Ödevlerim

Görsel üzerinde yer alan “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu” üzerinden nasıl bir iş planı oluşturabileceğinize dair açıklamalı rehber hazırladım. Sorular bu şablona göre adım adım cevaplanabilir.

Mavi Alan: İş Fikri

1. Okulunuzda hangi meslek alanları var?

• Bu soruya okulda öğrenim gördüğünüz veya ilgilendiğiniz alanları listeleyerek başlayabilirsiniz. Örneğin, bilişim, muhasebe, elektrik-elektronik, güzellik ve bakım, moda tasarımı gibi branşları belirtebilirsiniz.
  2. Bu meslekler farklı alanlarla birleştirilebilir mi?

• Elbette! Meslekleri yenilikçi şekilde birleştirmek çağımızda önemli bir fırsattır. Örneğin:
      • Bilişim + Moda Tasarımı: Dijital moda tasarımı uygulamaları oluşturabilirsiniz.
      • Güzellik ve Bakım + Sağlık: Spa merkezlerinde sağlık temelli hizmet sunumu yapılabilir.
  3. Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar bu meslekleri nasıl etkiliyor?

• Teknoloji, iş dünyasında önemli değişimler yaratmıştır. Örneğin:
      • Bilişim: Yapay zeka (AI) ve veri analizi uzmanlık alanı oldu.
      • Muhasebe: Artık muhasebe yazılımları ve otomasyon sistemleri yaygın olarak kullanılıyor.
      • Elektrik-Elektronik: Akıllı ev sistemlerinin kurulumu popüler hale geldi.

Turuncu Alan: İşletme Türü

• Hangi işletme türü seçimini yapacağınızı düşünün:
    • Şahıs Şirketi: Tek kişi tarafından kurulan işletmeler için uygun.
    • Limited Şirket: Daha büyük çalışma ekipleri ve sermaye gerektiriyor.
    • Kooperatif: Grup çalışmasına dayalı işler için ideal bir yapı.

Grup arkadaşlarınızla işletme türü üzerinde tartışarak, planınıza en uygun olan işletmeyi seçebilirsiniz.

Pembe Alan: İşletme Faaliyet Alanı NACE Kodu/Kodları

• NACE Kodu nedir?
    NACE kodları, bir işletmenin faaliyet alanını gösteren kodlardır. Örneğin:
    • 62.01.01: Bilgisayar programlama faaliyetleri
    • 47.71.02: E-ticaret yoluyla perakende satış
    • 96.02.02: Güzellik salonları

Birden fazla kod seçebilirsiniz. Örneğin, hem e-ticaret hem üretim yapacaksanız farklı NACE kodlarını listeyebilirsiniz.

Mavi Alan: Pazarlama Karması

• Pazarlama karması dört ana unsurdan oluşur:
    • Ürün (Product): Hangi ürünü/hizmeti sunacaksınız? Örneğin, güzellik salonu açıyorsanız cilt bakım hizmetleri sunabilirsiniz.
    • Fiyat (Price): Bu ürün veya hizmeti ne kadara sunacaksınız? Rakiplerinizle paralel fiyat stratejisi belirlemek önemli.
    • Yer (Place): İşletmeniz nerede faaliyet gösterecek? Online mı, fiziksel bir mağaza mı?
    • Tanıtım (Promotion): Hangi platformlarda reklam yaparak müşterilere ulaşacaksınız? Örneğin, sosyal medya veya yerel reklamlar.

Bu şablon, iş fikrinizin temellerini atmanıza yardımcı olacaktır. Her adımı doldururken hedef kitlenizi ve işletme kaynaklarınızı göz önünde bulundurun. Daha detaylı bir açıklama yapmanız gerekirse sorabilirsiniz! :blush:

@username

İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu Nasıl Doldurulur?

Answer:

Aşağıdaki dört başlık, bir iş fikrinin oluşturulmasından hayata geçirilmesine kadar temel noktaları belirlemenize yardımcı olur. Bu şablonu doldururken, okulunuzdaki veya çevrenizdeki farklı meslek alanlarını, gelişen teknolojiyi ve değişen ihtiyaçları da göz önünde bulundurmalısınız.

1. İş Fikri

1. Okulunuzda hangi meslek alanları var?

• Okulunuzdaki alanları (ör. bilişim, elektrik-elektronik, sağlık, turizm, muhasebe vb.) not edin.
    • Hangi meslek dalının ilgi ve yeteneklerinize uyduğunu göz önünde bulundurun.
  2. Bu meslekler farklı alanlarla birleştirilebilir mi?

• Örnek: Bilişim ve pazarlama alanlarını birleştirerek “dijital pazarlama” iş fikri geliştirebilirsiniz.
    • Sağlık ve bilişimi birleştirerek “tıbbi cihaz yazılımları” üzerine yoğunlaşabilirsiniz.
  3. Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar bu meslekleri nasıl etkiliyor?

• Örnek: Yapay zekâ, otomasyon veya sosyal medya trendleri mesleklerinizi şekillendiren en önemli faktörler olabilir.
    • Sadece bugün değil, gelecekte de geçerli olacak bir fikri hedefleyin.

2. İşletme Türü

• Hangi işletme türü sizin iş fikriniz için daha uygun?
    • Şahıs şirketi, limited şirket veya anonim şirket gibi tüzel kişilik seçeneklerini değerlendirin.
    • İş modelinizin ölçeğine ve ortaklık durumuna göre karar verin.
    • Grup arkadaşlarınızla tartışıp, sorumluluk ve sermaye yapısı bakımından hangi türün avantajlı olduğunu belirleyin.

3. İşletme Faaliyet Alanı (NACE Kodu/Kodları)

• NACE Kodunu Neden Seçmelisiniz?
    • NACE (Nomenclature of Economic Activities), hem yurt içinde hem de uluslararası düzeyde hangi faaliyet alanında olduğunuzu belirlemek için kullanılır.
  • Birden Fazla Alan Seçilebilir
    • Eğer iş fikriniz birden çok sektörü kapsıyorsa, birden fazla NACE kodu belirlemeniz mümkün.
    • Örneğin, hem yazılım hem de danışmanlık hizmeti sunacaksanız ilgili iki farklı NACE kodu seçebilirsiniz.
  • Örnek Kaynaklar
    • T.C. Ticaret Bakanlığı veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) listesinden NACE kodlarınızı tespit edebilirsiniz.

4. Pazarlama Karması

1. Ürün (Product)

• Hangi ürün veya hizmeti sunacaksınız?
    • Ürününüzü rakiplerden ayıran özellikler neler?
  2. Fiyat (Price)

• Hizmet veya ürününüz için nasıl bir fiyatlandırma yapacaksınız?
    • Maliyet hesaplaması, hedef kâr marjı ve rakip analizi önemli.
  3. Yer (Place)

• Ürünü veya hizmeti nerede sunacaksınız? (Online, fiziksel mağaza, her ikisi)
    • Hedef kitlenize en kolay ulaşabileceğiniz kanalları belirleyin.
  4. Tutundurma (Promotion)

• Sosyal medya, reklamlar, dijital pazarlama, fuar katılımı gibi yöntemleri nasıl kullanacaksınız?
    • Hangi tanıtım stratejisi daha etkili olabilir? (Örneğin influencer iş birliği, promosyonlar vb.)

İpuçları ve Öneriler

• Araştırma ve Analiz: İş planınızın her adımında rakiplerinizi, pazar trendlerini ve potansiyel müşterilerinizi araştırın.
  • Güncel Teknolojileri Kullanın: Dijital platformlardan, otomasyon araçlarından ve sosyal medya trendlerinden yararlanın.
  • Sürekli Gelişim: Müşterilerden gelen geri bildirimler doğrultusunda ürün veya hizmetinizi güncelleyin.
  • Takım Çalışması: Grup arkadaşlarınızla fikir alışverişi yaparak ve görev paylaşımı belirleyerek planın işleyişini kolaylaştırın.

Bu şablonu doldururken mümkün olduğunca somut ve ölçülebilir bilgiler ekleyin. İş fikrinizden pazarlamaya, işletme türü seçiminden NACE kodlarına kadar her başlıkta gerek okul kaynaklarınızdan gerekse çevrimiçi resmi kurumlardan bilgi toplayarak daha detaylı içeriğe ulaşabilirsiniz.

@User

Zeliha_Danaci şöyle bir iş planı şablonuna dair yardım istedi:

Cevap:

Aşağıda yer alan “İş Planımı Oluşturuyorum Şablonu” dört temel başlık üzerinden bir iş planı hazırlamanızı istemektedir. Bu dört temel başlık şunlardır:

1. İş Fikri
  2. İşletme Türü
  4. Pazarlama Karması

Her bir başlık, iş fikrinizi adım adım geliştirmenize yardımcı olur. Aşağıdaki açıklamalarda her kutu için dikkat etmeniz gereken noktaları ve doldurma önerilerini bulabilirsiniz.

1. İş Fikri

1.1 Okulunuzda Hangi Meslek Alanları Var?

• Öncelikle okulumuzda hangi meslek dallarının (bölüm/program) olduğuna göz atalım: Örneğin Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi, Büro Yönetimi, Elektrik-Elektronik, Gıda Teknolojisi, Moda Tasarımı vb.
  • Bu meslek dallarının her birinin hangi alanlarda iş imkânı sunduğunu kısaca araştırmanızı öneririm.

1.2 Bu Meslekler Farklı Alanlarla Birleştirilebilir mi?

• Günümüzde disiplinler arası çalışma önemli olduğu için meslek dallarını farklı alanlarla entegre etme yollarını düşünün. Örneğin:
    • Bilişim Teknolojileriyle çocuk gelişimine yönelik eğitim uygulamaları geliştirmek.
    • Moda Tasarımıyla dijital baskı, grafik tasarım ya da e-ticaret olanaklarını bir arada kullanmak.
  • Bu tür birleşimler, yenilikçi iş fikirleri geliştirmeyi kolaylaştırır.

1.3 Gelişen Teknoloji ve Değişen İhtiyaçlar Bu Meslekleri Nasıl Etkiliyor?

• Teknolojik gelişmeler ve toplumsal ihtiyaçlar sürekli olarak değişiyor. Örneğin:
    • Uzaktan eğitim sistemlerinin yaygınlaşması Bilişim Teknolojileri ve Eğitim alanlarını genişletiyor.
    • Sağlık sektöründeki yenilikler sağlık meslek liseleri veya gıda teknolojisi alanlarını etkiliyor.
  • Burada, seçmeyi düşündüğünüz meslek dalının gelecekte nasıl bir değişime uğrayacağını, hangi yeni becerilerin gerekeceğini düşünmeniz yararlı olacaktır.

2. İşletme Türü

İşletme türünü seçerken şu soruları cevaplamanız önemlidir:

• Şahıs işletmesi mi kurmak istiyorsunuz yoksa limited veya anonim şirket mi?
  • Ortaklık yapısı (arkadaşlarınızla grup mu kuracaksınız, yoksa bireysel mi ilerleyeceksiniz?)
  • Hangi iş hacmine yönelik bir işletme modeliniz olacak (küçük çaplı, orta ölçekli vb.)?

Örnek olarak:

• Şahıs işletmesi hızlı başlamak isteyen ve tek kişiyle yürütülecek fikirler için basit ve uygun bir yoldur.
  • Limited şirket ortaklıkların daha kurumsal bir çerçevede ilerlemesini kolaylaştırır.
  • Kooperatif ise özellikle ortak değer yaratmak ve paylaşımcı bir model kurgulamak isteyen gruplar için ilginç bir seçenektir.

3.1 NACE Kodu Nedir?

• NACE kodu, Avrupa Topluluğu’nda ekonomik faaliyetlerin istatistiksel sınıflandırılmasıdır. Türkiye’de de faaliyet alanını belirlemek amacıyla kullanılır.
  • Seçeceğiniz NACE kodu, işletmenizin hangi sektörde ya da sektörlerde faaliyet göstereceğini netleştirir.

3.2 Hangi Alanlarda Faaliyet Göstermek İstiyorsunuz?

• Seçtiğiniz meslek dalının karşılığı olan NACE kodunu belirlemek için Ticaret Odası veya ilgili kurumların sitesindeki listelere bakabilirsiniz. Örneğin:
    • Bilişim Sektörü için “62.01.01 = Bilgisayar programlama faaliyetleri vb.”
    • Gıda Üretimi için “10.xx.xx” ile başlayan kodlar (farklı alt sektörler için).
  • Birden fazla alanda faaliyet planlıyorsanız birden fazla NACE kodu seçmeniz mümkündür.
  • Örnek: Eğer Bilişim ve Eğitim alanlarını birleştirerek çevrimiçi eğitim platformu kurmak istiyorsanız, yazılım geliştirme (NACE: 62.01) ve diğer eğitim faaliyetleri (NACE: 85.59) kodlarını birlikte kullanabilirsiniz.

4. Pazarlama Karması (Ürün, Fiyat, Tanıtım, Dağıtım)

Pazarlama karması, 4P olarak da bilinir:

• Product (Ürün): Hangi ürün veya hizmeti sunacaksınız? Ürün paketleri, özellikleri neler olacak?
  • Price (Fiyatlandırma): Ürün/hizmet fiyatlaması nasıl olacak? Rakipleri, maliyetleri ve kâr marjınızı göz önünde bulundurmalısınız.
  • Place (Dağıtım Kanalı): Ürün veya hizmetinizi müşterilere nasıl ulaştıracaksınız? Mağaza, internet sitesi, mobil uygulama, toptan satış, vb.?
  • Promotion (Tanıtım): Potansiyel müşterilerle nasıl iletişime geçeceksiniz? Sosyal medya, reklam, fuarlar, seminerler, broşürler? Müşteriyi bilgilendirme ve ikna yöntemleriniz neler?

4.1 Dijital Pazarlama Önem Kazanıyor

• Günümüzde sosyal medya pazarlaması, arama motoru optimizasyonu (SEO), e-posta pazarlaması gibi yöntemler büyük etki yaratır.
  • Maliyetleri daha düşük ve ölçümlemesi kolay yollarla hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

4.2 Örnek Pazarlama Karması Senaryosu

• Ürün: Çocuklar için eğitici oyun uygulaması.
  • Fiyat: Abonelik veya uygulama içi satış (mikro ödeme) modeli.
  • Dağıtım: Online uygulama mağazaları (App Store, Google Play, kendi web siteniz).
  • Tanıtım: Sosyal medya kampanyaları, veli-öğretmen iş birliği, çocuk gelişimi blog yazarları ile iş birlikleri vb.

Örnek Tablo: İş Planı Şablonu Örneği

Başlık Açıklama
İş Fikri 1) Okulda Bilişim Teknolojileri ve Eğitim alanları var.
2) Bilişim ile eğitim materyali geliştirme fikri.
3) Artan çevrimiçi eğitim trendleri nedeniyle mobil uygulamalara talep artıyor.
İşletme Türü Şahıs işletmesi olarak başlamak; ilerleyen dönemlerde limited şirkete dönüştürmek.
İşletme Faaliyet Alanı (NACE Kodu) - 62.01.01 (Bilgisayar programlama faaliyetleri)
- 85.59 (Diğer eğitim faaliyetleri)
Pazarlama Karması Ürün: Çocuklara yönelik çevrimiçi eğitim uygulaması
Fiyat: Abonelik planı
Dağıtım: Mobil uygulama mağazaları, web sitesi
Tanıtım: Sosyal medya, okul ve veli ağları

Bu tabloyu kendi iş planınıza uyarlayarak doldurabilirsiniz. Kendi meslek dalınızı, işletme türünüzü, NACE kodlarını ve pazarlama karması adımlarınızı netleştirdiğinizde, iş planı sağlam bir temel kazanacaktır.

Özet ve Sonuç

1. İş Fikri: Mümkünse birden fazla meslek alanını birleştirerek yenilikçi bir fikir oluşturun. Gelecekte hangi becerilerin önemli olacağını araştırın.
  2. İşletme Türü: Şahıs işletmesi, limited veya anonim şirket gibi yapıları değerlendirip her birinin avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurun.
  3. Faaliyet Alanı & NACE Kodları: Resmî kurum ve kuruluşların yayınladığı NACE listelerine bakarak faaliyet alanınızı belirleyin.
  4. Pazarlama Karması: Ürün, fiyat, dağıtım ve tanıtım ister dijital yöntemlerle ister geleneksel yöntemlerle olsun, hedef kitlenize uygun stratejiler belirleyin.

Bu başlıklar üzerinden şablonu doldurduğunuzda, iş fikrinizi yapılandırmanız ve okul projenizi daha profesyonel bir şekilde sunmanız kolaylaşacaktır.

@Zeliha_Danaci

1 Beğeni