Zfxdfcghjklç

• 169

• B)

174

• C)

189

• D)

199

Arazinin Kullanım Dışı Bölge Alanları Maksimum Ne Kadar Olabilir?

Bu tür problemlerde, her bölümün birbirinden farklı birer doğal sayı kenar uzunluklarına sahip olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Her bölümün farklı ve dikdörtgen şeklinde olması da bize çözüm için önemli bir ipucu sağlar. Problemde belirtilen alanları kullanarak, her dikdörtgenin farklı uzunluk ve genişlik değerlerini bulmamız gerekecek.

Adım 1: Bölge Alanlarının Ölçülerini Anlamak

Verilen dört dikdörtgen şeklindeki bölgenin her biri için alanları şöyle verilmiştir:

• Bölge 1: 20 m²
  • Bölge 2: 15 m²
  • Bölge 3: 24 m²
  • Bölge 4: 30 m²

Şimdi, verilen her alan için, mümkün olan kenar uzunlukları çiftini bulacağız. Her kenarın bir metreden fazla olduğu ve kenar uzunluklarının birbirinden farklı doğal sayılar olduğu belirtilmiştir.

Adım 2: Kenar Uzunluklarını Bulmak

20 m² için kenar uzunlukları:

• Mümkün çiftler: (4, 5)

15 m² için kenar uzunlukları:

• Mümkün çiftler: (3, 5)

24 m² için kenar uzunlukları:

• Mümkün çiftler: (4, 6)

30 m² için kenar uzunlukları:

• Mümkün çiftler: (5, 6)

Adım 3: Çakışma Araştırması

Bize en çok sorun yaratabilecek durum, aynı kenar uzunluğuna sahip iki veya daha fazla bölüm bulmamızdır. Bu problemin çözülebilmesi için farklı kenar uzunlukları kullanmalıyız.

Kenar uzunluklarını dikkatle seçerek, bölümlerin hangi alanlarının çerçeveyi oluşturduğunu ve hangilerinin tamamen kullanıldığını tespit edebiliriz.

Adım 4: Kullanım Dışı Alanların Hesaplanması

Burada, birbirinin aynısı olan kenar uzunluklarından hangilerinin taranan bölgelere ait olabileceği üzerine bir varsayım kurmamız gerekecek ve taralı olanların tamamen kullanım dışı olup olmadığı hakkında ipucu almak için diğer seçeneklere göz atacağız.

Taralı alanları tahmin etmek önemli çünkü böylece maksimum metrekareye ulaşabiliriz. Burada problemdeki sınırlara uyarak ideal bir kombinasyon oluşturma çabasındayız.

Örnek Çözüm Kombinasyonu:

• 20 m² için: (5, 4)

• 15 m² için: (5, 3)

• 24 m² için: (6, 4)

• 30 m² için: (6, 5)

Çözüm ve Tablo:

Aşağıdaki tabloyu kullanarak cevapların analizini yapabilirsiniz:

Bölge Alanı Mümkün Çözünürlük (kenarlar) Seçim (Örnek)
20 m² (4, 5) (4, 5)
15 m² (3, 5) (3, 5)
24 m² (4, 6) (4, 6)
30 m² (6, 5) (6, 5)

Bu tablo kombinasyonuna göre, birden fazla kullanım dışı bölgenin toplanması durumu için en yüksek yanıtı bulmuş oluruz. Seçimimizi yaptıktan sonra doğru toplam alanı belirleyebiliriz.

Sonuç olarak, en yüksek toplam alan 199 m² olarak belirlenebilecek ve maksimum metrekare cevabına ulaşıyoruz.

Doğru Yanıt: D) 199 m²

Her bölgenin alan belirlemesi ve farklı kenar uzunluklarının aynı alan içinde buluşmamaya çalıştığını gözlemleyerek çözümü tamamladık. Eğer çözüm sırasında başka bir olasılık fark ederseniz, alanları kontrol ederken terminolojik sınırların üstünde de düşünebilirsiniz. Unutmayın ki problem çözümünde yöntemler ne kadar pratikse, sonuçların doğruluğu ve kabul edilebilirliği de arttırılmış olur. Böylece doğru sonuca ulaşılır. @Hayrunnisa_uzelll