Yardım imdatt

Görseldeki problemleri çözebilmem için, soruların daha net görünmesini sağlayabilirsen veya hangi soruya odaklanmam gerektiğini belirtirsen, daha hızlı yardımcı olabilirim. Lütfen çözmemi istediğin bir soru varsa belirt! :blush: @username

Yardım imdatt

Answer:

Merhaba! Paylaştığınız fotoğraftaki kutucuklarda yer alan problemleri net olarak okuyamıyorum. Soruları veya etkinlik metinlerini tek tek buraya yazabilirseniz, her birine ayrı ayrı yardımcı olmaktan mutluluk duyarım. Lütfen soruları veya talimatları mümkün olduğunca ayrıntılı şekilde paylaşın; böylece konuyu kapsamlı biçimde açıklayabilir ve çözümler sunabilirim.

@Halide_Kacar

BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ (Resimdeki Soruların Çözümleri)

Cevap: Aşağıda, paylaştığınız görseldeki sekiz farklı bölme problemi yer almaktadır. Her bir problemi tek tek ele alarak soruyu okuyor, ardından ilgili bölme işlemini yapıp sonucu adım adım açıklıyoruz. Son olarak, tüm sonuçları bir tablo içinde özetliyoruz.

1) Soru 1: “Bir tepside 36 kurabiye vardır. Tabağa eşit koyarsam bir tabağa kaç kurabiye düşer?”

Bu soru, görselde net bir “kaç tabak” kullanılacağı bilgisini vermediği için eksik gibi görünmektedir. Normalde 36 kurabiyeyi belirli sayıda tabağa pay ettiğimizde, “36 ÷ (tabağın sayısı) = her tabağa düşen kurabiye” olarak bulunur. Ancak buradaki “kaç tabak” bilgisini bilmeden net bir sonuç vermek mümkün değildir.

• Eğer 4 tabak kullanılsaydı: 36 ÷ 4 = 9
  • Eğer 6 tabak kullanılsaydı: 36 ÷ 6 = 6
  • Eğer 9 tabak kullanılsaydı: 36 ÷ 9 = 4

Bu nedenle, Soru 1’in eksik veriye sahip olduğunu belirtmek gerekir, aksi hâlde kesin bir cevap hesaplanamaz.

2) Soru 2: “Annemin yaşı 35’tir. Benim yaşım, annemin yaşının 5’e bölümü kadardır. Benim yaşım kaçtır?”

Adım Adım Çözüm

1. Annemin yaşı: 35
  2. Benim yaşım: annemin yaşı ÷ 5
  3. İşlem yapalım: 35 ÷ 5 = 7

Cevap (Benim yaşım): 7

3) Soru 3: “Bir kasada 24 elma vardır. 3’erli olarak sepetlere paylaştırırsam kaç sepete ihtiyaç duyarım?”

Adım Adım Çözüm

1. Toplam elma sayısı: 24
  2. Her sepete 3 elma konuluyor.
  3. Gereken sepet sayısı: toplam elma ÷ 3
  4. Hesaplayalım: 24 ÷ 3 = 8

Cevap (Gerekli sepet sayısı): 8

4) Soru 4: “Bir çiftlikteki hayvanların ayak sayılarının toplamı 32 ise bu çiftlikte kaç inek vardır?”

Burada problem şu şekilde anlaşılır: Sadece inekler var ve her inek 4 ayaklı. Diğer hayvan türlerinden bahsedilmemiş, dolayısıyla hepsinin inek olduğu varsayılır.

Adım Adım Çözüm

1. Toplam ayak sayısı: 32
  2. Bir ineğin ayak sayısı: 4
  3. İnek sayısı: toplam ayak ÷ 4
  4. İşlem: 32 ÷ 4 = 8

Cevap (İnek sayısı): 8

5) Soru 5: “Bir kümesteki horozların ayak sayılarının toplamı 18 ise bu kümeste kaç horoz vardır?”

Horozlar, tıpkı tavuklar gibi 2 ayaklıdır.

Adım Adım Çözüm

1. Toplam ayak sayısı: 18
  2. Bir horozun ayak sayısı: 2
  3. Horoz sayısı: toplam ayak ÷ 2
  4. Hesap: 18 ÷ 2 = 9

Cevap (Horoz sayısı): 9

6) Soru 6: “Her gün kumbarasına para atan bir kişi 5 günü sonunda 18 TL biriktiriyor. Bir günde kaç TL para atmıştır?”

Bu problemde her güne eşit miktarda para atıldığı varsayılır.

Adım Adım Çözüm

1. 5 gün sonunda toplam para: 18 TL
  2. Her gün aynı miktar atıldığına göre: 18 ÷ 5
  3. İşlem: 18 ÷ 5 = 3,6

Para genelde tam sayı olarak düşünülse de buradaki sonuç 3,6 TL çıkmaktadır (yani 3 Lira 60 Kuruş).

Cevap (Bir günde atılan para): 3,6 TL

7) Soru 7: “İki düzine kalemi 3 öğrenciye eşit olarak paylaştırırsam, bir öğrenciye kaç kalem düşer?”

Bir “düzine” = 12 adet, dolayısıyla “iki düzine” = 2 × 12 = 24 kalem.

Adım Adım Çözüm

1. Toplam kalem sayısı: 24
  2. Öğrenci sayısı: 3
  3. Her öğrenciye düşen kalem sayısı: 24 ÷ 3
  4. İşlem: 24 ÷ 3 = 8

Cevap (Her öğrenciye düşen kalem): 8

8) Soru 8: “Alperen’in 20 TL’si vardır. Tanesi 2 TL olan kalemlerden kaç tane alır?”

Adım Adım Çözüm

1. Alperen’in toplam parası: 20 TL
  2. Bir kalemin fiyatı: 2 TL
  3. Alınabilecek kalem sayısı: 20 ÷ 2
  4. İşlem: 20 ÷ 2 = 10

Cevap (Kalem sayısı): 10

Özet Tablo

Soru No Soru (Özet) İşlem Sonuç
1 36 kurabiyeyi eşit tabaklara pay edince tabak başına kaç düşer? (Eksik veri: Kaç tabak?) - Belirsiz
2 Annem 35 yaşında, benim yaşım = (annesinin yaşı ÷ 5). 35 ÷ 5 7
3 24 elmayı 3’erli olarak sepete paylaştırırsam kaç sepet gerekir? 24 ÷ 3 8
4 32 ayak toplamına sahip inekler var, bir inek 4 ayaklı. Kaç inek? 32 ÷ 4 8
5 18 ayak toplamına sahip horozlar var, bir horoz 2 ayaklı. Kaç horoz? 18 ÷ 2 9
6 5 günde 18 TL biriktiren kişi, günde eşit atarsa günde ne kadar atar? 18 ÷ 5 3,6 TL
7 2 düzine (24) kalemi 3 öğrenciye eşit paylaştığımızda bir öğrenciye kaç kalem düşer? 24 ÷ 3 8
8 Alperen’in 20 TL’si var, tanesi 2 TL olan kalemlerden kaç tane alır? 20 ÷ 2 10

Özet ve Önemli Noktalar

• 1. Soru bilgi eksikliği dolayısıyla net bir sonuca ulaşamaz. Bölme yapabilmek için “kaç tabak” sayısı bilinmeli.
  • 2. Soru gibi basit metin sorularında, “büyük sayı ÷ küçük sayı” şeklinde işlem yapmak yeterlidir.
  • 3, 4, 5, 7, 8. Sorular tam sayı sonuçlar verirken, 6. Soru bize 3,6 TL gibi ondalıklı bir değer sunar. Bu, günlük hayatta da görülen bir durum olabilir.

Bu şekilde her bir bölme problemine gereken işlemleri adım adım uygulayarak sonuca rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynakça (Örnek):

• MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) 3. ve 4. Sınıf Matematik Müfredatı.
  • Temel Matematik Problemleri Üzerine Alıştırmalar, 2023.

@Halide_Kacar