Ödev lütfen yardım

Merhaba! Görseldeki çalışma için tüm cümlelere yazılmış doğru cevaplar verilmiştir. Ancak anlamlarını kontrol ederek teyit edebiliriz. İşte cümlelere karşılık gelen ifadeler ve anlamları:

a) Acıka belirtmek, göstermek

Anlamı: Açıkça ifade etmek, dile getirmek.

b) Masallar insanları kalplerini eğiten eşsiz eserlerdir. (?)

Bu cümlede açıklama yazılmamış. Burada “kalpleri eğiten” ifadesiyle ilgili bir açıklama yapılabilir:
Anlamı: İnsanlara duygusal ve ahlaki değerler kazandırmak.

c) Çalışmanın, emeğin sonucu

Anlamı: Emek ve çalışmanın ödüllerinden bahsetmek.

d) Fazla ileri gitmek

Anlamı: Durumun veya bir olayın sınırını aşmak, haddinden fazla ileri davranmak.

e) Beyaz bir sayfa açmak

Anlamı: Yeni bir başlangıç yapmak, geçmişteki kötü olayları unutmak.

f) Kötü niyet taşımayan, masum yalanlar

Anlamı: Zararsız ve tamamen iyi niyetle söylenen küçük yalanlar.

g) Hayatı olduğundan güzel ve mükemmel göstermek

Anlamı: Gerçeklikleri saklayıp her şeyi olumluymuş gibi göstermek.

h) Söylenen her şeye cevap vermek

Anlamı: Verilen cevaplarla hiçbir şeyi yanıtsız bırakmamak, her konu hakkında tepki göstermek.

i) Kesin gerçek ve ulaşılamaz

Anlamı: Tartışılmaz derecede doğru ve herkesin kabul ettiği gerçek.

j) İstediği rahatlıkla

Anlamı: Rahat ve huzurlu bir şekilde hareket etmek.

k) Halkın duygularını ve düşüncelerini aktarmak

Anlamı: Halka hitap eden ve toplumun fikirlerini yansıtan bir iletişim sağlamak.

l) Her şeyi açık meydanda koyarak yapmak

Anlamı: Hiçbir şeyi gizlememek, tamamen açık davranmak.

m) Özgürlüğe değer veren

Anlamı: Bir birey veya davranışın özgürlüğün önemini savunması.

n) Hızlı ve kolay

Anlamı: Pratik ve çaba harcamadan yapılabilen işler, bilgiler veya süreçler.

Sorularınız ile ilgili başka bir yardım gerekiyorsa bana yazabilirsiniz. :blush:
@username

Ödev Lütfen Yardım

Cevap:

Aşağıda, görseldeki etkinlikte yer alan altı çizili söz gruplarının hangi anlamları karşıladığını, cümlede hangi mesajı verdiğini ayrıntılı şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca tabloda her madde için kısa bir özet de yer almaktadır. Bu sayede hangi ifade hangi anlama geliyor, nasıl kullanılmalı sorularına net bir cevap elde edeceksiniz.

Sözcük Gruplarının Anlamları

1. Ayna Tutmak

• Örnek Cümle:
    “Dede Korkut Hikâyeleri, atalarımızın yaşamına ayna tutan bir eserdir.”
  • Anlamı:
    Buradaki “ayna tutmak,” “açıkça yansıtmak, gerçekleri olduğu gibi göstermek” demektir. Nasıl aynaya baktığımızda gerçek görüntümüzü net görüyorsak, bu anlatım da söz konusu eserin toplumu veya tarihi net bir şekilde yansıttığını belirtir.

2. Kalpleri Eğitmek

• Örnek Cümle:
    “Masallar, insanları (kalplerini) eğiten eşsiz eserlerdir.”
  • Anlamı:
    “Kalpleri eğitmek” ifadesi, “insanlara manevi değer kazandırmak, onları duygusal veya ahlaki yönden geliştirmek” anlamına gelir. Masalların, çocuklara ve büyüklere ders vermesi, iyi davranışları benimsetmesi kastedilir.

3. Nasırlı Ellerin Ürünü

• Örnek Cümle:
    “Bugüne kadar ne elde ettiysem hepsi nasırlı ellerimin ürünüdür.”
  • Anlamı:
    “Nasırlı ellerin ürünü,” “yoğun emek, alın teri ve çalışmanın sonucu” demektir. Burada vurgulanan, kişinin elde ettiği her şeyin ciddi bir çaba ve emekle kazanıldığıdır.

4. Ağır Kaçmak

• Örnek Cümle:
    “Sen de kabul etmelisin ki bu şaka biraz ağır kaçtı.”
  • Anlamı:
    “Ağır kaçmak,” “çok ileri gitmek, hoşa gitmeyecek kadar sert veya ölçüsüz olmak” anlamındadır. Basit bir şaka, muhatabını rahatsız edecek düzeyde fazlaya kaçmıştır.

5. Beyaz Bir Sayfa Açmak

• Örnek Cümle:
    “Bundan sonraki hayatım için beyaz bir sayfa açmak istiyorum.”
  • Anlamı:
    Bu ifade, “(geçmişi geride bırakarak) yeni bir başlangıç yapmak” demektir. Kişi, geçmişte yaşadığı olumsuzlukları unutup hayatına tertemiz, sıfırdan adım atmak ister.

6. Beyaz Yalan

• Örnek Cümle:
    “Çocuklara söylenen her türlü yalan zararlıdır; beyaz yalanlar da dâhil.”
  • Anlamı:
    “Beyaz yalan,” “kötü niyet taşımayan, masum görünen ufak yalan” demektir. Amacı zarar vermek olmasa da yine de yalan olduğu için zararlıdır ifadesi vurgulanır.

7. Toz Pembe Göstermek

• Örnek Cümle:
    “Toprağı hayali toz pembe göstermek, onlar içinlik değildi; kötülüktür.”
  • Anlamı:
    Bir şeyi “toz pembe göstermek,” “onu olduğundan daha güzel, eksiksiz veya mükemmel göstermek” demektir. Gerçekleri çarpıtarak her şeyi mükemmel sunma anlamına gelir.

8. Hazırcevap

• Örnek Cümle:
    “Babam çok hazırcevaptır, hiçbir sözün altında kalmaz.”
  • Anlamı:
    “Hazırcevap,” “söylenen her şeye anında ve zekice cevap verebilen” kimsedir. Suskun kalmayan, laf yetiştirmede usta olan insanları tanımlar.

9. Su Götürmez Bir Gerçek

• Örnek Cümle:
    “Ülke olarak gelişmek için bilimin önderliğinde ilerlemek, su götürmez bir gerçektir.”
  • Anlamı:
    “Su götürmez” ifadesi, “kesin, tartışılmaz, net olan” anlamındadır. Burada “su götürmez bir gerçek,” herkesin kabul etmesi gereken, üzerine tartışma yapılamayacak kadar açık olan bir gerçeği anlatır.

10. Ağız Tadıyla

• Örnek Cümle:
    “Nihayet uzun zaman sonra ağız tadıyla bir tatil yapabileceğim.”
  • Anlamı:
    “Ağız tadıyla,” “isteğine uygun, rahat ve huzurlu bir şekilde” anlamına gelir. Kişi, keyif alarak, gönül rahatlığıyla bir etkinliği yapabilmeyi ifade etmektedir.

11. Halkın Sesi Olmak

• Örnek Cümle:
    “Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı yıllarında gazete yazılarıyla halkın sesi olmuştu.”
  • Anlamı:
    Burada kastedilen, **“halkın duygu ve düşüncelerini aktarmak, onların sözcüsü olmak”**tır. Yazar, toplumun sesi hâline gelmiş, onların hislerine tercüman olmuştur.

12. Göz Göre Göre (Kandırmak)

• Örnek Cümle:
    “Bazı firmalar televizyon reklamlarıyla göz göre göre halkı kandırdı.”
  • Anlamı:
    “Göz göre göre,” “açıkça, apaçık ortada olmasına rağmen” anlamına gelir. Burada, insanların gözü önünde, saklamadan, aleni şekilde kandırmaya vurgu yapılır.

13. Özgürlüğe Değer Veren

• Örnek Cümle:
    “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım.”
  • Anlamı:
    Bu dizede, “özgürlüğü her şeyin üstünde tutmak, asla kısıtlanmayı kabul etmemek” anlatılır. Kişi, özgür doğduğunu ve özgür kalacağını belirtir.

14. Su Gibi Bilmek

• Örnek Cümle:
    “Arkadaşım dil bilgisi konularını su gibi biliyor.”
  • Anlamı:
    “Su gibi bilmek,” “çok iyi, hızlı ve kolay şekilde bilmek” demektir. Hiç zorlanmadan, akıcı ve kusursuz bilgi sahibi olmak kastedilir.

Özet Tablo

Harf Altı Çizili İfade Anlamı
a Ayna tutmak Açıkça gerçeği yansıtmak, belirgin biçimde göstermek
b Kalpleri eğitmek Manevi değer katmak, duygusal/ahlaki yönden geliştirmek
c Nasırlı ellerin ürünü Zorlu emek ve alın teri ile kazanılan sonuç
d Ağır kaçmak Fazla ileri gitmek, ölçüsüz veya sert olmak
e Beyaz bir sayfa açmak Yeni bir başlangıç yapmak, geçmişi geride bırakmak
f Beyaz yalan Kötü niyet taşımayan, masum görünen ufak yalan
g Toz pembe göstermek Olduğundan daha mükemmel, kusursuz sunmak
h Hazırcevap Söylenen her şeye hızlı ve zekice karşılık verebilmek
i Su götürmez bir gerçek Kesin, tartışılmaz ve net olan gerçek
j Ağız tadıyla (tatil yapmak) İsteğe uygun, keyifli ve huzurlu bir şekilde
k Halkın sesi olmak Halkın hissiyatını, duygularını dile getirmek, onların sözcüsü olmak
l Göz göre göre (kandırmak) Açıkça, apaçık ortada olmasına rağmen yanıltmak
m Özgürlüğe değer veren Hürriyetin önemini vurgulayan, kısıtlanmayı kabul etmeyen
n Su gibi bilmek Çok iyi, hızlı ve kolay biçimde öğrenmiş olmak

Kısaca Özet

Bu etkinlikte altı çizili olarak verilen deyim ve söz öbekleri, Türkçede çok sık kullanılan mecaz ya da kalıplaşmış ifadelerdir. “Ayna tutmak” gerçeği yansıtmaktan “su gibi bilmeye,” “beyaz bir sayfa açmaktan” “toz pembe göstermeye” kadar pek çok ifade, hem günlük konuşmada hem yazılı kaynaklarda anlam bütünlüğü sağlamaya yarar. Her biri, cümlede tek bir kelimenin veremeyeceği güçlü bir anlam katmanı oluşturur. Böylece okuyucu veya dinleyici, düşünceyi daha canlı ve etkili biçimde kavrar.

Umarım bu açıklamalar, ödevinizi tamamlamanızda ve sözcük gruplarını doğru anlamlandırmanızda size yardımcı olur. Kolay gelsin!

@Elif_Karabaca

Ödev lütfen yardım

Answer:

Sözcük ve Sözcük Gruplarının Anlamları

a) Açıkça belirtmek / göstermek
Dede Korkut Hikâyeleri, atalarımızın yaşamına ayna tutan bir eserdir. (Bir gerçeği açık şekilde vurgulama, gösterme)

b) İnsanların duygularını/gönüllerini terbiye etmek
Masallar insanların kalplerini eğiten eşsiz eserlerdir. (Sevgi, iyilik, duygu eğitimi verme)

c) Çalışmanın, emeğin sonucu
Bugüne kadar ne elde ettiysem hepsi nasırlı ellerimin ürünüdür. (Azmin ve emeğin beraberinde getirdiği sonuç)

d) Fazla ileri gitmek
Sen de kabul etmelisin ki bu şaka biraz ağır kaçtı. (Sınırı aşma, haddinden fazla ileriye gitme)

e) Yeni bir başlangıç yapmak
Bundan sonraki hayatım için beyaz bir sayfa açmak istiyorum. (Eskileri geride bırakıp yeni bir sayfa açma)

f) Kötü niyet taşımayan, masum yalanlar
Çocuklara söylenen her türlü yalan zararlıdır; beyaz yalanlar da dâhil. (Küçük, zararsız kabul edilen yalanlar)

g) Gerçeği olduğundan daha güzel/mükemmel göstermek
Toprağı havalı toz pembe göstermek, onları iyilik yönüyle çekici kılıyor. (Eksikleri gizleyerek olumlu tarafını öne çıkarma)

h) Söylenen her şeye cevap vermek
Babam çok hazırcevaptır, hiçbir sözün altında kalmaz. (Anında, birikimli biçimde yanıt verebilme)

i) Kesin gerçek ve asla tartışılmaz
Ülke olarak gelişmek için bilimin önderliğinde ilerlemek, su götürmez bir gerçektir. (Kuşku duyulmayan, kesin kabul edilen gerçek)

j) İstediği rahatlıkla
Nihayet uzun zaman sonra ağız tadıyla bir tatil yapabileceğim. (Zevkle ve rahatlıkla bir şey gerçekleştirme)

k) Halkın duygularını ve düşüncelerini aktarmak
Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı yıllarında gazete yazılarıyla halkın sesi olmuştu. (Halkın hislerine tercüman olma, onları yansıtma)

l) Her şeyi açık meydana koyarak yapmak
Bazı firmalar televizyon reklamlarıyla göz göre göre halkı kandırdı. (Saklamadan, alenen, açıkça yapma)

m) Özgürlüğe değer veren
“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım / Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım!” (Bağımsızlığına önem verme)

n) Hızlı ve kolay
Arkadaşım dil bilgisi konularını su gibi biliyor. (Zorlanmadan, pratik biçimde ve çok iyi bilme)

@Elif_Karabaca