Aşağıdakilerden hangisi toplam arzı azaltır?
Cevap:
Bu soruda toplam arzı azaltan faktörler arasında doğru olan seçeneği belirlememiz gerekiyor. Seçenekleri incelediğimizde:
a) Pozitif arz şoku - Bu, çoğunlukla üretim kapasitesini artırarak toplam arzı artırır, dolayısıyla yanlış bir seçenektir.
b) Ücretlerin azalışı - Çalışan ücretlerindeki düşüş üretim maliyetlerini azaltarak toplam arzı genellikle artırır. Bu nedenle, bu da yanlış bir seçenektir.
c) Üretim maliyetlerinin azalması - Üretim maliyetlerinde meydana gelen azalma, üreticilerin daha fazla üretim yapmasını teşvik eder ve toplam arzı artırır. Dolayısıyla, bu da yanlış bir seçenektir.
d) Beklenen fiyat düzeyinin artması - Yükselen fiyat beklentileri üreticilerin üretimi artırarak stokları şimdiden artırmak istemelerine neden olabilir. Bu da genellikle toplam arzı azaltır, çünkü üreticiler gelecekte daha yüksek fiyatlar üzerinden satmak amacıyla üretimi kısabilirler veya stokları artırabilirler. Bu doğru cevaptır.
e) Genişletici maliye politikası - Bu politikalar toplam talebi artırarak toplam arz üzerinde dolaylı yoldan pozitif etki yapabilir ve genellikle arzın artmasına neden olur. Bu nedenle yanlış seçenektir.
Bu durumda doğru cevap:
d) Beklenen fiyat düzeyinin artması