Okulumuzun atıklarının incelenmesi bir okulumuzda üretilen atıkları bir corki üzeri kroki üzerinden inceleyelim aşağıdaki çalışma alanına okulunuzun krokisini çiziniz bu kroki üzerinden okulunuzun farklı bölümlerinde üretilen atık ürünlerinin neler olduğunu bu atıkların çöpe mi yoksa geri dönüşüm kutularına mı atıldığını yazınız krokide gösterilen okul bölümleri yetersiz ise değiştiriniz veya kendi okulunuzun krokisini çiziniz
Okulumuzdaki Atıkların İncelenmesi
Okulda üretilen atıkların etkili bir şekilde yönetilmesi, hem çevreye katkıda bulunmak hem de atık miktarını azaltmak için oldukça önemlidir. Bu etkinliği gerçekleştirebilmek için okulunuzun bir krokisini çizelim ve bu kroki üzerinden atıkların nasıl yönetildiğini inceleyelim.
Krokide Yer Alması Gereken Öğeler
- Sınıflar: Genelde kağıt atıklar bu alanlarda birikir.
- Kantin ve Yemekhane: Gıda atıkları, plastik şişeler ve ambalaj atıkları buradan gelir.
- Tuvaletler: Genelde temizlik malzemeleri atıkları ve plastik geri dönüşüme uygun malzemeler burada bulunabilir.
- Okul Bahçesi: Beklenmedik atıklar ve doğal atıklar bu alanda toplanabilir.
- Ofisler ve Öğretmen Odası: Kağıt atıklar ve elektronik atık potansiyeli bulunan alanlardır.
Atık Türleri ve Yönetimi
1. Kağıt Atıklar:
- Kaynakları: Sınıflar, ofisler
- Yönetim: Geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Her sınıfa özel kağıt geri dönüşüm kutuları konulabilir.
2. Plastik Atıklar:
- Kaynakları: Kantin, içecek otomatları
- Yönetim: Plastik geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Plastiklerin sınıflandırılması ve geri dönüştürülebilir olanların ayrılması önem arz eder.
3. Organik Atıklar:
- Kaynakları: Yemekhane, kantin
- Yönetim: Organik geri dönüşüm için özel konteynerler kullanılmalıdır. Kompost yapma imkanı varsa bu değerlendirilmelidir.
4. Cam Atıklar:
- Kaynakları: İçecek şişeleri
- Yönetim: Cam geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
5. Metal Atıklar:
- Kaynakları: İçecek kutuları ve diğer metal ambalajlar
- Yönetim: Metal geri dönüşüm kutularına atılmalıdır.
6. Elektronik Atıklar:
- Kaynakları: Eski bilgisayarlar, kablolar (Ofis ve laboratuvar gibi alanlardan)
- Yönetim: Elektronik atıklar için özel toplama merkezleri veya geri dönüşüm kutuları kullanılır.
Kroki Üzerinde Atık Yerleştirme ve Geri Dönüşüm
Bir kroki oluşturarak, okulun belirli alanlarında hangi tür atıkların daha fazla üretildiğini ve bunların nasıl yönetildiğini gösterebilirsiniz.
Adım Adım Kroki Hazırlama:
- Krokide Alanları Belirleyin: Yukarıda belirtilen alanları belirgin hale getirin.
- Atık Tiplerini Not Alın: Hangi alanda ne tür atıkların toplandığını belirtin (örneğin, sınıflar için kağıt, kantin için organik ve plastik).
- Geri Dönüşüm Kutularını İşaretleyin: Geri dönüşüm kutularını ve bu kutuların hangi tür atıklar için olduğunu krokide göstermeyi unutmayın.
- Yetersiz Alanları Düzenleyin: Krokide yer verilmeyen ama önemli olduğunu düşündüğünüz alanları ekleyin veya mevcutları değiştirin.
Sorular ve Araştırmalar
- Ne Kadar Atık Üretiliyor? Her alan için atık üretim miktarlarını tahmin etmek ve kaydetmek.
- Geri Dönüşüm Oranı Nedir? Geri dönüştürülen atıkların oranını takip etmek.
- İyileştirme Yolları: Atık yönetimini nasıl iyileştirebilirsiniz?
Bu kapsamda, geri dönüşüm oranını artıracak yolları belirlemek ve bu yöntemleri uygulamak, okul çevresine büyük fayda sağlar. Ayrıca öğrenciler için çevre bilincini artırıcı çalışmalar yapılabilir, atıkların sınıflandırılması konusunda farkındalık kampanyaları düzenlenebilir.
Kendi okulunuzun krokisini çizmek, bu süreci daha somut ve kullanışlı hale getirir. Çevre dostu uygulamalar ve etkili atık yönetimi ile okuldaki atıkların en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceğini gösterebilir ve teşvik edebilirsiniz.