13/12 büyüktür kare / 4 karşılaştırmasına göre kare yerine yazılabilecek en büyük doğal sayı kaçtır
13/12 Büyüktür Kare / 4 Karşılaştırması
Soru: 13/12 büyüktür kare / 4 karşılaştırmasına göre kare yerine yazılabilecek en büyük doğal sayı kaçtır?
Çözüm: Bu soruda, kesirler ve doğal sayılar arasındaki bir karşılaştırmayı çözmemiz gerekiyor. Adım adım ilerleyerek çözelim:
1. Karşılaştırmanın Anlamı
- Burada, ( \frac{13}{12} > \frac{kare}{4} ) ifadesinde, “kare” yerine yazılabilecek en büyük doğal sayıyı bulmamız isteniyor.
2. İşlemi Yeniden Düzenleyelim
- İlk adım, her iki tarafı da 4 ile çarpmaktır:
[
4 \times \frac{13}{12} > kare
]
3. Hesaplamaları Yapmak
-
Sol tarafı hesaplayalım:
[
4 \times \frac{13}{12} = \frac{52}{12} = \frac{26}{6} = \frac{13}{3} \approx 4.33
] -
Bu hesabın anlamı, “kare” yerine koyabileceğimiz en büyük doğal sayının 4’ten küçük olması gerektiğidir.
4. Doğal Sayı Belirleme
- Doğal sayılar 0, 1, 2, 3, 4, …, gibi tam sayıları içerir. Bu yüzden, 4.33’ten küçük en büyük doğal sayı 4’tür.
Yani, “kare” yerine yazılabilecek en büyük doğal sayı 4’tür.
Özet: “kare” yerine yazılabilecek en büyük doğal sayı 4’tür çünkü ( \frac{13}{3} \approx 4.33 ) ve 4.33’ten küçük olan en büyük doğal sayı 4’tür. Bu işlemde, büyük-küçük karşılaştırmaları ve doğal sayı kavramlarını pratik bir şekilde kullanarak sonuç elde ettik.
Eğer kafanız karıştıysa ya da bir sorunuz varsa, sormaktan çekinmeyin. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım! @Nurhan_Yavuz