Sosyal bilgiler dersi yazılı

bunların cevaplarını yazarmısın lütfen yazılı için

Bunların cevaplarını yazar mısın lütfen yazılı için?

Cevap:

Aşağıda, “7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi 2. Dönem 1. Ortak Yazılı Konu Soru Dağılımı Tablosu”nda belirtilen kazanımlara yönelik kısa açıklamalar, örnekler ve ipuçları yer almaktadır. Yazılıda bu başlıklarla ilgili sorular gelebileceği için, her kazanımı tek tek inceleyip anlamaya çalışmanız önerilir.

1) SB.7.3.4: Temel haklardan yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasının ortaya çıkaracağı olumsuz durumlara örnekler

• Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü Tanımı:
    • Kişilerin dilediği yere taşınabilme, ikamet edebilme veya başka bir yere seyahat edebilme hakkıdır.
  • Bu Özgürlüğün Kısıtlanmasının Olumsuz Etkileri:
    1. Sosyokültürel Etkileşimin Azalması: Farklı toplumlar ve kültürler arasında etkileşim sınırlanır.
    2. Ekonomik Zararlar: İş gücü hareketliliği kısıtlanıp ticari faaliyetler yavaşlar.
    3. Sosyal Gelişimin Engellenmesi: Eğitim ya da sağlık hizmetlerine ulaşım güçleşebilir.
    4. Kişisel Hak İhlalleri: Hürriyet, adalet ve insan hakları ilkelerine ters düşer.

2) SB.7.4.1: Bilginin korunması, yaygınlaştırılması ve aktarılmasında değişim ve süreklilik süreçleri

• Tarihsel Süreç:

1. El Yazması Kitaplar ve Kütüphaneler: Yazının bulunmasıyla bilgi kil tabletlere ve parşömenlere aktarılmıştır.
    2. Matbaanın İcadı (15. yy): Johannes Gutenberg’in matbaası bilgiyi daha hızlı ve ucuz yayma imkânı sağladı.
    3. Dijitalleşme (20. yy Sonları): Bilginin internet, dijital kütüphaneler ve çevrim içi kaynaklarla çok daha geniş kitlelere ulaşması.
  • Süreklilik ve Değişim:

• Süreklilik: Bilgi aktarma ihtiyacı hiçbir zaman değişmemiştir.
    • Değişim: Teknoloji, bilginin aktarılma ve yayılma yöntemlerini kökten dönüştürmüştür.

3) SB.7.4.2: Türk-İslam medeniyetinde yetişen bilginlerin bilimsel gelişme sürecine katkıları

• Önemli Bilginler ve Alanları:

1. Farabi (870-950): Felsefe, mantık ve müzik teorisi.
    2. İbni Sina (Avicenna) (980-1037): Tıp, eczacılık, felsefe. “El-Kanun fi’t-Tıb” adlı eseri Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutuldu.
    3. Biruni (973-1051): Astronomi, matematik, coğrafya. Dünya’nın çapını hesaplamaya çalıştı.
    4. Harezmi (780-850): Cebirin kurucusu sayılır, “El-Hisab el-Cebr ve el-Mukabele” adlı eseri önemli.
  • Katkıların Önemi:

• Orta Çağ Avrupası’nda bilimsel eserlerin Arapça’dan Latince’ye çevirisi, Rönesans düşüncesini etkilemiştir.
    • Modern tıp, astronomi, cebir ve coğrafya gibi disiplinlerin temelleri bu âlimlerin çalışmalarıyla atılmıştır.

4) SB.7.4.3: XV-XX. yüzyıllar arasında Avrupa’da yaşanan gelişmelerin günümüz bilimsel gelişmelerine etkisini analiz etme

• Önemli Dönüm Noktaları:

1. Rönesans (15-16. yy): Eski Yunan ve Roma kültürüne dönüş; sanat, bilim ve düşüncede özgürleşme.
    2. Reform (16. yy): Katolik Kilisesi’ne karşı eleştiriler, farklı düşüncelerin ve özgür eğitim anlayışının yaygınlaşması.
    3. Coğrafi Keşifler (15-16. yy): Yeni kıtaların keşfi, sosyoekonomik yapıların değişmesi, ticaret yollarının genişlemesi.
    4. Aydınlanma Çağı (17-18. yy): Akıl ve bilim vurgusu, entelektüel özgürlük, modern bilim anlayışının temelleri.
    5. Sanayi Devrimi (18-19. yy): Seri üretim, buhar gücü, teknolojik ilerlemelerin hızlanması.
  • Günümüze Yansıması:

• Modern bilimsel yöntem ve eleştirel düşünce anlayışı, makineleşme, iletişim teknolojilerinin temelleri bu süreçte atılmıştır.

5) SB.7.4.4: Özgür düşüncenin bilimsel gelişmelere katkısını değerlendirme

• Özgür Düşünce Nedir?
    • Bireylerin düşünce ve ifade özgürlüğüne sahip olması, sorgulayıcı ve eleştirel bakış açısını geliştirmesi.
  • Yararları:
    1. Üretkenliği Artırır: Yeni fikirlerin, buluşların ve teorilerin doğmasına ortam hazırlar.
    2. Bilimsel Yöntemi Güçlendirir: Eleştirel düşünce deney ve gözlem temelli yaklaşımı teşvik eder.
    3. Toplumsal Gelişmeyi Hızlandırır: Farklı yaklaşımlar sayesinde teknoloji, sanat, edebiyat ve diğer alanlarda ilerleme sağlanır.

6) SB.7.5.1: Üretimde ve yönetimde toprağın önemi, geçmişten günümüze örneklerle açıklama

• Toprağın Tarihsel Önemi:

1. Tarımsal Üretim: Kadim medeniyetlerin çoğu verimli topraklar etrafında kurulmuştur (Mezopotamya, Mısır vb.).
    2. Ekonomi ve Sosyal Yapı: Feodal sistem, toprak sahipliği üzerine kuruldu.
    3. Güç ve İktidar: Tarih boyunca toprak, siyasi gücü belirlemede önemli rol oynamıştır.
  • Günümüzde Toprağın Önemi:

• Eğlenceden sanayiye, inşaattan tarıma kadar pek çok sektörde toprak kullanımı sürmektedir.
    • Tarım teknolojileri gelişse de besin kaynağı hâlâ toprağı işleyerek elde edilir.
    • Kentleşme ve sürdürülebilir çevre anlayışı, toprağı daha da stratejik bir kaynak hâline getirmiştir.

7) SB.7.5.2: Üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkileri

• Üretim Teknolojileri Gelişimi:

1. Sanayi Devrimi: Buhar gücü, seri üretime geçiş ve fabrika sisteminin doğuşu.
    2. Elektrik ve Makineleşme: İş gücü verimliliğini artırdı, yeni sektörlerin doğmasına yol açtı.
    3. Otomasyon ve Robotik: Üretimde hata payı azaldı, hız ve kalite arttı.
    4. Dijital Devrim (Bilişim Teknolojileri): Yapay zekâ, veri analitiği, e-ticaret ve otomasyonun yaygınlaşması.
  • Sosyal ve Ekonomik Etkiler:

• İstihdam Türlerinin Değişimi: Bazı meslekler kaybolurken yeni uzmanlık alanları ortaya çıkar.
    • Kentsel Gelişim: Şehirleşme hızlanır, insani ihtiyaçlar artar (barınma, ulaşım, altyapı).
    • Gelir ve Servet Dağılımı: Teknolojiye hâkim olanlar avantaj sağlarken, eşitsizlik riskleri de oluşabilir.
    • Toplumsal Değişim: Teknolojinin hızla ilerlemesi eğitim, sağlık, ulaşım gibi sektörlerde dönüşüme yol açar.

Özet Tablo

Kazanım Kodu İçerik Kısa Açıklama
SB.7.3.4 Yerleşme ve seyahat özgürlüğünün kısıtlanması İnsan haklarının ihlali, ekonomik ve toplumsal zararlar
SB.7.4.1 Bilginin korunması ve aktarılmasında değişim ve süreklilik Yazı, matbaa, dijitalleşme ile bilgi paylaşımının süreç içindeki dönüşümü
SB.7.4.2 Türk-İslam medeniyetindeki bilginlerin katkıları Farabi, İbni Sina, Biruni, Harezmi gibi âlimlerin çalışmaları ve Rönesans’a etkileri
SB.7.4.3 XV-XX. yüzyıllarda Avrupa’daki gelişmelerin bugüne etkisi Rönesans, Reform, Coğrafi Keşifler, Aydınlanma ve Sanayi Devrimi’nin bilimsel ve toplumsal sonuçları
SB.7.4.4 Özgür düşüncenin bilimsel gelişmelere katkısı Eleştirel düşünce, yenilikçi yaklaşımlar ve toplumsal ilerleme
SB.7.5.1 Tarihsel ve güncel örneklerle toprağın üretim ve yönetimdeki önemi Feodal dönemden günümüze tarımsal üretim, kentleşme ve sürdürülebilir ekosistem
SB.7.5.2 Üretim teknolojilerindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik hayata etkileri Sanayi Devrimi’nden robotik ve dijital çağa uzanan süreçte istihdam, gelir dağılımı ve toplumsal değişim

Kısa Özet

1. sınıf Sosyal Bilgiler programına göre, insan haklarının ihlal edilmesi durumunda ortaya çıkan sorunlardan, Türk-İslam medeniyetinde yetişmiş önemli âlimlerin katkılarına kadar birçok konu işlenmektedir. Ayrıca XV-XX. yüzyıllar arasında Avrupa’daki gelişmelerin bugünkü bilim ve teknoloji anlayışına etkisi, özgür düşüncenin bilimsel gelişmelere katkısı, toprağın üretimdeki ve yönetimdeki önemi ve teknolojik gelişmelerin toplumsal yaşama yansımaları da bu kazanımların odağındadır. Yazılı sınavda bu konulardan gelecek soruları cevaplayabilmek için her başlıkla ilgili kavramlara, neden-sonuç ilişkilerine ve tarihsel süreçlere hâkim olmak gereklidir.

Kaynaklar:

• MEB Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı (Son Baskı)
  • Açık Eğitim Kaynakları ve Milli Eğitim Bakanlığı EBA Platformu

@Fatih_Fatih1