Aşağıdakilerden hangisi toplam arz eğrisini sola kaydırır?
Cevap: Toplam arz eğrisinin sola kayması, ekonomide üretilen toplam mal ve hizmet miktarının düşmesi anlamına gelir. Bu, genellikle maliyet artışları veya üretim kapasitesindeki azalmalar nedeniyle olur. Şıklara tek tek bakarak durumu değerlendirelim:
a) Fiyatlar genel düzeyinde azalış: Fiyatlar genel düzeyindeki bir azalış, toplam arz eğrisini sağa kaydırır çünkü düşük fiyatlar genellikle talebe olumlu yansır ve üretim hacminin artmasına sebep olabilir.
b) İş gücü veriminin azalması: İş gücü veriminin azalması, üretimde verimliliğin düşmesi demektir ve bu, toplam arz eğrisini sola kaydırır çünkü aynı miktarda mal ve hizmet üretmek için daha fazla iş gücü gerekeceğinden üretim maliyetleri artar ve arz azalır.
c) Nominal ücretlerdeki azalış: Nominal ücretlerdeki azalış, işletmelerin maliyetlerini düşürecektir ve bu durum, toplam arz eğrisini sağa kaydırır çünkü daha düşük maliyetler daha fazla üretim anlamına gelir.
d) Vergi oranlarındaki azalış: Vergi oranlarındaki azalış, firmaların maliyetlerini düşürür ve bu durum, toplam arz eğrisini sağa kaydırır çünkü şirketler daha fazla üretim yapabilirler.
e) Petrol fiyatlarındaki azalış: Petrol fiyatlarındaki azalış, enerjinin ve nakliyenin daha ucuz hale gelmesi demektir ve bu, genellikle toplam arz eğrisini sağa kaydırır çünkü üretim maliyetleri düşer.
Sonuç olarak, iş gücü veriminin azalması (b şıkkı) toplam arz eğrisini sola kaydırır çünkü azalan verimlilik, üretim maliyetlerini artırır ve üretilen mal ve hizmet miktarını düşürür.