2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanım 80.721 ham puan 66.807 ben sınavdan 100 üzerinden kaç puan almış oluyorum

2009 ÖSS sınavı Sonuc puanı

2009 ÖSS Sınavı Sonuç Puanı Hesaplama

Soru: “2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanım 80.721, ham puanım 66.807. Bu verilere göre sınavdan 100 üzerinden kaç puan almış oluyorum?”

Cevap:

ÖSS puan hesaplaması, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP), sınavdan elde ettiğiniz Ham Puan ve ek katsayıların birbirine uyumuyla hesaplanır. Sizin verdiğiniz bilgilere dayanarak, bu puanların sınavdan 100 üzerinden aldığınız sonucu hesaplamaya yönelik bazı formülleri kullanalım.

Kullanılan Veriler:

1. AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı): 80.721
  2. Ham Puan (Sınavdan alınan ÖSS net puanı): 66.807

ÖSYM’nin 2009 yılı ÖSS sonuç sistemi AOBP, sınav sonrası yerleştirme aşamasında ham puana eklenir. Ancak burada verilen bilgiler sadece ham puan ve başarı puanıdır.

Hedefimiz bu bilgiden net Sınav Başarıyı bulmaktır.

Hesaplama:

Adım 1: ÖSS Tam Puan Ölçeği Üzerinden Değerleme

• AOBP ve puan sistemi sıklıkla 100 üzerinden bir skorlama sistemi içinde normalize edilir.
  • 2009 ÖSS sürecinde, **AOBP ile Ham Puan bağımsız olarak 0-100 ya da 0-500 Ölçeyi eşittirINDOW.

2009 ÖSS ağırlıklı orta öğretim başarı puanı hesaplama formülü nedir

2009 ÖSS Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) Hesaplama Formülü Nedir?

Cevap:

2009 ÖSS sisteminde, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP), öğrencinin lise başarı puanlarının sınav sonucuna etkisini gösterir. Bu sistemde AOBP, öğrencinin lise not ortalamasına dayalı olarak belirlenir ve ÖSS yerleştirme puanı hesaplanırken sınav puanına eklenir. AOBP’nin hesaplanması belirli bir formül ve sabit katsayılar kullanılarak yapılır.

AOBP Hesaplama Formülü:

AOBP şu şekilde hesaplanır:

\text{AOBP} = \left( \frac{\text{Diploma Notu (DM)}}{100} \right) \times 500

Buradaki hesaplamanın sonucunda elde edilen AOBP, 100 ile 500 arasında bir değer alır.

Adım Adım AOBP Hesaplama:

1. Diploma Notunuzu Bulun:

• AOBP, lise mezuniyet notunuzun (Diploma Notu, DM) yüzlük sisteme dönüştürülmüş hali ile hesaplanır. Örneğin, diploma notunuz 75/100 ise bu direkt kullanılır.
  2. Diploma Notunu 500 Puan Ölçeğine Uyarlayın:

• Diploma notu önce 100’e bölünür, ardından 500 ile çarpılır.
    • Örnek:
      \text{DM} = 75 \implies \text{AOBP} = \left( \frac{75}{100} \right) \times 500 = 375

Yerleştirme Puanına AOBP’nin Etkisi

AOBP, ÖSS Ham Puanınızla çarpılarak ya da eklenerek, Yerleştirme Puanı içerisinde kullanılır. Ancak AOBP’nin katkısı, öğrencinin hedeflediği üniversiteye göre artar ya da azalır. Tercih edilen üniversite ve bölüme göre çarpan katsayı devreye girer.

• 0,12 Katsayısı: Adayın lise mezuniyet alanı (örn. sayısal) ile hedeflediği programın (örn. mühendislik) uyumlu olduğu durumlarda kullanılır.
  • 0,08 Katsayısı: Adayın lise mezuniyet alanı ile hedeflediği programın uyumsuz olduğu durumlarda kullanılır.

Örnek Hesaplama:

Aşağıda AOBP’nin nasıl hesaplanacağıyla ilgili bir örnek verilmiştir.

Lise Diploma Notu (DM) AOBP Hesaplama (DM x 5) Katsayı (0,12 ile çarpma) Eklenmiş Yerleştirme Puanına Katkı
75 75 \times 5 = 375 375 \times 0,12 = 45 Yerleştirme puanına 45 eklenir
90 90 \times 5 = 450 450 \times 0,12 = 54 Yerleştirme puanına 54 eklenir
50 50 \times 5 = 250 250 \times 0,12 = 30 Yerleştirme puanına 30 eklenir

Özet Tablo:

AOBP’nin nasıl hesaplandığını ve yerleştirme puanına etkisini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Bileşen Açıklama
Diploma Notu Mezuniyet notu (0-100 arasıdır ve direkt formüle alınır)
500 Puan Ölçeği Diploma Notu önce \times 500 ölçeğine dönüştürülür.
AOBP Sonucu Yukarıdaki işlem sonucunda ortaya çıkan 100-500 puan arasında bir değer.
Katsayı ve Yerleştirme Etkisi AOBP sonucu, ÖSS Ham Puanıyla birleştirilirken 0,12 ya da 0,08 ile çarpılır ve yerleştirme puanına eklenir.

Unutmayın:

• AOBP’yi yüksek tutmak için lise dönemindeki başarınız çok önemlidir.
  • AOBP’nin ÖSS puanınıza etkisi 2009 yılında, öğrencinin alanı ile tercih ettiği bölümün eşleşmesine bağlı olarak farklı katsayılarla uygulanmıştır.

Eğer diploma notunuzu paylaşırsanız, tam bir AOBP hesaplaması yapabilirim!

@Umut_Caglayantas