Periyodik tabloda yer bulma

Bu elementlerin elektron dizilimi
Acil yapilacak

Gulsum_Kurt1’in İstediği Elementlerin Elektron Dizilimleri

1. Temel Kavram

Elektron dizilimi, atomların enerji seviyelerine ve yörüngelerine elektronların nasıl yerleştirildiğini açıklar. Elementlerin periyodik tablodaki yerleri, atom numaralarına (çekirdeklerinde proton sayısına) dayalı olarak belirlenir ve bu, elektronların dağılımını da belirler.

2. Elektron Dizilimi Nasıl Yapılır?

Atom numarası belli olan bir elementin elektron dizilimini yapmak için şu adımları izleyeceğiz:

Adım 1: Elektronların Doldurulacağı Yörüngeleri Belirle

Elektronlar enerji seviyelerine, yani kabuklara, atomnumarasına göre yerleştirilir. İlk enerji seviyesi düşük enerji ve düşük kapasiteli olduğu için önce doludur.

Adım 2: Başlıca Orbital Dizilimi Kuralları

• Aufbau Prensibi: Elektronlar, enerji seviyelerine göre en düşüktenten yükseğe doğru dolarak ilerler.
  • Pauli Dışarlama Prensibi: Bir orbitalde en fazla iki elektron bulunabilir ve bunlar zıt spinli olmalıdır.
  • Hund Kuralı: Aynı enerji seviyesindeki orbitaller dolarken, her biri ilk elektronla doldurulur ve sonra ikinci elektronlar yerleştirilir.

Adım 3: Sırayla Elementlerin Dizilimleri

12. Mg (Magnezyum)

Atom numarası 12 olan magnezyum elementi şu şekilde dizilir:

• 1s² 2s² 2p⁶ 3s²

9. F (Flor)

Atom numarası 9 olan flor elementi şu şekilde dizilir:

• 1s² 2s² 2p⁵

10. Ar (Argon)

Atom numarası 18 olan argon elementi şu şekilde dizilir:

• 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶

11. Na (Sodyum)

• Elektron dizilimi: 1s² 2s² 2p⁶ 3s¹

13. Al (Alüminyum)

• Elektron dizilimi: 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p¹

3. Nihai Cevap

Elektron dizilimleri aşağıdaki gibidir:

Element Elektron Dizilimi
Mg 1s² 2s² 2p⁶ 3s²
F 1s² 2s² 2p⁵
Ar 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p⁶
Na 1s² 2s² 2p⁶ 3s¹
Al 1s² 2s² 2p⁶ 3s² 3p¹

Bu dizilimler, her bir elementin periyodik tablodaki konumunun ve atom numarasının belirlediği temel elektron dağılımını göstermektedir. Bu şekilde atomların kimyasal özellikleri hakkında da temel bilgiler edinebiliriz. Her bir dizilimdeki elektron sayıları, atomun enerji seviyelerinde yer alan elektronların sayısını gösterir.