Kullanım Önerileri ve Diyalog Tamamlama
Görev:
Aşağıda, verilen diyalogları uygun kalıplaşmış ifadelerle tamamlama etkinliği üzerine açıklamalar yapacağım. Her bir duruma uygun ifadeleri belirterek diyalogları tamamlayalım.
AŞAMALAR:
a. İzlediğiniz filmde geçen kalıplaşmış ifadelerin kullanımı:
Örnek Kalıplaşmış İfade: “Eve gelen misafiri karşılarken veya uğurlarken kullanılır.”
Bu kalıp, insanların ev ziyaretlerinde giriş ve çıkışta sıklıkla kullandığı selamlaşma ve veda cümleleri için uygulanır. Örneğin:
- “Hoş geldiniz!”
- “Güle güle, yine bekleriz!”
b. Diyalogları uygun ifadelerle tamamlama:
-
Sevda: Söyle bakalım bize iletmek istedikleri neymiş?
Begüm: Elçiye zeval olmaz. Ben anlatılanları aktarayım.- Açıklama: “Elçiye zeval olmaz” ifadesi, aracı olan kişilerin iletmek zorunda oldukları mesajdan dolayı suçlanmamaları gerektiğini hatırlatır.
-
Ayşe: Seni arayamadım çünkü iki gündür gripten yatıyorum.
Begüm: Geçmiş olsun.- Açıklama: “Geçmiş olsun” ifadesi, hasta kişiye iyileşme dileğini ifade etmek için kullanılır.
-
Hakan: Biraz soluklan dediğim, su getirdim sana.
Vesile: Su gibi aziz ol.- Açıklama: “Su gibi aziz ol” ifadesi, suyun hayatımızdaki önemli yerine atıfla teşekkür amaçlı kullanılır.
-
Sultan: Yemekleri beğendin mi yavrum? Karnını iyice doyur.
Levent: Eline sağlık.- Açıklama: “Eline sağlık” ifadesi, yapılan yemeği beğendiğimizi ve yapan kişiye teşekkür ettiğimizi belirtir.
-
Murat: Çok şükür, yıllardır yaptığımız birikimlerle bir ev alabildik.
Sabri: Gözünüz aydın.- Açıklama: “Gözünüz aydın” ifadesi, birinin yeni bir şeye sahip olduğunda ya da yeni iyi bir haberi olduğunda kullanılan sevinç ve tebrik ifadesidir.
-
Cem:] [Veli:
- Bu iki kişi arasında geçebilecek başka bir diyalog için bir öneri oluşturmanız gereklidir. Eğer elleriyle iş yapmışlarsa veya çay ikram etmişlerse, “Eline sağlık” gibi bir teşekkür ifadesi uygun olabilir.
Bu diyalogları tamamlayarak günlük yaşantımızda bu tarz ifadelerin nasıl yer aldığını ve toplumsal ilişkilerimizi nasıl daha rahat hale getirdiğini görebiliriz.