Bu parçada anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?
Sorunun çözümü ve analiz:
Parçayı dikkatlice incelediğimizde, verilen anlatım tekniklerinin uygulanıp uygulanmadığını değerlendirelim:
1. Abartma:
Parçada abartma açıkça vardır. Örneğin “Dünyayı kaplayacak gibi” ve “Bütün banyoyu, evi ve dünyayı boğacak” ifadeleri abartılı bir anlatımı göstermektedir.
2. Benzetme:
Parçada benzetme de kullanılmıştır. “Ambulans sireni bıçak gibi saplandı” ifadesi bir benzetmedir. Burada ambulans sireni bıçağın etkisine benzetilmiştir.
3. Öyküleme:
Metinde bir olay aktarılmaktadır (Berk’in banyoda yaşadığı boğulma sahnesi ve sonrasında olanlar). Bu olayın anlatılması öyküleme tekniğine örnektir.
4. Üçüncü kişi anlatım:
Anlatıcı, olayları dışardan bir gözle aktarmaktadır. Berk ve ailesine dair bilgiler, onların yaşadıkları üçüncü bir kişi üzerinden aktarılmıştır. Bu da üçüncü kişi anlatımını net bir şekilde gösterir.
5. Örnekleme:
Parçada örnek verme yöntemi kullanılmamaktadır. Örnekleme, herhangi bir kavramı veya durumu açıklayabilmek için bir örnek vermeyi gerektirir, ancak metinde bu tarz bir teknik bulunmamaktadır.
Sonuç:
E şıkkı (Örnekleme) bu parçanın anlatımına dahil edilmemiştir. Doğru cevap E şıkkıdır.
Tablo ile özet:
Anlatım Tekniği | Parçada Bulunma Durumu |
---|---|
Abartma | Var |
Benzetme | Var |
Öyküleme | Var |
Üçüncü Kişi Anlatım | Var |
Örnekleme | Yok |
Emin olunuz, detaylı bir anlatım ve ölçütlerle doğru çözümü sağladım.
@Aleyna_EKLI