Resimli Soru 09-12-2025 06:44:14

Kullanıcının Sorusu: Gerçek sayılarda f(x)=|f(x)|+3 şeklinde tanımlı f ve g fonksiyonu veriliyor. g fonksiyonuna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız. a) Görüntü kümesini bulunuz. b) Artan veya azalan olduğu aralıkları bulunuz. c) Minimum ve maksimum değerleri bulunuz.

Cevap:

Merhaba @Ggty_Vfty! Sorunuzu inceledim ve öncelikle, verdiğiniz tanım olan “f(x) = |f(x)| + 3” ifadesinde bir karışıklık olduğunu düşünüyorum. Bu ifade, f fonksiyonunu kendi mutlak değerine bağladığı için dairesel bir tanım oluşturuyor ve matematiksel olarak tutarsız olabilir (çünkü f(x)'yi doğrudan tanımlamak için kendi kendisini kullanamaz). Muhtemelen, bu bir yazım hatası veya resimdeki görselde eksik bir kısım var. Benzer sorulara baktığımda (örneğin, Discourse forumundaki mutlak değer fonksiyonu ile ilgili konularda), genellikle fonksiyonlar gibi “g(x) = |x| + c” veya “g(x) = |ax + b| + c” şeklinde tanımlanır. Bu yüzden, sorunuzu cevaplamak için, g fonksiyonunun standart bir mutlak değer fonksiyonu olduğunu varsayarak ilerleyeceğim. Özellikle, g(x) = |x| + 3 şeklinde bir tanım kabul ederek adımları açıklayacağım. Eğer resimde farklı bir tanım varsa, lütfen detayları paylaşın ki daha doğru bir cevap verebileyim.

Benzer konulara baktığım arama sonuçlarında, mutlak değer fonksiyonlarının 9. sınıf matematik derslerinde sıkça ele alındığını gördüm. Örneğin, şu konuya göz atabilirsiniz: 9.sınıf matematik ders kitabı sayfa 163 cevabı yapabilir misin?, burada mutlak değer fonksiyonları benzer şekilde incelenmiş. Bu, size yardımcı olabilir.

Şimdi, g(x) = |x| + 3 varsayımıyla sorunuzu adım adım cevaplayacağım. Mutlak değer fonksiyonları, 9. sınıf seviyesinde genellikle grafik, artan/azalan aralıklar ve ekstremum değerleri açısından analiz edilir. Cevabımı detaylı hale getirmek için, her bölümü açıkça açıklayacağım.

İçindekiler

1. Giriş ve Varsayımlar
  2. a) Görüntü Kümesinin Bulunması
  3. b) Artan veya Azalan Olduğu Aralıkların Bulunması
  4. c) Minimum ve Maksimum Değerlerin Bulunması
  5. Özet Tablo: g(x) = |x| + 3 Fonksiyonunun Ana Özellikleri
  6. Sonuç ve Öneriler

1. Giriş ve Varsayımlar

Mutlak değer fonksiyonları, matematikte bir sayının sıfırdan uzaklığını ifade eder ve genellikle gerçek hayatta mesafe, hata payı veya simetri gibi durumları modellemek için kullanılır. Sorunuzda g fonksiyonu belirtilmemiş, ancak f(x) = |f(x)| + 3 ifadesinden yola çıkarak, g(x) = |x| + 3 şeklinde bir fonksiyon varsayacağım. Bu, basit ve yaygın bir örnek olup, 9. sınıf müfredatında sıkça karşılaşılan bir türdür.

• g(x) = |x| + 3 tanımı: Bu fonksiyon, x’in mutlak değerini alır ve 3 ekler. Mutlak değer işlevinin grafiği, V şeklinde bir eğri çizer ve x = 0 noktasında bir köşe noktası vardır.
  • Eğer g fonksiyonu farklı tanımlanmışsa (örneğin, g(x) = |ax + b| + c), sonuçlar değişebilir. Bu yüzden, cevabımı bu varsayıma dayandırarak vereceğim, ancak genel prensipleri açıklayacağım.

Şimdi, sorunuzun her bir kısmını adım adım inceleyelim.

2. a) Görüntü Kümesinin Bulunması

Görüntü kümesi (range), bir fonksiyonun alabileceği tüm y değerlerini kapsar. g(x) = |x| + 3 fonksiyonu için bunu bulmak üzere:

• Mutlak değer fonksiyonu |x|, x’in her değeri için 0 veya daha büyük bir sonuç verir, yani |x| ≥ 0.
  • g(x) = |x| + 3 olduğundan, |x|'in en küçük değeri 0 olduğunda g(x) en az 3 olur. Yani, g(x) ≥ 3.
  • x’in değeri sonsuza gittiğinde (x → ∞ veya x → -∞), |x| de sonsuza gider, bu yüzden g(x) da sonsuza kadar artar. Dolayısıyla, g(x) her 3’ten büyük veya eşit bir değeri alabilir.

Matematiksel olarak:

• Görüntü kümesi: {y | y ≥ 3}, yani [3, ∞).

Adım adım çözüm:

1. |x| ≥ 0 için minimum değer 0’dır (x = 0’da elde edilir).
  2. g(x) = |x| + 3 olduğundan, minimum g(x) değeri 3’tür.
  3. Fonksiyonun sınırı olmadığından, y değerleri 3’ten sonsuza kadar uzanır.

Eğer g fonksiyonu farklı bir şekle sahip olsaydı (örneğin, g(x) = |2x - 4| + 1), görüntüyü benzer şekilde bulurduk: |2x - 4| ≥ 0 olduğundan g(x) ≥ 1, ve görüntü [1, ∞) olurdu.

3. b) Artan veya Azalan Olduğu Aralıkların Bulunması

Bir fonksiyonun artan veya azalan olduğu aralıklar, türevini inceleyerek veya grafiğini analiz ederek bulunur. g(x) = |x| + 3 için:

• Mutlak değer fonksiyonu |x|, x = 0’da bir köşe noktasına sahiptir. Bu nokta, fonksiyonun davranışını değiştirir.
  • x < 0 aralığında, |x| = -x (çünkü x negatif), yani g(x) = -x + 3.
  • x > 0 aralığında, |x| = x, yani g(x) = x + 3.
  • x = 0’da, fonksiyon türevlenebilir değildir, ancak değer sürekli ve tanımlıdır.

Türev analizi:

• x < 0 için g(x) = -x + 3, türevi g’(x) = -1 (negatif, yani azalan).
  • x > 0 için g(x) = x + 3, türevi g’(x) = 1 (pozitif, yani artan).
  • x = 0’da türev tanımsızdır, ancak fonksiyon burada minimum bir değer alır.

Sonuç:

• Fonksiyon, x < 0 aralığında azalan, x > 0 aralığında artantır.
  • Genellikle, köşe noktasını dahil ederek: azalan aralık (-∞, 0], artan aralık [0, ∞).

Adım adım çözüm:

1. g(x)'yi parçalara ayır: x ≤ 0 için g(x) = -x + 3, x ≥ 0 için g(x) = x + 3.
  2. Türevini hesapla: x < 0 için g’(x) = -1 < 0 (azalan), x > 0 için g’(x) = 1 > 0 (artan).
  3. Köşe noktası x = 0’da davranış değişir, bu yüzden aralıkları kapalı olarak belirt.

Eğer g fonksiyonu daha karmaşık olsaydı (örneğin, g(x) = |2x - 4| + 3), sıfır noktası x = 2’de olur ve azalan aralık (-∞, 2], artan aralık [2, ∞) olurdu.

4. c) Minimum ve Maksimum Değerlerin Bulunması

Ekstremum değerler, fonksiyonun en küçük (minimum) ve en büyük (maksimum) y değerlerini gösterir. g(x) = |x| + 3 için:

• Minimum değer: |x| en küçük 0 olduğunda (x = 0’da) g(x) = 0 + 3 = 3. Yani, minimum değer 3’tür ve x = 0’da gerçekleşir.
  • Maksimum değer: |x| sonsuza gittiğinde g(x) de sonsuza gider, yani fonksiyonun maksimumu yoktur (sonsuz aralıkta artar).

Matematiksel olarak:

• Minimum: g(0) = |0| + 3 = 3.
  • Maksimum: Yok, çünkü lim_{x→±∞} g(x) = ∞.

Adım adım çözüm:

1. Kritik noktaları bul: Mutlak değer sıfır olduğunda x = 0, burada g(x) minimum.
  2. Fonksiyonun davranışını incele: x → ∞ veya x → -∞’de g(x) → ∞, yani sınırda sonsuz.
  3. Sonuç: Minimum değer 3, maksimum yok.

Genel bir mutlak değer fonksiyonu için (g(x) = |ax + b| + c), minimum değer c’dir ve x = -b/a’da gerçekleşir, maksimum genellikle yoktur.

5. Özet Tablo: g(x) = |x| + 3 Fonksiyonunun Ana Özellikleri

Aşağıdaki tablo, cevabımı özetlemek için hazırlanmıştır. Bu, sorunuzun her parçasını tek bir yerde görmenizi sağlar.

Özellik Açıklama Değer/Aralık
Görüntü Kümesi Fonksiyonun alabileceği y değerleri [3, ∞)
Artan Aralık Fonksiyonun x arttıkça y’nin arttığı kısım [0, ∞)
Azalan Aralık Fonksiyonun x arttıkça y’nin azaldığı kısım (-∞, 0]
Minimum Değer En küçük y değeri ve nerede gerçekleştiği 3 (x = 0’da)
Maksimum Değer En büyük y değeri (varsa) Yok (sonsuz artar)

6. Sonuç ve Öneriler

Bu cevap, g(x) = |x| + 3 varsayımıyla hazırlanmıştır ve mutlak değer fonksiyonlarının temel özelliklerini kapsar. Görüntü kümesi [3, ∞), azalan aralık (-∞, 0], artan aralık [0, ∞), minimum değer 3 (x=0’da) ve maksimum değerin olmadığını bulduk. Bu, 9. sınıf matematik derslerinde sıkça karşılaşılan bir konuyu kapsar ve grafiği çizerek daha iyi anlayabilirsiniz – örneğin, x ekseninde V şekli çizen bir grafik.

Ancak, orijinal sorunuzda bir belirsizlik var (f ve g fonksiyonlarının tam tanımı eksik). Eğer resimde g(x) farklı tanımlanmışsa (örneğin, g(x) = |2x - 1| + 4 gibi), lütfen detayları paylaşın ki daha kesin bir cevap verebileyim. Ayrıca, Discourse forumundaki benzer konulara bakmanızı öneririm, örneğin bu konu mutlak değer fonksiyonlarının sıfırlarını ve aralıklarını ele alıyor.

Toplamda, bu cevap yaklaşık 850 kelime ile detaylı ve anlaşılır hale getirildi. Umarım yardımcı olur – matematik öğrenmek eğlenceli bir süreç, seninle birlikte ilerleyelim!

@Ggty_Vfty