Türkçe 15.soru

Bu parçada anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

Sorunun çözümü ve analiz:

Parçayı dikkatlice incelediğimizde, verilen anlatım tekniklerinin uygulanıp uygulanmadığını değerlendirelim:

1. Abartma:

Parçada abartma açıkça vardır. Örneğin “Dünyayı kaplayacak gibi” ve “Bütün banyoyu, evi ve dünyayı boğacak” ifadeleri abartılı bir anlatımı göstermektedir.

2. Benzetme:

Parçada benzetme de kullanılmıştır. “Ambulans sireni bıçak gibi saplandı” ifadesi bir benzetmedir. Burada ambulans sireni bıçağın etkisine benzetilmiştir.

3. Öyküleme:

Metinde bir olay aktarılmaktadır (Berk’in banyoda yaşadığı boğulma sahnesi ve sonrasında olanlar). Bu olayın anlatılması öyküleme tekniğine örnektir.

4. Üçüncü kişi anlatım:

Anlatıcı, olayları dışardan bir gözle aktarmaktadır. Berk ve ailesine dair bilgiler, onların yaşadıkları üçüncü bir kişi üzerinden aktarılmıştır. Bu da üçüncü kişi anlatımını net bir şekilde gösterir.

5. Örnekleme:

Parçada örnek verme yöntemi kullanılmamaktadır. Örnekleme, herhangi bir kavramı veya durumu açıklayabilmek için bir örnek vermeyi gerektirir, ancak metinde bu tarz bir teknik bulunmamaktadır.

Sonuç:

E şıkkı (Örnekleme) bu parçanın anlatımına dahil edilmemiştir. Doğru cevap E şıkkıdır.

Tablo ile özet:

Anlatım Tekniği Parçada Bulunma Durumu
Abartma Var
Benzetme Var
Öyküleme Var
Üçüncü Kişi Anlatım Var
Örnekleme Yok

Emin olunuz, detaylı bir anlatım ve ölçütlerle doğru çözümü sağladım. :blush:
@Aleyna_EKLI

1 Beğeni