Staj defteri

Eczanede staj görüyorum 14 haftalık staj defteri doldurulmuş örnek

## Eczanede 14 Haftalık Staj Defteri Doldurulmuş Örnek İstiyorum

Answer:
Aşağıda eczanede yapılan 14 haftalık staj için örnek bir staj defteri formatı sunulmuştur. Bu örnek, staj süresince edineceğiniz deneyimleri, gözlemlerinizi, yaptığınız görevleri ve geri bildirimleri yansıtabileceğiniz kapsamlı bir taslaktır. Gerçek bir staj defterinde, okulunuzun, eczanenin ve ilgili resmî kurumların istediği ek belgeler, imzalar, onaylar veya rapor bölümleri de yer almalıdır. Bu metinde verilen örnek, yalnızca içerik konusunda fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Giriş ve Genel Bilgiler

Staj Yeri ve Sorumlular:

• Staj Yeri: Örnek Eczanesi, İstanbul
  • Eczane Sorumlusu Eczacı: Ecz. Ayşe Yılmaz
  • Stajyer Bilgisi: [Adınız Soyadınız]
  • Staj Süresi: 14 Hafta (Haftada 5 gün, günde 8 saat)

Stajın Amacı ve Kapsamı:

• Eczane ortamında hasta danışmanlığı, ilaç temini ve eczacılık pratiğinin temel prensiplerini öğrenmek
  • İlaç stok yönetimini izlemek, reçete düzeni ve ilaç dağıtım süreçlerini deneyimlemek
  • İlaçların farmakolojik özelliklerini ve hastalara yönelik temel bilgilendirme süreçlerini gözlemlemek

Staj Defteri Hafta Bazlı İçerik

Aşağıdaki tablo, 14 haftalık staj boyunca yaptığınız çalışmaların özet formatını sunarak, her hafta işlenen konuları, gerçekleştirilen faaliyetleri ve edinilen deneyimleri içermektedir.

Hafta Günlük Çalışma Saati Yapılan Görevler Deneyimler ve Notlar
1. Hafta 8 saat - Eczane tanıtımı, eczane içi düzenin öğrenilmesi
- Reçete karşılama ve temel ilaç gruplarına giriş
- Hasta karşılama ve yönlendirme
Deneyimler: İlk hafta genel işleyişi görmek ve eczane düzenini anlamak için önemlidir. Raflardaki ilaç gruplarının yerlerini öğrenmeye başladım. Eczacı ve teknisyenlerin iş akışını gözlemledim.
Notlar: Karşılaştığım reçetelerde sıklıkla antibiyotik ve ağrı kesici gördüm.
2. Hafta 8 saat - Reçete incelemesi ve Medula sistemi kullanımı
- OTC (Reçetesiz) ilaçların tanıtımı ve hasta danışmanlığında rol alma
- Eczane stok yönetiminin prensipleri
Deneyimler: Medula sistemi üzerinden reçete sorgulamayı ve hastaların sosyal güvence durumuna göre ilaç fiyatlandırma ve ödemelerini öğrendim. OTC ilaçların doğru tanıtımının hasta memnuniyetini artırdığını fark ettim.
3. Hafta 8 saat - Antibiyotik, antiviral ve antiparaziter ilaç gruplarının incelenmesi
- Soğuk zincir ilaçların depolanması ve takibi
- Aylık stok sayımı sürecine katılım
Deneyimler: Soğuk zincir ilaçların doğru ısı değerlerinde saklanması gerektiğini ve bu ilaçların takibinin günlük olarak yapılmasının önemini gördüm. Stok sayımında ilaçların seri numaraları ve son kullanma tarihlerini kontrol etme pratiği kazandım.
4. Hafta 8 saat - Kardiyovasküler ilaçlar, tansiyon ilaçları ve ilgili hasta danışmanlığı
- Reçete ve sipariş kayıt defterlerinin doldurulması
- Eczane sigorta ve anlaşmalı kurum prosedürleri
Deneyimler: Hipertansiyon ilaçlarının kullanım alanları, etki mekanizması ve olası yan etkileri hakkında bilgi edindim. Anlaşmalı kurumların reçete işleyişinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrendim.
5. Hafta 8 saat - Eczanenin dijital kayıt sisteminin incelenmesi (stok programı, e-fatura vb.)
- Farmasötik formülasyonlara giriş
- Hasta dosyalarının tutulması ve güncellenmesi
Deneyimler: Eczanedeki otomasyon sisteminde stok giriş-çıkışlarını ve sayım verilerini düzenli olarak güncelleyerek hataları azaltmanın önemini keşfettim. Hasta bilgilerinin gizliliğini korumanın ciddi bir sorumluluk olduğunu öğrendim.
6. Hafta 8 saat - Dermatolojik ilaç çeşitleri, kremler ve merhemler
- Hastailetişimi ve hastalarla etkileşim
- Eczane vitrin ve raf düzenlemesi
Deneyimler: Dermatolojik ilaçlarda reçeteli ve reçetesiz ürünlerin kullanım koşullarını ayırt etmeyi pekiştirdim. Hastalarla iletişimde doğru yaklaşımın ve sade anlatımın ne kadar önemli olduğunu gördüm.
7. Hafta 8 saat - Vitamin ve besin destekleri, doğru kullanım koşulları
- Eczane promosyon ürünlerinin tanıtımı ve pazarlama teknikleri
- Haftalık stok kontrolleri
Deneyimler: Reçetesiz satılan vitamin ve gıda takviyelerinin hasta açısından sakıncalarını ve hangi durumlarda önerilebileceğini öğrendim. Eczane raf düzeninde promosyon ürünlerin nasıl sergilendiğini deneyimledim.
8. Hafta 8 saat - Farmaekonomi ve ilaç fiyatlandırma sisteminin temel prensipleri
- Eczane muhasebe kayıtlarını inceleme
- Kutu ve stok takibi uygulamaları
Deneyimler: İlaç fiyatlandırmasındaki resmi düzenlemeleri ve mavzuatı öğrendim. Muhasebe kayıtlarında kâr-zarar takibinin eczane operasyonları için kritik önem taşıdığını yakından gözlemledim.
9. Hafta 8 saat - Reçetelerin yasal düzenlemelere göre arşivlenmesi
- Kontrollü ilaç ve uyuşturucu madde reçetelerinin işlenmesi
- Eczane güvenlik kuralları
Deneyimler: Uyuşturucu ve psikotrop ilaçların farklı bir defterde kaydının tutulduğunu ve eczacı sorumluluğunun yüksek olduğunu gördüm. Eczanedeki güvenlik kameraları ve kilitli dolapların da hasta ve çalışan güvenliği açısından önemli olduğunu fark ettim.
10. Hafta 8 saat - Reçetelerin ve ilaçların mevzuat uygunluğu kontrolü
- Yurt dışından gelen ilaçlar veya yurt dışı ilaç temini süreci
- Epikriz raporları ve özel reçetelerin incelenmesi
Deneyimler: Yurt dışı ilaçlarda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) prosedürleri hakkında fikir edindim. Reçete sayısında yaşanan artış ve raporlardaki detaylı bilgilerin hasta tedavisine katkı sağladığını öğrendim.
11. Hafta 8 saat - Aşı takibi, aşıların saklanması ve uygulanmasına yönelik prosedürler
- Reçete tarama ve hastalarla telefonla iletişim
- Kurye ve depo sipariş yönetimi
Deneyimler: Aşıların uygun saklama ısısındaki önemini yeniden pekiştirdim. İlaçların tedarik süreri boyunca depo ve eczane arasındaki iletişimin profesyonelce yönetilmesi gerektiğini gözlemledim.
12. Hafta 8 saat - Hasta bilgileri ile ilaç etkileşimlerine dikkat etme ve ilaç-ilaç etkileşimlerini inceleme
- Farmakovijilans bildirimleri
- Eczanedeki atık yönetimi
Deneyimler: Yanlış ilaç kullanımı ve ilaç-ilaç etkileşimlerinin ciddi sonuçlara yol açabileceğini öğrendim. Farmakovijilans sistemine olası yan etkilerin bildirilmesinin önemini anladım. Eczanede atık ilaç toplama kutularının nasıl kullanıldığını gördüm.
13. Hafta 8 saat - Hasta memnuniyeti anketleri ve geri bildirimlerin değerlendirilmesi
- Eczane çalışanları arasındaki iş bölümü
- Oluşan sorunların hızlı çözüm yöntemleri
Deneyimler: Hasta memnuniyeti ölçümlerinin eczane kalitesini artırmak için kullanılabileceğini gözlemledim. Çalışma arkadaşlarıyla uyumlu bir iş birliği, müşteri (hasta) memnuniyetinde büyük rol oynuyor.
14. Hafta 8 saat - Genel staj değerlendirmesi, rapor hazırlığı ve özet
- Mesleki sorumluluklar ve etik ilkeler
- Staj dosyasının tamamlanması ve imza süreci
Deneyimler: Son hafta, tüm staj sürecinde edindiğim bilgileri değerlendirerek kısa bir rapor hazırladım. Staj defterimi eczacı onayına sunarken mesleki etik konuların ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırladım.

Haftalık Detaylı Açıklamalar

1. İlaç Grupları ve Farmakoloji:
    Staj süresince en önemli noktalardan biri farklı ilaç gruplarını tanımaktır. Antibiyotikler, antiviral ilaçlar, kardiyovasküler ilaçlar, dermatolojik ürünler vb. konularda teorik bilgilerinizi eczane ortamında pratik deneyimlerle pekiştirin.

2. Hasta Danışmanlığı ve İletişim Becerileri:
    Eczanedeki en kritik deneyimlerden biri, hasta iletişimi ve danışmanlığıdır. Hastalara reçeteleri doğrultusunda ilacın nasıl kullanılacağını, olası yan etkileri ve gerekli koşulları anlatırken anlayabilecekleri sade bir dil kullanılması önemlidir.

3. Reçete Süreçleri ve Medula Kullanımı:
    SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi farklı kurumların reçete süreçlerini, Medula üzerinden hasta sorgulamalarını ve ilaç fiyatlandırma aşamalarını öğrenmek, eczanenin işleyişiyle ilgili önemli bir deneyim sağlar.

4. Stok Yönetimi ve Takibi:
    Eczanedeki ilaçların düzenli stok takibi, son kullanma tarihine dikkat edilmesi ve eksilen ilaçların siparişlerinin zamanında verilmesi, staj sırasında öğrenilebilecek en önemli becerilerdendir.

5. Atık Yönetimi ve Çevreye Duyarlılık:
    Kullanılmayan, miadı geçmiş veya zarar görmüş ilaçların imha prosedürleri hakkında bilgi sahibi olarak, hem çevre hem de toplum sağlığı açısından sorumluluğunuzu yerine getirmiş olursunuz.

6. Mesleki Etik ve Sorumluluklar:
    Hastaların özel bilgilerini korumak, yanlış ilaç kullanımını engellemek ve farmakovijilans gibi süreçlere katkıda bulunmak eczacı adayının mesleki etiğinin temelini oluşturur.

Ek Notlar ve Kazanımlar

• Uygulamalı Bilgiler: Eczanedeki iş akışlarını deneyimlemek teorik bilginizin kalıcılığını artırır.
  • Ekip Çalışması: Eczacı, eczane teknisyeni ve diğer personel ile uyumlu çalışma becerisi gelişir.
  • Hastalarla Yakın İletişim: Gerçek vaka deneyimleri sayesinde hastaların soruları ve talepleri karşısında daha hızlı ve doğru çözümler üretebilirsiniz.
  • Kariyer Bilinci Gelişimi: Eczane stajı, mesleğin pratik yönlerini görerek ileride hangi alana yönelmek istediğinizi netleştirebilir.

Sonuç ve Öneriler

14 haftalık uzun soluklu eczane stajı, teorik derslerde edindiğiniz bilgileri pratiğe dökme fırsatı sunduğu için oldukça değerlidir. Burada oluşturduğunuz staj defteri, hem akademik hem de mesleki ilerlemeniz için önemli bir referans kaynağı olacaktır. Eczanenin günlük işleyişine tam anlamıyla katılmak, soru sormaktan çekinmemek ve her hafta düzenli notlar tutarak stajınızın ilerlemesini belgelendirmek, gelecekte yapacağınız mesleki değerlendirmelerde size yol gösterici olacaktır.

Staj defterinizi doldururken, gözlem ve uygulamaları kendi cümlelerinizle ve ayrıntılı şekilde açıklamayı unutmayın. Böylece üniversitenize veya staj danışmanınıza sunacağınız rapor, gerçekçi ve doğru bir belge niteliği taşıyacaktır. Deneyimlerinizi yazarken mutlaka yasal mevzuat, hasta bilgilerinin gizliliği ve meslek etiği konularına da dikkat ettiğinizi yansıtın.

@Berivan_Yakut