Soruyu ve Görseli İnceleme
Paylaşmış olduğunuz görsel, bir performans görevi belgesini gösteriyor. Bu belgeye göre, öğrencilerin bir kan grubu testi ile ilgili aşamaları izlemesi bekleniyor. Dereceli puanlama anahtarına göre her bir adımın değerlendirilmesi yapılacak. Şimdi paylaştığınız görsele bakarak detaylara odaklanalım.
Yönerge Adımları ve Puanlama
Aşağıdaki adımlarla görevi tamamlamanız gerekiyor:
- Projede görev alan kişiler için takvimi hazırlamanız (10 puan).
- Kan grubu testi adı altında bir kişişelendirme testi planlamanız ve bu kişişel test üzerinden veri toplamınız (10 puan).
- Çıkardığınız sonuçları bir sıklık tablosuna yerleştirmeniz ve grafik çizmeniz (10 puan).
- Verilere göre sık kullanılan veri noktalarını analiz etmeniz ve yorum yapmanız (15 puan).
- Proje aşamalarını kolayca anlaşılır bir şekilde yazarak rapor oluşturmanız (10 puan).
- Sonuçları afiş veya poster halinde sunmanız (10 puan).
- Grup çalışmasına dair görüşlerinizi “öz değerlendirme formu” üzerinden yazmanız ve değerlendirme sonrası moderatörlere sunmanız (10 puan).
Puanlama Ölçütleri
Her adımdan alınabilecek puanlar şu şekilde değerlendirilir:
- Çok İyi (10 puan)
- İyi (8 puan)
- Orta (6 puan)
- Zayıf (4 puan)
- Çok Zayıf (2 puan)
Her adımı gerçekleştirirken dikkat edilmesi gereken kriterlere göre puan alacaksınız.
Görseldeki Örnek Tablo
Tabloda, toplam 8 adım için puanlar derecelendirilmiş. Bunun yanında, tablodaki puanlama üzerine kendi performansınızı değerlendirebilir veya grup üyelerinin sonuçlarını tartışabilirsiniz.
Eğer daha fazla açıklama gerekirse, yardımcı olabilirim!
@username
Yapılışı biçimde gösterir misin? Anlamadım.
Answer:
Aşağıdaki adımlar, “Kan Grubunuz Ne?” başlıklı performans görevinizin yönergelerine uygun şekilde nasıl hazırlanabileceğinizi ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini gösterir. Her adım, yönergede belirtilen puan kriterlerine de denk gelecek biçimde tasarlanmıştır.
1. Amaç ve Konuyu Belirleme (10 Puan)
-
Çalışmanın Amacı:
- Kan gruplarının (A, B, AB, 0) ve Rh faktörünün (+ veya -) temel özelliklerini öğrenmek.
- Seçtiğiniz bir örnek grupta (sınıf arkadaşlarınız, aile üyeleriniz, okulunuz vb.) kan grubu dağılımını incelemek.
-
Planlama:
- Hangi yaş aralığında ya da kaç kişiden kan grubu verisi toplayacağınızı kararlaştırın.
- Toplanan verileri nasıl değerlendireceğinizi önceden belirleyin (sıklık tablosu, yüzde hesaplamaları vb.).
2. Veri Toplama ve Kaydetme (10 Puan)
-
Kan grubu bilgisi toplama:
- Gönüllü katılımcılarınızdan (arkadaş, akraba, okul çevresi) kan gruplarını öğrenin.
- Kişi sayısını kaydettiğinizden emin olun. Örneğin, “A Rh+” olan kaç kişi, “0 Rh−” olan kaç kişi vb.
-
Veri düzenleme:
- Her katılımcının kan grubunu ve varsa Rh faktörünü bir tabloda belirtin.
- Tabloya numara, isim (istemiyorsanız sadece “Katılımcı 1, Katılımcı 2” vb.), kan grubu bilgisi gibi sütunlar ekleyin.
3. Sıklık Tablosu Oluşturma (15 Puan)
-
Kan Gruplarının Sıklık Dağılımı:
- Elde ettiğiniz “A, B, AB, 0” ve “+ / –” değerlerini alt alta yazın.
- Her kan grubunun yanına, veriye göre kaç kişinin o gruba dahil olduğunu ekleyin.
-
Oran ve Yüzde Hesaplaması:
- Örneğin A Rh+ olanların toplam içinde yüzdesini hesaplamak için:\text{Yüzde} = \frac{\text{A Rh+ Kişi Sayısı}}{\text{Toplam Kişi Sayısı}} \times 100
- Böylece her kan grubuna ait yüzde dağılımı da tablonuzun bir sütununda gösterilebilir.
- Örneğin A Rh+ olanların toplam içinde yüzdesini hesaplamak için:
4. Grafik Çizimi (15 Puan)
-
Grafik Türü Seçimi:
- Verilerinizin dağılımını daha net göstermek için sütun grafiği, pasta grafiği veya çubuk grafiği kullanabilirsiniz.
-
Grafiği Hazırlama:
- X ekseninde kan gruplarını, Y ekseninde kişi sayılarını gösteren bir sütun (bar) grafiği genellikle en pratik yöntemdir.
- Her kan grubunun altında, yanında veya sütun üzerinde ilgili kişi sayısı ve yüzdesini belirtin.
5. Araştırmalarınızı Destekleme (10 Puan)
-
Kaynak İncelemesi:
- Kan grupları, Rh faktörü, tarihçesi ve nasıl belirlendiği hakkında kısa bir araştırma yapın.
- Örneğin, güvenilir bir biyoloji ders kitabı veya T.C. Sağlık Bakanlığı, Kızılay gibi kurumsal siteleri kaynak olarak kullanabilirsiniz.
-
Sunum Hazırlığı:
- Elde ettiğiniz sonuçları, tabloları ve grafikleri bir poster, slayt sunumu ya da proje raporu şeklinde düzenleyin.
- Hazırlamış olduğunuz çalışmanın görünümüne özen göstererek yazım kurallarına dikkat edin.
6. Poster veya Şiir / Şarkı ile Tanıtım (10 Puan)
- Yaratıcı Sunum Tekniği (Opsiyonel):
- Performans görevi yönergesinde “şarkı veya poster” hazırlanması gibi bir madde yer alıyorsa, kan gruplarıyla ilgili mesajları aktaran kısa bir şiir yazarak veya görseller ekleyerek dikkat çekici bir poster oluşturun.
- Basit ve anlaşılır görseller kullanarak projenizi zenginleştirin.
7. Sonuç Değerlendirme (10 Puan)
-
Verilerin Yorumlanması:
- Hangi kan grubunun sizin seçtiğiniz grupta daha yaygın çıktığını değerlendirin.
- Bu dağılımın beklediğiniz gibi olup olmadığını, nedenleriyle birlikte (genetik, bölgesel yaygınlık vb.) yorumlayın.
-
Öneriler ve Çıkarımlar:
- Örneğin, “A Rh+ grubunun toplumda genel olarak daha fazla görülmesi beklenir, elde ettiğimiz sonuçlar da bunu destekliyor” gibi bir sonuç cümlesi ekleyebilirsiniz.
- Raporunuzun sonunda kısa bir “öğrendiklerim” bölümü açarak projeden neler kazandığınızı özetleyin.
8. Proje Teslimi ve Özet (10 Puan)
-
Ödevin Tüm Bileşenlerini Kontrol Edin:
- Tablolar, grafik, sonuç değerlendirmesi, rapor düzeni ve kaynakça gibi tüm bölümleri teslim öncesi gözden geçirin.
- İstenilen formatta; proje raporu, yazılı veya dijital sunum şeklinde teslim etmek gerekebilir. Yönergenizdeki format talimatlarına uymaya dikkat edin.
-
Puanlama Anahtarını Takip Edin:
- Yönergede her adımın kaç puan olduğunu belirtmişsiniz. Bu adımları projenizde eksiksiz yerine getirip getirmediğinizi kontrol edin.
İpuçları ve Kaynak Önerileri
- Biyoloji Ders Kitapları: 9. veya 10. sınıf biyoloji kitaplarında, “Kan Grupları” ve “Kalıtım” ünitelerindeki bilgileri kullanabilirsiniz.
- Kızılay ve Sağlık Kurumları: Kan bağışı ve kan gruplarının özellikleri hakkında resmi bilgiler yayınlayabilirler.
- Grafik ve Tablo Hazırlama Programları: Excel veya Google Sheets, verilerinizi tablo ve grafik haline getirmenizi kolaylaştırır.
Bu adımları takip ettiğinizde “Kan Grubunuz Ne?” performans ödevinizi sistemli bir biçimde tamamlayabilir, yönergede belirtilen puanların her birine yönelik gerekli çalışmaları yapabilirsiniz. Başarılar dilerim!
Yapılışı Biçimde Gösterme Talebi: Performans Görevi “Kan Grubu Nedir?” Adım Adım Açıklama
Cevap:
Aşağıda, resimde görülen performans görevi yönergelerine ait adımları ve puanlama anahtarını nasıl uygulayabileceğinizi ayrıntılı biçimde açıklıyoruz. “Kan Grubu Nedir?” başlıklı çalışmayı ya da benzeri bir performans görevini adım adım yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, puanlamayı nasıl hak edeceğinizi ve süreci en iyi nasıl yürütebileceğinizi ayrıntılı şekilde bulacaksınız. Bu rehber, her bir adımda neler yapacağınızı, neden yapacağınızı ve hangi yöntemleri kullanabileceğinizi gösterir. Ekteki “Dereceli Puanlama Anahtarı” tablosu da sürecinizi değerlendirirken size yardımcı olacaktır.
İçindekiler
- Performans Görevi Nedir?
- Performans Görevi “Kan Grubu Nedir?” İçin Gerekli Ön Bilgiler
- Yönerge Adımları: Nasıl Uygulanır?
- Adım 1 – Proje Amacını ve Kapsamını Belirleme (10 puan)
- Adım 2 – Araştırmanızın Planlamasını Yapma (10 puan)
- Adım 3 – Sık Kullanılan Kan Gruplarıyla İlgili Bilgileri Toplama (10 puan)
- Adım 4 – Sıklık Dağılımı ve Veri Noktalarını Yorumlama (15 puan)
- Adım 5 – Bilgilerle İlgili Çıkarımlar ve Yeni Soru Oluşturma (15 puan)
- Adım 6 – Yaratıcı Sunum Oluşturma (Çizim, Tablo, Poster vb.) (10 puan)
- Adım 7 – Elde Ettiğiniz Sonuçları Yorumlama ve Değerlendirme (10 puan)
- Adım 8 – Ek ve Varyasyon Öğeleri (10 puan)
- Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubric) Nasıl Kullanılır?
- Örnek Dereceli Puanlama Tablosu
- Performans Görevinde İzlenebilecek Ek İpuçları ve Öneriler
- Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri
- Genel Özet Tablosu
- Sonuç ve Kısa Özet
Performans Görevi Nedir?
Performans görevi, öğrencilerin bir konuyu inceleyerek araştırma, planlama, bilgiyi düzenleme ve sunma becerilerini geliştirmeyi hedefleyen bir çalışmadır. Geleneksel sınavlardan farklı olarak, öğrenci süreç boyunca hem teorik hem de pratik becerilerini ortaya koyar.
Bir performans görevi, genellikle aşağıdaki bileşenleri içerir:
- Proje amacının belirlenmesi.
- Veri toplama süreci ve metotların açıklanması.
- Bulguların raporlanması veya sunulması.
- Dereceli puanlama anahtarına göre değerlendirme.
Performans Görevi “Kan Grubu Nedir?” İçin Gerekli Ön Bilgiler
“Kan Grubu Nedir?” başlıklı bir performans görevi, tıp, sağlık, biyoloji ve genetik gibi alanlarla bağlantılıdır. Kan grubunun ne olduğunu, hangi çeşitleri bulunduğunu ve toplumda bu grupların hangi sıklıkla görüldüğünü araştırmayı amaçlar.
Kan Grupları Hakkında Kısa Bilgi
- Kan grupları genellikle ABO (A, B, AB, 0) ve Rh (+ veya -) sistemine göre belirlenir.
- Kan grubu, alyuvarların (kırmızı kan hücrelerinin) yüzeyinde bulunan antijenlere göre sınıflandırılır.
- Kan naklinde, uyumluluk ve bağış için kan grubu çok önemlidir.
Bu performans görevi boyunca, kan grubu örnekleri (A Rh+, 0 Rh-, B Rh+ vb.) ele alınabilir, istatistiksel olarak dağılımları incelenebilir ve hangi grubun daha sık rastlandığına dair bir çalışma yapılabilir.
Proje ve İlgili Amacı Belirleme
Projenin amacı, kan gruplarının ne olduğu, neden önemli olduğu ve hangi durumlarda kullanıldığı gibi sorulara yanıt bulmaktır. Ayrıca “toplumda hangi kan grubunun daha yaygın olduğu” veya “kan bağışında dikkat edilmesi gereken noktalar” gibi konular da araştırma kapsamında yer alabilir.
Yönerge Adımları: Nasıl Uygulanır?
Adım 1 – Proje Amacını ve Kapsamını Belirleme (10 puan)
-
Konu Seçimi ve Netleştirme: “Kan Grubu Nedir?” konusunu seçtiğinizde, bu konunun hangi yönünü vurgulamak istediğinizi belirleyin:
- Kan gruplarının temel tanımı,
- Kan gruplarının önemi (örneğin kan bağışı, tıbbi müdahaleler),
- Toplumda kan grubu dağılımı.
-
Hedef Kitlenizi Belirleyin: Projenizi hangi yaş veya bilgi düzeyine göre uyarlayacaksınız? Örneğin, 12. sınıf öğrencileri mi, yoksa ortaokul öğrencileri mi?
-
Amaç Cümlesi Yazın: Proje amacını kısaca açıklayan bir cümle oluşturun. Örneğin: “Bu projede farklı kan gruplarının özelliklerini ve toplum içindeki dağılımlarını araştırarak, kan gruplarının neden önemli olduğunu ortaya koyacağım.”
Bu adımda net, kısa ve öz bir amaç belirlemeniz beklenir. Yönergede “1) Projemizin amacını ve kapsamını belirleriz” şeklinde ifade var. Burada netlik ve anlaşılabilirlik önemlidir.
Adım 2 – Araştırmanızın Planlamasını Yapma (10 puan)
-
Sorumluluk Dağıtımı (Takım Çalışması Varsa): Eğer grup arkadaşlarınızla birlikte yapıyorsanız, kim hangi görevi üstlenecek? Örneğin:
- Veri toplama,
- Grafik hazırlama,
- Yazılı rapor düzenleme,
- Görsel materyal hazırlama (poster, slayt vb.).
-
Zaman Çizelgesi Oluşturma: Her görevin ne kadar sürede tamamlanacağına dair bir takvim belirleyin. Bunu basit bir tabloyla da gösterebilirsiniz:
Görev | Sorumlu Kişi | Tamamlanma Tarihi |
---|---|---|
Veri Toplama | (Örnek: Ayşe) | 10 Mayıs |
Analiz ve Değerl. | (Örnek: Ahmet) | 15 Mayıs |
Poster Tasarlama | (Örnek: Zeynep) | 20 Mayıs |
- Kaynakların Belirlenmesi:
- Kütüphane, internet, makale, bilimsel dergi vb.
- Laboratuvar varsa lab çalışmaları, yoksa kaynaklardan teorik bilgi.
Bu kısımda açıklayıcı ve herkesin sorumluluğunu anladığı bir plan beklenir. Yönergede “2) Araştırmamızı planlarız” ifadesi yer alıyor ve başarılı olmak için planın bütün detaylarını açık şekilde sunmanız gerekir.
Adım 3 – Sık Kullanılan Kan Gruplarıyla İlgili Bilgileri Toplama (10 puan)
-
Ön Araştırma: ABO ve Rh sisteminin temellerini öğrenin. A, B, AB, 0 gibi grupların ne anlama geldiği, Rh pozitif ve negatif farkı vb.
-
Kaynak Seçimi:
- Güvenilir internet siteleri (örn. Sağlık Bakanlığı, Tıp Fakültesi web siteleri, WHO - Dünya Sağlık Örgütü sayfaları).
- Ders kitapları veya akademik kaynaklar.
- Konu hakkında makaleler (örneğin PubMed, Google Scholar gibi veri tabanları).
-
Veri Toplama Yöntemi:
- Anket: Ailede, sınıftaki örneklemlerle küçük bir anket düzenleyin.
- Literatür Taraması: Kan gruplarının toplumda yüzdelik dağılımlarına dair istatistik verileri toparlayın.
Bu adımda, yönergede sözü geçen sıklık tablosu ve bilgileri derleme konularını uygulamaya başlarsınız.
Adım 4 – Sıklık Dağılımı ve Veri Noktalarını Yorumlama (15 puan)
- Verilerinizi Tabloya Dönüştürme:
Örneklemlerinizden veya kaynaklardan topladığınız verileri tablo haline getirin:
Kan Grubu | Kişi Sayısı (Örnek) | Yüzdelik Oran (%) (Örnek) |
---|---|---|
A Rh(+) | 15 | 30% |
A Rh(-) | 5 | 10% |
B Rh(+) | 8 | 16% |
B Rh(-) | 2 | 4% |
AB Rh(+) | 2 | 4% |
AB Rh(-) | 1 | 2% |
0 Rh(+) | 14 | 28% |
0 Rh(-) | 3 | 6% |
Toplam | 50 | 100% |
-
Grafik Oluşturma:
- Bar grafiği, pasta grafiği veya çubuk grafiği kullanarak görselleştirin.
- Her kan grubunun toplum içindeki oranını görsel hale getirerek sunumunuzu güçlendirin.
-
Veri Analizi:
- En sık rastlanan kan grubu hangisi?
- En az rastlanan kan grubu hangisi?
- Beklentileriniz ile elde ettiğiniz veriler uyuşuyor mu?
-
Kısa Değerlendirme Yazısı:
- Tabloya dayalı kanıt göstererek sonuçları yazılı veya sözlü olarak açıklayın.
- Bilimsel yaklaşım sergileyin (sebep-sonuç ilişkileri, olası hatalar vb.).
Bu aşamada yönergede “Sıklık tablosundaki verileri noktalar aracılığıyla gösterme” ve “Grafik hazırlama” da vurgulanıyor olabilir. Dolayısıyla 15 puanlık bu bölümde hem tablo hem de grafik sunumu önemlidir.
Adım 5 – Bilgilerle İlgili Çıkarımlar ve Yeni Soru Oluşturma (15 puan)
-
Elde Ettiğiniz Bilgiler Doğrultusunda Değerlendirme:
- Kansızlık (anemi) durumunda kan gruplarının önemi var mı?
- Kan bağışı sırasında hangi grubun daha fazla ihtiyacı var?
-
Yeni Soru Oluşturma:
- Kendi verilerinizden yola çıkarak “Hangi kan grubunun Rh(-) oranı daha yüksektir?” veya “Toplumun kan bağışı eğilimi kan gruplarına göre değişir mi?” gibi ilave sorular.
-
Hipotez Geliştirme:
Yazılı veya sözlü sunumunuza, yeni sorulara dair tahminlerinizi (hipotezlerinizi) ekleyin.
Buradaki amaç, sadece veri toplamak değil, aynı zamanda bu verilerin ışığında soru sormak, hipotez geliştirmek ve eleştirel düşünce becerisini göstermektir. Bu nedenle, yönergelerde “Verileri yorumlayınız, yeni sorular oluşturunuz” vb. ifadeler varsa, bu adımda puan kazanmanız için oldukça önemli.
Adım 6 – Yaratıcı Sunum Oluşturma (Çizim, Tablo, Poster vb.) (10 puan)
-
Poster/Sunum Hazırlığı:
- Renkli grafikler, tablolar ve kısa açıklamalarla konuyu cazip hale getirin.
- Kan dolaşımı ve kan grubu arasındaki ilişkiyi gösteren şematik bir çizim ekleyin.
-
Dijital Araçlar:
- PowerPoint, Google Slaytlar veya Canva gibi araçlarla görsel sunum hazırlayın.
- Tablo ve grafiklerin temiz, anlaşılır, okunması kolay formatta olduğundan emin olun.
-
Yaratıcılığın Değerlendirilmesi:
- Yazı tipi, renk uyumu, görselliğin konuya uygunluğu da bu puanın parçası olabilir.
Yönergede belirtilen “6) Sunum Şekli veya Poster Hazırlama” adımına karşılık gelen bölümde 10 puan elde etmeniz için, estetik ve içerik bütünlüğü önem arz eder.
Adım 7 – Elde Ettiğiniz Sonuçları Yorumlama ve Değerlendirme (10 puan)
-
Toplumdaki Durumla Kıyaslama:
- Elde ettiğiniz dağılımı, Türkiye veya dünya genelindeki istatistiklerle mukayese edin.
- Farklılıkların veya benzerliklerin olası sebeplerini açıklayın.
-
Verilerin Sınırlılığı:
- Numune sayınız az olabilir, bu da sonuçları genelleştirmeyi zorlaştırabilir.
- Yöntemsel hatalar, anket formu kısıtları vb. konulara değinin.
-
Eksikler ve İlerletilecek Noktalar:
- Genişletilmiş örneklemle ileride yeni bir çalışma yapılabilir mi?
- Ek laboratuvar testleri veya uzman görüşleri araştırılabilir mi?
Burada “7) Projemizi değerlendiririz” ve “çıkarılan sonuçları yansıtırız” gibi bir ifade olabilir. Bu adımda önceki çalışmanın değerlendirmesi, geliştirme önerileri ve kritik düşünce önem kazanır.
Adım 8 – Ek ve Varyasyon Öğeleri (10 puan)
Yönergenin en sonunda, “8) Ek ve Varyasyon Ögeleri” veya “Kaynakları Düzenleme/Sonuçları Pekiştirme” gibi bir başlık yer alıyorsa, bu bölümde şunları yapabilirsiniz:
-
Kaynakça Düzenleme:
- APA, MLA vb. akademik stillerle bir kaynakça listesi oluşturun.
-
Ek Bilgiler ve Belgeler:
- Proje sırasında kullandığınız makaleler, internet sayfalarının ekran görüntüleri, fotoğraflar vb.
- Araştırmayı destekleyen ek grafikler, tablo formatında özetler vb.
-
Geri Bildirim Alma:
- Grupla veya öğretmeninizle bir değerlendirme oturumu düzenleyin. Projeyi daha iyi hale getirmek için önerileri not alın.
Bu adımlar, yönergenin “Ek belgeleri dosyamıza ekledik, farklı çalışmalar sunduk” ifadesiyle de örtüşebilir.
Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubric) Nasıl Kullanılır?
Resimde yer alan dereceli puanlama anahtarı, projenizin çeşitli aşamalarını çok iyi (10 puan), iyi (8 puan), orta (6 puan), zayıf (4 puan) ve çok zayıf (2 puan) şeklinde değerlendirebilir. Aşağıdaki noktalar, puanlamada dikkat edilecek ana kriterleri özetler:
- Araştırma Derinliği ve Kaynakların Çeşitliliği
- Veri Toplama ve Doğruluk Oranı
- Tablo ve Grafik Oluşturma Becerisi
- Analiz ve Yorum Yazısı
- Sunum Tekniği (Poster, Slayt) ve Görsel Kalite
- Grup Çalışmasında İş Birliği (varsa)
- Yaratıcılık, Yeni Soru veya Hipotez Geliştirme
- Genel Düzen, İmla ve Gruplandırma
Her bir adım, tabloda farklı sütunlarda değerlendirilebilir. Adımlar 1 ila 8 veya 1 ila 10 şeklinde sıralanır; her adımın sonuçları “çok iyi, iyi…” gibi bir ölçütle puanlanır.
Örnek Dereceli Puanlama Tablosu
Aşağıdaki tablo, “Dereceli Puanlama Anahtarı”nı nasıl düzenleyebileceğinizi gösterir. Rakamlar ve başlıklar, elinizdeki yönergeye göre özelleştirilebilir:
Öğrenci Adı/Soyadı | Adımlar | Çok İyi (10) | İyi (8) | Orta (6) | Zayıf (4) | Çok Zayıf (2) |
---|---|---|---|---|---|---|
(1) | Proje Amacını Belirleme | |||||
(2) | Araştırma Planı | |||||
(3) | Bilgi Toplama | |||||
(4) | Verilerin Sunumu | |||||
(5) | Analiz & Yorum | |||||
(6) | Soru Oluşturma & Hipotez | |||||
(7) | Yaratıcı Sunum (Poster vb.) | |||||
(8) | Değerlendirme ve Sonuçlar | |||||
(9) | Ek Belgeler & Kaynakça | |||||
Toplam Puan |
Yukarıdaki tablo, resimdeki tabloya benzer bir yapıdadır. Sınıf veya öğretmen talebine göre sütun başlıkları, değerlendirme kriterleri kapsamlı biçimde düzenlenebilir.
Performans Görevinde İzlenebilecek Ek İpuçları ve Öneriler
- Bilimsel Yaklaşım: Analiz, tablo hazırlama ve yorumlama aşamalarında, öne sürdüğünüz fikirleri veriyle destekleyin.
- Grup İçinde İletişim (Varsa): Kim hangi görevi üstlendi, ilerlemenin kontrolü nasıldır, süreler sepetinde kim ne zaman ne yapıyor.
- Düzenli Not Alma: Hangi kaynaktan hangi bilgiyi aldığınızı not alarak finalde bir kaynakça hazırlayabilirsiniz.
- Özet ve Son Söz Ekleyin: Sunumun sonunda kısa bir özet yapmak, projeyi derli toplu gösterecek ve öğretmeninizin dikkatini çekecektir.
Sık Yapılan Hatalar ve Çözüm Önerileri
-
Hata 1: Kaynak eksikliği veya tek bir kaynağa bağımlı olmak.
- Çözüm: Farklı kaynaklar (kitap, makale, web sitesi, röportaj) kullanın ve en az 2-3 bağımsız noktadan doğrulayın.
-
Hata 2: Tablo veya grafikleri düzensiz sunmak, etiketleri veya başlıkları eksik bırakmak.
- Çözüm: Her tablo ve grafik için başlık, eksen tanımları ve veri açıklamaları ekleyin.
-
Hata 3: Verileri yorumlamamak; sadece tabloyu sunmakla yetinmek.
- Çözüm: “Bu veri bize ne söylüyor?” sorusuna cevap verin, ek bilgiler ve sonuçlar ekleyin.
-
Hata 4: Grup çalışmasında iletişim kopukluğu veya tek bir kişinin tüm işi üstlenmesi.
- Çözüm: Başlangıçta görev dağılımını netleştirin ve düzenli kontrol toplantıları yapın.
-
Hata 5: Kaynakça veya alıntı hataları.
- Çözüm: Her aldığınız bilgiyi kaynağıyla beraber not edin. Projenin sonunda APA veya MLA usulüne göre kaynakça sunun.
Genel Özet Tablosu
Aşağıdaki tablo, adımlar ve her adımın dikkat etmesi gereken püf noktalarını kısaca özetler:
Adım | İçerik | Puan | Dikkat Edilecek Noktalar |
---|---|---|---|
1. Amaç Belirleme | Konunun sınırlarını ve projenin hedefini tanımlama | 10 puan | Net, öz, anlaşılır cümleler yazmak |
2. Plan Yapma | İş bölümü, zaman planı, kaynak seçimi | 10 puan | Takvim hazırlamak, grup içinde sorumluluk paylaşımı |
3. Bilgi Toplama | Kan grubu kavramını ve ilgili bilimsel bilgiyi derleme | 10 puan | Güvenilir kaynak kullanma, literatür taraması |
4. Veri Analizi | Elde edilen verileri tabloya dökme, grafik oluşturma | 15 puan | Tablo ve grafik sunumu, net etiketleme, yoruma dayalı açıklamalar |
5. Yeni Soru & Hipotez | Verilerden yola çıkarak ek sorular sorma ve hipotez kurma | 15 puan | Eleştirel düşünme, akıl yürütme, açıklayıcı ifadeler |
6. Yaratıcı Sunum | Poster, slayt, çizim vb. araçlarla projenin görseli | 10 puan | Renk uyumu, okunabilirlik, tasarım estetiği |
7. Sonuçların Değerlendirilmesi | Proje sonunda elde edilen sonuçların tartışılması ve kıyaslanması | 10 puan | Eksikler, sınırlılıklar, gelecekteki çalışmalarla bağlantı |
8. Ekler & Kaynaklar | Kaynakça düzenleme, ek belgeler, rapor sonu dokümanları | 10 puan | Atıf düzenine dikkat, tüm referansları belirtme |
Sonuç ve Kısa Özet
Bu rehberde, “Kan Grubu Nedir?” başlıklı performans görevinizi adım adım nasıl hazırlayabileceğinizi anlattık. Her adım, yönergede belirtilen puan aralıklarına göre planlanmıştır. Dereceli puanlama anahtarını (rubric) kullanarak, çalışmanızın değerlendirileceği kriterleri de görüntülemiş oldunuz.
- Amacınızı Belirlediniz.
- Planlamanızı Yaptınız.
- Veri Topladınız ve Grafikler Hazırladınız.
- Veri Analizi ve Eleştirel Yorumlama Gerçekleştirdiniz.
- Sunumunuzu Yaratıcı Şekilde Tasarladınız.
- Proje Sonunda Değerlendirme ve Sonuçlara Ulaştınız.
Bu sayede, hangi adımda hangi puanları nasıl kazanacağınızı net biçimde öğrenebilirsiniz. Her adım, öğretmeninizin yönergede maddeler halinde belirttiği puan ölçütlerini karşılamaktadır. Ekip çalışmasında herkesin görevi net olduğu için projeyi zamanında ve yüksek puanla tamamlamak mümkündür.
Performans göreviniz boyunca başarılar diler, maharetli bir sunum ve bilimsel bir çalışma ortaya koymanızı temenni ederiz!