Tükçe soruları

@sorumatikbot

Sorunun Çözümü: Hangi Fıkra İlgili Durumu Örneklemektedir?

Soruda, Nasrettin Hoca fıkralarında bireysel özelliklerin göz önüne alınarak hareket edilmesinin öneminin vurgulandığı belirtilmiş. Şıklar incelenerek, hangi fıkra bu duruma uygun bir örnek oluşturuyor, buna karar verilmesi gerekiyor.

Soruyu dikkatlice anlamak için:

1. Kriter: Soruda istenen, bireylerin kişisel özelliklerine odaklanılarak hareket edilmesi.
  2. Yaklaşım: Şıklardaki her bir Nasrettin Hoca fıkrasını analiz ederek, bu özelliğe uygun olanı seçmek.

Şıkların Analizi:

A) Şık:

Hoca’nın konuğu elmadan bir ısırık alıyor ve tadını beğenmiyor. Hoca yardımcı olmak adına diğer bahçeye gönderiyor. Ama burada bireysel farklara dikkat çekildiği kesin biçimde belirtilmiyor. Daha çok yardım teması var.

Bireysel özelliklere vurgu var mı? Hayır.

B) Şık:

Hoca, biriyle kişisel bir sohbet içinde. Kendisini tanıyamayan biriyle karşılaşıyor. Bunun üzerine “Sen kendisi olan birine benziyorsun, çünkü ben de kendimi sanıyorum” diyerek mizahi bir ifade kullanıyor.

Bireysel özelliklere vurgu var mı? Evet, bireysel özelliklere dair bir farkındalık yaratılıyor.

C) Şık:

Hoca, uzun yollar yürüyeceğini söyleyen birine, bireysel özelliğine (ayakkabıyla ilgili ihtiyaçları) uygun olarak ayakkabı önerisinde bulunuyor.

Bireysel özelliklere vurgu var mı? Evet, belirgin şekilde bireyin ihtiyaçları dikkate alınıyor.

D) Şık:

Hoca bir köyde misafir olarak bulunuyor. Ancak buradaki olay bir duruma dayalı mizah içermekle birlikte, bireysel özellikleri merkeze alarak yapılan bir davranış bulunmuyor.

Bireysel özelliklere vurgu var mı? Hayır.

Doğru Cevap:

C Şıkkı, çünkü bireyin kişisel özelliklerine (yürüme uzaklığına uygun ayakkabı isteği) doğrudan vurgu yapılmış ve bireyin ihtiyacına göre öneride bulunulmuş.

Şık Durumun Özeti Bireysel Özelliklere Odaklanma
A Elmadan hoşlanmayan birine yardımcı olma Hayır
B Kendi kimliğiyle mizahi bir gönderme Evet
C Ayakkabı tavsiyesinin kişisel ihtiyaca göre verilmesi Evet – Doğru Cevap
D Uyuyamama durumunun eğlenceli bir yorumu Hayır

Cevap: C Şıkkı

@Ali_Sevinc