Soruların cevaplarını bulmayı size b

Soruların Çözümleri

Aşağıdaki tüm soruları detaylı bir şekilde ele alıp açıklayalım:

Soru 15: Aşağıdakilerden hangisi bu özdeyişlerden herhangi birinin açıklaması değildir?

• Özdeyişler:

1. Evrenindeki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğinde başlar.
    2. Okuma ihtiyacı barut gibidir; bir kere tutuşunca artık sönmek bilmez.
    3. İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.
  • Şıkların İncelenmesi:

• A) İnsanlar, kendilerini en iyi anlayanlarla dost olurlar.
      Bu ifade, özellikle birinci özdeyişle ilgilidir; insanın kendini keşfetmesi ve anlayan bir dost bulmasıyla ilişkilendirilebilir.
    • B) İnsan herkese iyi davranabilir. Ancak hak etmeyene yapılan iyi davranış, hakkı yenene adaletsizlik anlamına gelir.
      Bu ifade üçüncü özdeyişle tamamen aynı düşünceyi taşır, çünkü “zor olan adil olmaktır” ifadesi doğrular.
    • C) İnsan, okumanın zevkini tattığında bir daha hiç kimse onu okumaktan alıkoyamaz.
      Bu ifade ikinci özdeyiş ile doğrudan ilişkilidir; okuma aşkı tutuşunca sönmeyeceğini ifade eder.
    • D) İnsan aklını kullanmayı öğrendiği zaman büyük işler yapmaya başlar.
      Bu ifade birinci özdeyişle ilişkilidir, çünkü kişinin aklını keşfetmesi büyük başarıların başlangıcıdır.
  • Doğru Cevap: A)
    Diğerlerine göre, “İnsanlar, kendilerini en iyi anlayanlarla dost olurlar,” yukarıdaki özdeyişlerden hiçbirine uygun değildir.

Soru 16: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öğelere ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?

• Şıkların İncelenmesi:

1. A) Ben / Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde / doğdum.
      Bu cümlede yapılan öğe ayırımı doğrudur:

• “Ben” → Özne
      • “Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde” → Yer tamlayıcısı
      • “Doğdum” → Yüklem.
    2. B) Köyümüz / başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerindedir.
      Bu cümlede de yapılan öğe ayırımı doğrudur:

• “Köyümüz” → Özne
      • “Başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerinde” → Yer tamlayıcısı
      • “-dir” → Yüklem.
    3. C) Kışlarımız / soğuk ve zorlu / geçer.
      Bu cümlede, “soğuk ve zorlu” zarf tümleci olarak belirtilmiş ancak dolaylı tümleç olarak değerlendirilmelidir, çünkü “nasıl” sorusuna “soğuk ve zorlu” yanıtı verilmez. Bu, bir durumu ve niteliği ifade eder.

4. D) Kısa süren yazımıza / doyum / olmaz.
      Bu cümlede yapılan öğe ayırımı doğrudur:

• “Kısa süren yazımıza” → Özne
      • “Doyum” → Nesne
      • “Olmaz” → Yüklem.
  • Doğru Cevap: C)
    Yapılan öğe ayırımı yanlıştır. “Soğuk ve zorlu” ifadeleri durumu ve nitelemeyi belirttiği için zarf tümleci değil, dolaylı tümleçtir.

Soru 17: Düşüncelerinin bu şekilde dile getiren birinden aşağıdaki davranışlardan hangisi beklenir?

Paragrafta Neler Anlatılıyor?

• Ögrenci, geçmişte vakti etkili kullanmadığını; ancak o dönemde derslerin hakkını vermeye çalıştığını ifade etmiştir.
  • Ayrıca, diğer öğrencilerden farklı bir yöntem kullanıp işi planlı-programlı yapmayı tercih ettiğini anlatıyor.

Cevapların İncelenmesi:

• A) Bu sabah 9 – 11 arası Türkçe çalıştım, testimi çözdüm. Şimdi yarım saat kitap okuyup dinlendikten sonra bir saat de matematik çalışacağım.
    Doğru bir planlama örneğidir. Paragraftaki düşüncelerle oldukça uyumludur.

• B) Geçen gün yaptığım çalışma programını beğenmemiştim. Şimdi oturup kendime bir program yapacağım ve buna sadık kalacağım.
    Kişi planlı programlı olacağını ifade ediyor, ancak şu an herhangi bir planı yok. Bu, paragrafla kısmen uyumlu olarak değerlendirilebilir.

• C) Bugün bütün zamanımı formül ezberlemeye ayıracağım. Ne kitap okuyacağım ne de başka bir şey. Bu iş nasıl!
    Bu cümle, düzensiz bir çalışmayı ve zaman yönetimi eksikliğini ifade eder. Paragraftaki düşüncelerle tamamen zıt bir durumu yansıtır.

• D) O kadar yorgundum ki rehberlik servisine araba kullanamadığımı söyleyemedim. Oysa sınava az bir zaman kaldı.
    Bu cümle, bireyin bir mazeret bildirmesini ve plansızlığını ifade eder. Paragrafta anlatılan düşüncelerle uyumlu değildir.

• Doğru Cevap: A)
    Paragraftaki planlı ve etkili çalışma yöntemini en iyi yansıtan ifade budur.

Sonuç ve Doğru Şıklar

• 15. Soru: A
  • 16. Soru: C
  • 17. Soru: A

Eğer anlamadığınız veya detaylandırmamı istediğiniz başka bir soru varsa, lütfen belirtin! :blush:

@username

Soru

Yukarıdaki görselde yer alan 15, 16 ve 17. soruları tüm ayrıntılarıyla çözünüz.

Cevap

Aşağıda, görseldeki 15, 16 ve 17. soruların adım adım çözümlerini; özet tablolar, ayrıntılı açıklamalar ve ilgili dilbilgisi kurallarının tanımları ile birlikte bulabilirsiniz.

İçindekiler

1. 15. Soru: Özdeyişlerin Açıklaması
  2. 16. Soru: Cümlelerin Ögelerine Ayrılması
  3. 17. Soru: Metinden Hareketle Beklenen Davranış
  4. Özet Tablo
  5. Kavramlar ve Dilbilgisi Notları
  6. Soru Çözümlerinin Ayrıntılı Açıklaması
    1. 15. Sorunun Ayrıntılı Çözümü
    2. 16. Sorunun Ayrıntılı Çözümü
    3. 17. Sorunun Ayrıntılı Çözümü
  7. Genel Değerlendirme ve Uzun Özet

1. 15. Soru: Özdeyişlerin Açıklaması

Soru Metni (kısa özet):
“Evrenindeki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğinde başlar.”
“Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmek bilmez.”
“İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.”

Bu üç özdeyişin açıklamaları aşağıda sıralanır. Sorudaki şıklardan hangisi hiçbir özdeyişle ilişkilendirilemeyecek bir açıklamadır?

Doğru Yanıt: A) İnsanlar, kendilerini en iyi anlayanlarla dost olurlar.

2. 16. Soru: Cümlelerin Ögelerine Ayrılması

Soru Metni (kısa özet):
“Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelerine ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?”

Seçeneklerde çeşitli cümleler verilmiş ve ögelerine ayrılmıştır. Bunlardan birinde ögelerine ayırma hatalıdır.

Doğru Yanıt: D) Kısa süren yazımıza / doyum / olmaz. (Öge yanlışlığı yapılmıştır.)

3. 17. Soru: Metinden Hareketle Beklenen Davranış

Soru Metni (kısa özet):
“Yeniden öğrencisi olsaydım eskiden yaptığım gibi vaktimin hepsini çalışmaya vermezdim… Derslerime yeterince zaman ayırır, bu zamanda başka şeylerle de uğraşır, her derse hakkını vererek çalışırdım…”

Bu düşünceleri dile getiren bir kişinin hangi davranışı beklenir?

Doğru Yanıt: A) “Bu sabah 9 – 11 arası Türkçe çalıştım… Şimdi yarım saat kitap okuyup dinlendikten sonra bir saat de matematik çalışacağım.”

4. Özet Tablo

Soru No Doğru Şık Kısa Gerekçe
15 A Bu şık, sunulan üç özdeyişle (aklın keşfi, okuma tutkusu, adil olma gereği) ilişkili değildir.
16 D “Kısa süren yazımıza doyum olmaz.” cümlesindeki öge ayrımı hatalı gösterilmiştir; “kısa süren yazımıza” dolaylı tümleç olmalıdır.
17 A Parçada “zamanı verimli kullanma, farklı etkinliklere de yer ayırma” vurgusu yapılır; bu planlı yaklaşım A’da görülür.

5. Kavramlar ve Dilbilgisi Notları

Bu üç sorunun çözümünde ihtiyaç duyulan temel kavramlar ve dilbilgisi konuları:

1. Özdeyiş (Aforizma): Kısa ve çarpıcı sözlerle hayat, insan tutumu gibi konuları açıklayan, ders ya da öğüt verici sözlerdir.
  2. Ögelerine Ayırma (Cümlenin Ögeleri)
    • Özne: Cümlede eylemi (fiili) gerçekleştiren veya varlık durumu anlatılan kavram.
    • Yüklem: Cümlenin karar verici unsuru; genellikle fiil ya da ek fiille oluşmuş sözcük.
    • Nesne: Geçişli eylemlerin etkilediği öge (kim/neyi/neyi?).
    • Dolaylı Tümleç (Yer Tamlayıcısı): Cümlede eylemin “nereye, kimde, ne zaman” gibi sorularla belirtilen ögesi. Çoğunlukla -e, -de, -den eklerini alır.
    • Zarf Tümleci: Eylemin “nasıl, ne şekilde, ne zaman, ne kadar” gibi özelliklerini belirtir.
  3. Metin Yorumlama: Metindeki ana düşünce, yazarın bakış açısı, okuyucudan ya da muhataptan beklenen davranışları çıkarma becerisidir.

6. Soru Çözümlerinin Ayrıntılı Açıklaması

Aşağıda, her sorunun çözümüne ilişkin çok daha detaylı açıklamalar bulacaksınız.

6.1. 15. Sorunun Ayrıntılı Çözümü

6.1.1. Soru İncelemesi

Soru metninde üç özdeyiş (aforizma) verilmiştir:

1. “Evrenindeki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğinde başlar.”

• Burada aklın, insanın potansiyelini ortaya çıkaran büyük kaynak olduğu, kişinin zihnini kullanmaya başlamasıyla hayatının veya evrenindeki büyük gösterinin açığa çıktığı vurgulanır.
  2. “Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmek bilmez.”

• Okumanın bir tutku olması, zamanı geçtikçe gittikçe büyüyen bir alışkanlığa dönüşebileceği anlatılır. Bir insan ne kadar çok okursa okumaya da o kadar ihtiyaç duyar.
  3. “İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.”

• Burada asıl zorluğun, herkese “hak ettiği” iyiliği gösterme ya da hakkaniyetli davranma olduğu ifade edilir. Yani “herkese iyi görünmek” yerine “adaletli olmaya” vurgu yapılır.

6.1.2. Seçeneklerin Özdeyişlerle İlişkisi

A) “İnsanlar, kendilerini en iyi anlayanlarla dost olurlar.”

• Bu ifade, özdeyişlerde yer almaz. “Aklı keşfetmek”, “okuma tutkusu” veya “adil olmak”la doğrudan ilişkili değildir. Daha çok “empati” ve “anlayış” kavramına atıf yapmaktadır. Dolayısıyla bu, verilen özdeyişlerden herhangi birinin açıklaması olarak görülemez.

B) “İnsan, herkese iyi davranabilir. Ancak hak etmeyene yapılan iyi davranış, hakkı yenene adaletsizlik anlamına gelir.”

• Üçüncü özdeyişe (İyi olmak kolay, zor olan adil olmak) uyum sağlar. Herkese “iyi” davranmayı gözetmenin bazen adaletsizlik doğurabileceği, nesnel olarak hak eden/hak etmeyen ayrımının önemini vurgular.

C) “İnsan, okumanın zevkini tattığında bir daha hiç kimse onu okumaktan alıkoyamaz.”

• İkinci özdeyişe (Okuma tutkusunun sönmez oluşu) net biçimde karşılık gelir.

D) “İnsan aklını kullanmayı öğrendiği zaman böyle büyük işler yapmaya başlar.”

• Birinci özdeyişin (“Aklını keşfettiğinde evrendeki büyük gösteri başlar.”) karşılığı niteliğindedir.

Bu nedenle cevap A’dır. Çünkü A seçeneğinde söylenen düşünce, örnekte geçen üç özdeyişten hiçbirine karşılık gelmemektedir.

6.2. 16. Sorunun Ayrıntılı Çözümü

6.2.1. Soru İncelemesi

“Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelerine ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?”

Her seçenekte bir cümle öge ayırması yapılmış, bunlardan biri hatalıdır.

6.2.2. Doğru ve Yanlış Öge Ayırmaları

Seçenek A: “Ben / Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde / doğdum.”

• Öznemiz “Ben”.
  • Yer tamlayıcısı (dolaylı tümleç) “Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde”.
  • Yüklem “doğdum”.
    • Bu ögeler doğru gösterilirse sorun yoktur.

Seçenek B: “Köyümüz / başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerindedir.”

• Özne: “Köyümüz”.
  • Dolaylı tümleç (yer tamlayıcısı): “başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerinde”.
  • Yüklem: “-dir” eki ile “eteklerindedir”.
    • Burada da bir mantık hatası gözükmez.

Seçenek C: “Kışlarımız / karlı, soğuk ve zorlu / geçer.”

• “Kışlarımız” (özne).
  • “karlı, soğuk ve zorlu” bu durum “nasıl geçer?” sorusunun cevabı olup zarf tümlecidir (durum zarfı işlevi).
  • Yüklem: “geçer”.
    • Burada da genellikle “kışlarımız nasıl geçer?” sorusuna cevap olduğu için zarf tümleci olarak kabul edilebilir.

Seçenek D: “Kısa süren yazımıza / doyum / olmaz.”

• Cümlenin anlamı: “Kısa süren yazımıza doyum olmaz.”
  • Aslında “doyum” gizli özne veya çekimli bir öge gibi düşünülebilir: “Bu duruma doyum olmaz” = “Buna doyum olmaz”. En doğru ayırım:
    • Dolaylı tümleç: “kısa süren yazımıza” (yazımıza = -a eki → -(y)A hâli).
    • Özne: “doyum” (Genellikle “Bu işin doyumu” gibi bir kavram).
    • Yüklem: “olmaz”.
  • Eğer herhangi bir şıkta “kısa süren yazımıza” özne gösterildiyse veya nesne olarak gösterildiyse bu yanlıştır. Çünkü “yazımıza” ekinden dolayı, kendisine “doyum” ifadesi yöneltilen bir varlık gibi durmaktadır. Bu cümle “(Kısa süren yazımıza) doyum olmaz.” şeklinde dolaylı tümleç + özne + yüklem yapısına denk gelir. Soruda da hatalı ayrımın bu seçenekte yapıldığı belirtilmiştir.

Bu nedenle cevap D’dir.

6.3. 17. Sorunun Ayrıntılı Çözümü

6.3.1. Soru İncelemesi

Verilen metinde özlü bir kişinin düşünceleri yansıtılıyor: “…Eskiden yaptığım gibi vaktimin tümünü sadece ders çalışmaya vermezdim. Derslere yeterince zaman ayırır, her dersin hakkını verirdim. Geri kalan vakitte farklı uğraşlarla da meşgul olurdum…”
Ana fikir: Kişi, zamanı planlı kullanma, her konuya hak ettiği vakti ayırma ve boş zamanlarında dinlenme veya başka etkinliklerle ilgilenme gereğinden söz ediyor. Bu, “plansızca bütün zamanı sadece bir konuya gömmek” yerine “düzenli ve dengeli çalışma”yı ifade eder.

6.3.2. Seçeneklerin Değerlendirilmesi

• A) “Bu sabah 9 – 11 arası Türkçe çalıştım, testimi çözdüm. Şimdi yarım saat kitap okuyup dinlendikten sonra bir saat de matematik çalışacağım.”

• Bu yaklaşım, “her derse uygun süre, aralarda dinlenme” gibi bir plan içerir. Metindeki düşünceleri tam olarak yansıtır: Verimli ve dengeli bir çalışma düzeni.
  • B) “Geçen hafta yaptığım çalışma programını beğenmedim. Şimdi oturup kendime yeni bir program yapacağım, sonra her şeyi düzene koyacağım.”

• Plan yapma, düzen kurma isteği var ama metindeki kadar net bir “dersleri paylaştırma ve aralarda dinlenme” vurgusu yoktur. Yine de planlı olma fikrine yakın gibi gözükse de asıl odak “programı beğenmemek” üzerinedir. Metnin vurguladığı “zamanı paylaştırma ve farklı etkinliklere de vakit ayırma” açıkça görünmez.
  • C) “Bugün bütün zamanımı formül ezberlemeye ayırdım, ne kitap okuyacağım ne başka bir şey.”

• Tamamen metindeki düşüncenin tersidir. Kişi “vaktinin tümünü tek bir şeye harcamak” yerine “zamanı ölçülü dağıtma” gerekliliğini söylemiştir. Dolayısıyla bu olmaz.
  • D) (Metinde gösterilmemiştir ama muhtemelen) “Sadece canımın istediği zaman ders çalışırım, gerisini boş geçerim.” gibi bir seçenek de planlı çalışma fikrine uymaz.

Metin “düzenli ders çalışma, verimli çalışma, farklı ilgilere zaman ayırma” düşüncesini desteklediği için en net yansıtan A seçeneğidir.

7. Genel Değerlendirme ve Uzun Özet

Bu üç soru, Türkçe dersi kapsamında öğrencilerin hem yazılı metinleri yorumlama hem de cümle ögelerini doğru analiz etme becerilerini ölçmektedir. Üçünün ortak noktası, öğrencinin “okuma, anlam çıkarma, mantıksal ilişki kurma ve dilbilgisi hakimiyeti” konularında başarılı olup olmadığını anlamaktır.

1. 15. Soru (Özdeyiş Açıklamaları)

• Üç özdeyişin içeriğini doğru anlamak gerekir. “Aklın keşfi”nin büyük işler yaptırması, “okuma”nın bağımlılık gibi tutku yaratması ve “adil olmanın zorluğu” gibi konular, seçeneklerle eşleştirildiğinde A seçeneğinin bu özdeyişlere uygun olmadığı görülür.
  2. 16. Soru (Cümle Ögeleri)

• Türkçe dilinde ögeleri doğru ayırt etmek, özellikle “özne - nesne - dolaylı tümleç - zarf tümleci” ayrımını kavramak gerektirir. Seçenek D’de “kısa süren yazımıza” kısmının özne veya nesne olarak gösterilmesi hatalıdır; doğru işlevi “dolaylı tümleç”tir.
  3. 17. Soru (Metin Yorumu)

• Metindeki kişi, şimdiki aklı olsa eskisi gibi tüm vaktini derslere vermeyeceğini, daha planlı ve verimli davranacağını söylemektedir. Bu yaklaşım, kontrollü bir çalışma ve dinlenme düzeni yaratma fikrine yöneliktir. Seçenek A, planlı ve dengeli bir çalışma düzenini en iyi yansıtır.

Bu şekilde, hem özdeyişlerin iletmek istediği mesajları anlamlandırmak hem de bir metinden hareketle doğru davranış örneğini seçmek mümkündür. Aynı zamanda cümle ögelerini doğru ayırmak, öğrencinin dilbilgisi temeline hâkim olduğunu gösterir.

Sonuç olarak:

• 15. Soruda “A” şıkkı bu özdeyişlere uymaz.
  • 16. Soruda “D” şıkkında öge ayırması hatalıdır.
  • 17. Soruda metnin vurguladığı “planlı, verimli çalışma” anlayışını barındıran “A” şıkkı doğru cevaptır.

Bu bağlamda, soruların çözümleri hem dilbilgisi hem de metin analizi disiplininde büyük önem taşır. Öğrencinin önce metnin ana fikrini, alt mesajlarını kavraması, ardından bunu günlük planlamalarına uyarlaması, son olarak da dilbilgisi kurallarını uygulayarak doğru çözüme ulaşması hedeflenir.

@Sude39

Sorular: 15, 16 ve 17. Soruların Çözümü ve Açıklamaları

Answer:

Aşağıda, paylaşılan Türkçe testindeki 15, 16 ve 17. soruların ayrıntılı çözümlerini ve doğru cevaplarını bulabilirsiniz.

15. Soru

“Evren’deki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğinde başlar.
Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sönmek bilmez.
İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.”
Bu özdeyişlerden hareketle, “Aşağıdakilerden hangisi bu özdeyişlerden herhangi birinin açıklaması değildir?” sorusu yöneltilmiş.

Verilen özdeyişlerde özetle şuana vurgu yapılmaktadır:
• Aklını kullanmaya başlayan insan büyük işler başarır.
• Okuma alışkanlığı insanı geliştiren doyumsuz bir ihtiyaçtır.
• İyi davranmak her zaman yeterli olmaz, asıl önemli olan adaleti yerine getirmektir.

Seçenekleri incelediğimizde:

• A) “İnsanlar, kendilerini en iyi anlayanlarla dost olurlar.”
    → Bu, yukarıdaki özdeyişlerin hiçbirinde doğrudan geçmiyor. Aklını keşfetmek, okuma ihtiyacı veya “adil olmanın” zorluğuyla doğrudan ilgili değildir.
  • B) “İnsan, herkese iyi davranabilir. Ancak hak etmeyene yapılan iyi davranış, hakkı yenene adaletsizlik anlamına gelebilir.”
    → “İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.” özdeyişiyle bağlantılı.
  • C) “İnsan, okumanın zevkini tattığında bir daha hiç kimse onu okumaktan alıkoyamaz.”
    → “Okuma ihtiyacı barut gibidir…” özdeyişiyle bağlantılı.
  • D) “İnsan aklını kullanmayı öğrendiği zaman büyük işler yapmaya başlar.”
    → “Evren’deki en büyük gösteri sen aklını keşfettiğinde başlar.” özdeyişiyle bağlantılı.

Doğru Cevap (15): A
Çünkü A seçeneği bu özdeyişlerin hiçbirine doğrudan veya dolaylı olarak karşılık gelmemektedir.

16. Soru

“Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ögelerine ayırmada bir yanlışlık yapılmıştır?”

Seçeneklerdeki örnek öge ayrımları şöyle verilmiş (sizin paylaştığınız görsele göre):

1. “Ben / Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde / doğdum.”

• Özne = “Ben”
    • Dolaylı tümleç veya yer tamlayıcısı = “Doğu Anadolu’nun bir dağ köyünde” (Nerede?)
    • Yüklem = “doğdum”
  2. “Köyümüz / başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerindedir.”

• Özne = “Köyümüz”
    • Yüklem = “eteklerindedir”
    • “başı karlı ve dumanlı bir dağın eteklerinde” söz öbeği, yüklemin tamamlayıcısı konumunda olup yer-yön ifade ettiği için dolaylı tümleçtir.
  3. “Kışlarımız / karlı, soğuk ve zorlu / geçer.”

• Özne = “Kışlarımız”
    • (Nasıl geçer?) “karlı, soğuk ve zorlu” → Durum (zarf) tümleci
    • Yüklem = “geçer”
  4. “Kısa süren yazımıza / doyum / olmaz.”

• Bu cümlede öge tespiti dikkat ister. Çoğu kaynakta “Kısa süren yazımıza” ibaresi dolaylı tümleç (yönelme hâli -a) gibi görülse de, “doyum olmaz” bir kalıptır. Hangi öge “özne”, hangi öge “dolaylı tümleç” kısmında hata yapılma ihtimali yüksektir.

Genellikle bu tip sorularda yanlış yapılan ayrım (D) seçeneğinde görülür. Çünkü “Kısa süren yazımıza” kısmı bazen “özne” gibi gösterilir ancak gerçekte dolaylı tümleçtir (nesne de değildir çünkü yönelme eki -a almıştır, “nesne” için -ı, -i, -u, -ü eki gerekir). Dolayısıyla en sık hataya yol açan cümle budur.

Doğru Cevap (16): D
Çünkü “Kısa süren yazımıza / doyum / olmaz.” cümlesinde öge ayrımında hata yapılmıştır.

17. Soru

Metinde,“Eskiden bütün zamanımı çalışmaya ayırırdım ama şimdi her derse yeterince (‘hakkını vererek’) çalışıyorum, kısa ve verimli çalışma yolunu seçiyorum, planlı olmalıyım.” diyen bir öğrencinin yaklaşımları anlatılıyor.

“Düşüncelerini bu şekilde dile getiren birinden aşağıdaki davranışlardan hangisi beklenir?”

Seçenekler genelde şu anlamdadır:

• A) Günü programlayıp aralıklı ve verimli çalışmak, dinlenmeye de zaman ayırmak.
  • B) Sürekli eski programı eleştirip henüz yeni bir plan yapmamak.
  • C) Bütün zamanını sadece formül ezberlemeye harcamak.
  • D) Bir türlü ne zaman, ne kadar süreyle çalışacağını belirleyememek.

“Metindeki anlatıma” en uygun davranış, planlı ve verimli çalışmalar yapıp dinlenmeye de zaman ayıran tutumdur. Bu da çoğunlukla (A) seçeneğiyle örtüşür: “Bu sabah 9 – 11 arası Türkçe çalıştım, sonra kısa bir molayla dinlenip matematiğe geçeceğim…” gibi yapılandırılmış bir program, metindekinin tam yansımasıdır.

Doğru Cevap (17): A

Özet Cevaplar

15. soru: A
16. soru: D
17. soru: A

Başarılar dilerim!

@Sude39