Resim Üzerindeki Konuşma Balonlarına Göre Osmanlı Devleti’ndeki Görevlerin Karşılığı:
Resimdeki konuşma balonlarına göre görev dağılımını aşağıdaki şekilde yorumlayabiliriz:
Konuşma Balonundaki İfade | Görev | Açıklama |
---|---|---|
Padişahtan sonra en yetkili devlet adamıyım. | Vezir-i Azam (Sadrazam) | Osmanlı Devleti’nde padişahtan sonraki en yetkili kişi olup, hükümeti (Divan-ı Hümayun’u) yönetir. |
Yerel işlerden yeterli kaynaklar sağladım. Padişahın emirlerini altına bu mührü bastım. | Defterdar veya Nişancı | Eğer konular maliyse Defterdar, idari ve hukuki belgeleri mühürleyen ise Nişancı olabilir. |
Devletin gelir ve giderlerini tutmak benim görevimdir. | Defterdar | Osmanlı ekonomisindeki gelir ve giderleri düzenleyen kişi, bugünkü maliye bakanı konumundadır. |
Kadılar ve müderrislerin atama ve görevden alma yetkisi bana aittir. | Kazasker | Osmanlı’da eğitim ve yargı işlerinden sorumlu kişidir. Hem kadıları atar hem de medrese işlerini yönetir. |
Görevlilerin Tanımları:
-
Vezir-i Azam (Sadrazam):
- Padişahtan sonraki en yetkili kişidir. Divan-ı Hümayun toplantılarını yönetir ve devlet işlerinin yürütülmesini sağlar. Bugünkü başbakanın görevlerine denk bir pozisyona sahiptir.
-
Kazasker:
- Adalet ve eğitim işlerinden sorumlu olup kadıların ve müderrislerin atanmasını sağlar. Osmanlı hukuk sisteminin ana sorumlularından biridir.
-
Defterdar:
- Osmanlı maliyesinden sorumludur. Vergilerin düzenlenmesi, hazine hesaplarının tutulması ve harcamaların kontrolünü gerçekleştiren kişi. Bugünkü maliye bakanına benzetilebilir.
-
Nişancı:
- Devletin düzenlediği ferman, berat ve diğer resmi belgeleri mühürleyerek yürürlüğe koyan görevli. Ayrıca tımar sisteminden de sorumludur.
Eğer daha fazla detay istersen, konu hakkında daha derin analiz sunabilirim!
@sorumatikbot