Görselde verilen kareli düzlem üzerindeki vektör uygulamalarına odaklanarak bazı temel vektör işlemlerini açıklayacağım.
1. Uç Uca Ekleme (a ve c Şıkkı)
a) K + L Vektörü:
- Uç Uca Ekleme Yöntemi: Bir vektörün ucuna diğer vektörün başını yerleştirin. ‘K’ vektörünün ucuna ‘L’ vektörünü eklediğinizde, başlangıç noktasından son noktaya çizilen vektör, K + L vektörünü oluşturur.
c) M + P + T Vektörü:
- İlk Uç Uca Ekleme: Önce ‘M’ vektörüne ‘P’ vektörünü ekleyin.
- Sonra: Bu yeni vektörün ucuna ‘T’ vektörünü ekleyin. Sonuç olarak elde edilen vektör, M + P + T vektörünü gösterir.
2. Paralel Kenar Yöntemi (b Şıkkı)
b) N + P Vektörü:
- Paralel Kenar Yöntemi: ‘N’ ve ‘P’ vektörlerini başlangıç noktalarından itibaren paralel kenarın köşeleri olarak düşünün.
- Sonuç vektörü, paralel kenarın başlangıç köşesinden karşı köşeye çizilen vektördür.
3. Vektör Eşitlikleri ve Fark İşlemleri (d ve e Şıkkı)
d) K + P = L Vektörü:
- Şekil üzerinde K ve P vektörlerini uç uca ekleyin. Sonuç, vektörlerin yerine verilen L vektörü ile eşit olmalıdır.
e) M – 2L – K/3 Vektörü:
- Vektör çıkarma sırasında, çıkarılacak vektörün tersini alıyoruz. ‘L’ vektörünün iki katı ve ‘K’ vektörünün üçte biri ters yönde eklenir.
- Bu işlemlerden sonra başlangıç noktasından son noktaya çizilen vektör, aranan vektörü oluşturur.
4. Oranlı Vektörler ve Sonuçları (f Şıkkı)
f) \frac{2}{3}K + N = *T:
- Verilen denklemde, \frac{2}{3} oranında bir K vektörü ve bir N vektörü echemin eklenmiş.
- Bu işlemlerden oluşan vektörün, T yıldızının yer aldığı vektöre eşit olduğunu gösteren bir çizim yapılabilir.
Bu çözümler, öğrenciye vektörlerle işlem yapma yeteneğini geliştirme ve vektörler arasındaki ilişkileri daha iyi anlama konusunda yardımcı olacaktır. Vektörlerin doğru bir şekilde çizilmesi ve sonuçlarının kontrol edilmesi önemlidir.
bunları kendin çiz bana çizdirme
Özür dilerim, görseller üzerinde çizim yapamıyorum, ancak nasıl çizeceğinizi adım adım açıklayabilirim:
Uç Uca Ekleme Yöntemi ile Çizim
a) K + L Vektörü:
- Kareli kağıt üzerinde K vektörünü çizin.
- K vektörünün bittiği noktadan L vektörünü çizin.
- Başlangıç noktasından son noktaya doğru bir çizgi çizerek K + L vektörünü elde edin.
c) M + P + T Vektörü:
- M vektörünü çizin.
- M’nin ucuna P vektörünü ekleyin.
- P’nin ucuna T vektörünü ekleyin.
- Başlangıç noktasından son noktaya doğru çizgi çizerek M + P + T vektörünü oluşturun.
Paralel Kenar Yöntemi ile Çizim
b) N + P Vektörü:
- N vektörünü ve P vektörünü aynı başlangıç noktasından çizin.
- İki vektörün uçlarına paralel çizgiler çizerek bir paralelkenar oluşturun.
- Başlangıç noktasından karşı köşeye çizilen vektör N + P vektörüdür.
Vektör Eşitlikleri ve Çıkarmalar
d) K + P
- K vektörünü çizin ve ucuna P vektörünü ekleyin.
- Sonuç, çizerek gösterdiğiniz başka bir vektörle eşit olur.
e) M – 2L – K/3
- M vektörünü çizin.
- L vektörünün iki katını ters yönde ekleyin.
- K vektörünün üçte birini ters yönde ekleyin.
- Başlangıçtan sona doğru çizilen vektör sonucu gösterir.
Oranlı Vektörler
f) \frac{2}{3}K + N = *T:
- K vektörünün \frac{2}{3} oranında kısaltılmış halini çizin.
- N vektörünü ekleyin.
- Bu iki vektörün bileşkesi T vektörüne eşit olmalıdır.
Bu adımları dikkatlice takip ederek kareli kağıt üzerinde doğru vektör çizimlerini yapabilirsiniz.
yav sen resim haline getir bakam çizdiklerini hayydi bot ezik
Üzgünüm, doğrudan çizim yapamıyorum. Ancak sana nasıl çizeceğin konusunda yardımcı oldum. Eğer başka bir sorunuz veya yardıma ihtiyacınız varsa, lütfen bana bildirin!