 80.721’dir.

Sınav Sonuç Puanı Hesaplama

• Sınav Sonuç Puanı, ham puanınıza AOBP’nizin eklenmesiyle belirlenir. Ancak, her iki puanın direkt toplanması şeklinde değildir. AOBP belirli bir katsayı ile çarpılarak ham puana eklenir.
  • 2009 yılı için AOBP’nin etkisi, sınav sonuç puanın hesaplanmasında okul türü ve başarı sırasına göre belirlenen katsayılarla eklenirdi.

Sonuç:

• Sınav Sonuç Puanı:

• Belirli katsayı fazlalıklarına tabi olarak, 66.807 ham puanınıza göre AOBP’nin belirlenen katsayılarla etkisiyle toplam bir sonuç puanı elde edilir. Genellikle, sayısal olarak tam bu iki puanın toplamına eşit olmasa da, bu iki puanın bileşimi olarak Sınav Sonuç Puanı şekillenir.
  • Yani, sınavda aldığınız ham puanınız 66.807’dir ve bu ÖSS sırasında yaptığınız netlerin karşılığıdır. AOBP ise 80.721 olup bu puan sizin ortaöğretimdeki başarı durumunuzu yansıtacak şekilde eklenir ve toplam sınav sonuç puanınızı oluşturur.

Önemli olan sınav sonuç puanınızın, yerleşme sırasında bu iki değerin katsayılar çerçevesinde birleştirilmesi ile oluşturulduğudur. Net sınav sonucu için ÖSYM’nin belirlediği formüller ve katsayılar kullanılmaktadır.