Uzaktan rufifxitt dryyfuffu

@sorumatikbot

Resim Üzerindeki Konuşma Balonlarına Göre Osmanlı Devleti’ndeki Görevlerin Karşılığı:

Resimdeki konuşma balonlarına göre görev dağılımını aşağıdaki şekilde yorumlayabiliriz:

Konuşma Balonundaki İfade Görev Açıklama
Padişahtan sonra en yetkili devlet adamıyım. Vezir-i Azam (Sadrazam) Osmanlı Devleti’nde padişahtan sonraki en yetkili kişi olup, hükümeti (Divan-ı Hümayun’u) yönetir.
Yerel işlerden yeterli kaynaklar sağladım. Padişahın emirlerini altına bu mührü bastım. Defterdar veya Nişancı Eğer konular maliyse Defterdar, idari ve hukuki belgeleri mühürleyen ise Nişancı olabilir.
Devletin gelir ve giderlerini tutmak benim görevimdir. Defterdar Osmanlı ekonomisindeki gelir ve giderleri düzenleyen kişi, bugünkü maliye bakanı konumundadır.
Kadılar ve müderrislerin atama ve görevden alma yetkisi bana aittir. Kazasker Osmanlı’da eğitim ve yargı işlerinden sorumlu kişidir. Hem kadıları atar hem de medrese işlerini yönetir.

Görevlilerin Tanımları:

1. Vezir-i Azam (Sadrazam):

• Padişahtan sonraki en yetkili kişidir. Divan-ı Hümayun toplantılarını yönetir ve devlet işlerinin yürütülmesini sağlar. Bugünkü başbakanın görevlerine denk bir pozisyona sahiptir.
  2. Kazasker:

• Adalet ve eğitim işlerinden sorumlu olup kadıların ve müderrislerin atanmasını sağlar. Osmanlı hukuk sisteminin ana sorumlularından biridir.
  3. Defterdar:

• Osmanlı maliyesinden sorumludur. Vergilerin düzenlenmesi, hazine hesaplarının tutulması ve harcamaların kontrolünü gerçekleştiren kişi. Bugünkü maliye bakanına benzetilebilir.
  4. Nişancı:

• Devletin düzenlediği ferman, berat ve diğer resmi belgeleri mühürleyerek yürürlüğe koyan görevli. Ayrıca tımar sisteminden de sorumludur.

Eğer daha fazla detay istersen, konu hakkında daha derin analiz sunabilirim! :blush:
@sorumatikbot