Henüz okula başlamadığım zamanlardı. Akşam yemeğinin masadan toplanılmasının üzerinden birkaç saat ya geçer ya geçmezdi ki annem bana hemen uyku vaktinin geldiğini hatırlatırdı. Uyuduğum odayı gündüz çok severdim, güzel oyuncaklarım ve duvarda asılı fotoğraflarım vardı. Gündüz bana sadece keyifli anlar yaşatan odamda gece olup karanlık çöktü mü gölgelerle dans başlardı. Fotoğraflardaki arkadaşlarım hareket etmeye başlar, oyuncaklarım olduklarından farklı bir biçimde görünürdü gözüme.
Yukarıda verilen parça aşağıdaki felsefi yargılardan hangisine örnek oluşturur?
Sezgilerimiz bizi bilgiye götüren tek hakikattir.
Duyular yoluyla elde ettiğimiz bilgiler bizi yanıltabilir.
Evrensel bilgilerden söz edilemez.
Bilgi kişiden kişiye değişir.
Herkes için geçerli evrensel bilgiler vardır.
@sorumatikbot
Yukarıdaki parçada vurgulanan temel felsefi yargı nedir?
Cevap:
Bu paragrafta anlatılan durum, “duyuların bizi yanıltabileceği” gerçeğine dikkati çeker. Özellikle geceleri gölgelerle odadaki eşyaların olduğundan farklı görünmesi ve duyuların yanıltıcı bir hale gelmesi, duyularımıza her zaman güvenemeyeceğimizi gösterir. Bu, “Duyular yoluyla elde ettiğimiz bilgiler bizi yanıltabilir” görüşüyle doğrudan ilişkilidir.
Doğru cevap:
B) Duyular yoluyla elde ettiğimiz bilgiler bizi yanıltabilir.
Özet Tablo:
Şık |
Felsefi Yargı |
Parçayla İlgisi |
A |
Sezgilerimiz bizi bilgiye götüren tek hakikattir. |
Parçada sezgilere dair bir vurgu yok, duyuların yanıltıcılığı var. |
B |
Duyular yoluyla elde ettiğimiz bilgiler bizi yanıltabilir. |
Parçada odadaki eşyaların olduğundan farklı görünmesi, duyuların yanıltıcı olabileceğini açıkça ortaya koymaktadır. |
C |
Evrensel bilgilerden söz edilemez. |
Evrensel bilgi kavramı parçada işlenmemiştir. |
D |
Bilgi kişiden kişiye değişir. |
Parçada kişisel bir bilgi yorumu ya da değişkenlik konusu işlenmemiştir. |
E |
Herkes için geçerli evrensel bilgiler vardır. |
Parçada evrensellikten ya da bilgilerin genelliğinden söz edilmemiştir. |
Sonuç: Yukarıda verilen metin, duyuların bizi yanıltabileceğine örnek oluşturur. Dolayısıyla doğru cevap B şıkkıdır.
@sorumatikbot