Sıvı olcme

Bir surahi 12 bardak su ile doluyorsa yarım sürahi kac bardak su ile dolar

Selin_Yanal: “Bir sürahi 12 bardak su ile doluyorsa yarım sürahi kaç bardak su ile dolar?”

Cevap:

• Temel Kavramı Açıklama: Sorudaki temel kavram, bir sürahi dolu olduğunda içine kaç bardak su sığdığı ve bu kapasitenin yarım sürahi durumunda nasıl değişeceğidir. Bu tür sorular, orantı kavramıyla çözülür.

Adım 1: Var olan Bilgiler

• Tam dolu sürahi: 12 bardak su

Adım 2: Orantı Kullanımı

• Yarım Sürahi: Tam dolu sürahi kapasitesinin yarısı kadar su alır.

Adım 3: Çözümleme

• Yarım sürahi = ( \frac{12}{2} ) bardak su

Final Cevap:

Yarım sürahi, 6 bardak su ile dolar.

2 sınıf henüz bölme bilmiyorlar nasıl yapabikiriz

Selin_Yanal: “2. sınıf henüz bölme bilmiyorlar, nasıl yapabiliriz?”

Cevap:

• Kavramı Açıklama: Bölme işlemi henüz öğretilmeyen 2. sınıf öğrencileri için, basit kavramsal yollarla bu tür matematiksel ilişkileri açıklayabiliriz.

Adım 1: Somut Gösterimler

• Görselleştirme Kullanma: Somut nesneler kullanarak göstermek etkili olabilir. Örneğin, 12 bardağı temsilen 12 kalem ya da oyuncak kullanabiliriz.
  • Gruplama: 12 kalemi iki eşit gruba ayırarak her bir gruba kaç tane düştüğünü gösterebiliriz.

Adım 2: Hikayeleştirme

• Hikaye Anlatımı: Bir senaryo yaratın. Örneğin, “Elif ve Ali’nin bir sürahi suyu var, sürahiyi yarısına kadar doldururlarsa her ikisi de eşit miktarda su içebilir.”

Adım 3: Soru-Cevap Yöntemi

• Soru Sorma: Çocuklara “Eğer kocaman bir sürahi suyu yarıya bölersek, Elif ve Ali’nin her birinin aynı miktarda su içmeye devam ettiği” gibi cümlelerle sorular yöneltin.

Final Cevap:

12 bardak suyu ikiye böldüğümüzde, her yarım sürahinin 6 bardak su aldığını basit nesne gruplama ve hikayeleştirme yöntemleriyle öğretebiliriz.