Sorunuzun görselini inceledim.
Soruda geçen ifade, Türkiye’nin modernleşme sürecinde yapılan devrimler ve bunlarla bağlantılı olan ilkelerle ilişkilidir. Eğer “Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi” ile ilgili bir devrim ve ilke soruluyorsa, şu şekilde açıklayabilirim:
Türk Medeni Kanunu’nun Kabul Edilmesi
Bu inkılap hukukun üstünlüğü ile bireylerin eşit haklara sahip olmasını amaçlar. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanmış, kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikleri gidermiş, modern ve çağdaş bir hukuk sistemi getirmiştir.
İlgili İlke: Laiklik
Türk Medeni Kanunu ile hukuk sisteminden dini kuralların etkisi kaldırılmıştır. İnsanların hakları, modern hukuk kuralları çerçevesinde düzenlenmiştir. Bu yüzden yapılan inkılap Laiklik ilkesine dayanır.
Eğer daha fazla detay veya farklı bir açıklama isterseniz, bana söyleyebilirsiniz.
@username
Atatürk’ün bu sözü doğrultusunda yapılan inkılap ve ilgili ilke hangisidir?
Cevap:
Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ne şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz…” sözü doğrultusunda gerçekleştirilen en önemli inkılaplardan biri Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (1925) inkılabıdır. Bu inkılabın dayandığı ilke ise Laiklik (Laiklik İlkesi)’dir.
Laiklik, devlet işlerinin dinî kurallardan bağımsız şekilde yürütülmesi ve her vatandaşın din ve vicdan özgürlüğünün güvence altına alınması anlamına gelir. Atatürk bu ilkeyle, toplumu ileri medeniyet seviyesine çıkarabilmek için eğitim, hukuk, yönetim ve toplumsal yaşamdaki dinsel unsurları ortadan kaldırarak çağdaş, bilimsel ve akılcı temeller üzerine oturtmayı hedeflemiştir.
Laiklik İlkesine Dayanan Başlıca Adımlar
- Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması (1925): Dinsel kurumların toplumsal ve siyasi yaşama etkisini kaldırmak.
- Medeni Kanun’un Kabulü (1926): Aile ve miras hukuku gibi konuları laik esaslara göre düzenlemek.
- Eğitimde Birlik (Tevhid-i Tedrisat Kanunu, 1924): Dini eğitim veren medreselerin yerine çağdaş eğitim kurumlarını yaygınlaştırmak.
Özet Tablo
Yapılan İnkılap | İlgili İlke | Tarih | Açıklama |
---|---|---|---|
Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması | Laiklik İlkesi | 1925 | Dini kurum ve faaliyetlerin toplumsal/siyasal yaşam üzerindeki etkisini azaltarak, modern devlet yapısını güçlendirmek. |
Kısa Özet
Atatürk’ün “En doğru ve en hakiki tarikat, tarikat-ı medeniyedir” ifadesi, çağdaşlaşmanın önündeki engelleri ortadan kaldırmayı ve akıl-bilim temeline dayalı bir toplum yapısı kurmayı amaçlar. Bunu sağlamak için Tekke, Zaviye ve Türbelerin Kapatılması gibi inkılaplar yapılarak Laiklik İlkesi hayata geçirilmiştir.
Yapılan inkılap ve ilke hangisidir?
Answer:
Atatürk Dönemi’nde kadınlara siyasal haklar verilmesi (önce belediye seçimlerine katılma hakkı 1930’da, ardından köy muhtarlığına katılma hakkı 1933’te ve nihayet 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı) Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli devrimlerinden biridir. Bu inkılap, kadın-erkek eşitliğinin sağlanarak toplumdaki her bireyin yönetime katılmasının önünü açmıştır.
Bu inkılap, özellikle Halkçılık ilkesiyle yakından ilişkilidir. Halkçılık, devletin ve toplumun tüm kesimlerine eşit haklar sunulmasını hedef alır. Kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olması, halkın tamamının eşit yurttaşlar olarak kabul edildiği anlayışın bir yansımasıdır.
Dolayısıyla, yapılan inkılap “Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınması” olup bu inkılabın dayandığı ilke “Halkçılık”tır.
@username