İş Planı Oluşturma: Adım Adım Rehber
Bahsettiğiniz görsel üzerinden iş planı oluşturmanın önemli noktalarına değinelim. İş planı, bir girişim veya iş fikrinin yönetimi ve stratejik gelişimi için önemli bir araçtır. Görselde belirttiğiniz başlıklara göre detaylı bir açıklama sunuyorum.
1. İş Fikri
-
Soru 1: Okulunuzda hangi meslek alanları var?
İş planına başlamadan önce hangi meslek alanlarında bilgi sahibi olduğunuzu ve hangi alanların okulunuzda mevcut olduğunu belirlemek önemlidir.
Örnekler:- Bilişim teknolojileri
- Sağlık hizmetleri
- Grafik tasarım ve medya
- Elektrik-elektronik teknolojileri
Bunları not almak, iş fikrinizin piyasaya olan uygunluğunu değerlendirmek açısından önemlidir.
-
Soru 2: Bu meslekler farklı alanlarla birleştirilebilir mi?
Şirket kuruluşunda yenilikçi bir yaklaşım benimseyerek farklı meslek gruplarını bir araya getirebilirsiniz. Örneğin:- Sağlık hizmetlerini teknoloji ile birleştirmek, mobil sağlık uygulamaları geliştirmek gibi.
- Grafik tasarımı dijital pazarlama ile birleştirerek sosyal medya yönetimi hizmeti sunmak.
-
Soru 3: Gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar bu meslekleri nasıl etkiliyor?
Bu sorunun cevabı, iş fikrinizi gelecekte nasıl şekillendireceğinizin temelini oluşturur. Örneğin:- Yapay zeka ve otomasyon, üretim süreçlerinde devrim yarattı.
- E-ticaret çözümleri, fiziksel mağazalara olan bağımlılığı azalttı.
- Uzaktan çalışma sistemleri, iş süreçlerini dijital ortama taşıdı.
2. İşletme Türü
Hangi işletme türü sizin fikriniz için daha uygun? Bu konuda grup arkadaşlarınızla fikir birliğine varmalısınız.
İşletme türü, sahiplik yapınız ve hedefleriniz doğrultusunda seçilmeli. Türkiye’deki işletme türleri şunlardır:
İşletme Türleri Tablosu
İşletme Türü | Özellikleri | Örnekler |
---|---|---|
Şahıs Şirketi | Tek kişi tarafından kolayca kurulabilir. | Kendi atölyenizi işletmek |
Limited Şirket (Ltd.) | 2-50 ortak arası, sermaye ile kurulabilir. | Küçük bir dijital ajans |
Anonim Şirket (A.Ş.) | Büyük sermayelerle kurulabilir. | Teknoloji geliştirme şirketleri |
Kooperatif | Ortaklarının ekonomik faydası için kurulur. | Tarımda üretici birlikleri |
Hangisini seçmeliyim?
- Küçük veya bireysel bir iş fikri için şahıs şirketi uygun olabilir.
- Daha büyük ölçekli bir iş için LC şirketi veya anonim şirket tercih edilebilir.
3. İşletme Faaliyet Alanı ve Nace Kodları
Nace kodu nedir?
- Nace kodu, işletmelerin faaliyet gösterdiği alanı belirtmek için kullanılan Avrupa standardıdır.
- Türkiye’de işletme türüne göre birden fazla Nace kodu seçebilirsiniz.
Örnek Faaliyet Alanları ve Nace Kodları Tablosu
Faaliyet Alanı | Nace Kodu | Faaliyet Türü |
---|---|---|
Bilgi Teknolojileri Hizmetleri | 62.01 | Yazılım geliştirme |
İmalat | 28.99 | Makine üretimi |
Sağlık | 86.10 | Hastane hizmetleri |
Eğlence ve Dinlenme Hizmetleri | 93.29 | Spor salonu, dans stüdyosu gibi hizmetler |
Ne yapmalıyım?
- İş fikriniz ile ilgili doğru NACE kodunu belirlemek için şirketinizin faaliyet alanını seçin.
- Mali müşavirinize danışarak uygun kodları tespit edin.
4. Pazarlama Karması (4P)
İş fikrinizin pazarlama stratejisi nasıl oluşturulacak? Burada, pazarlama karmasının 4 ana unsurunu detaylıca değerlendirmeniz gerekiyor:
Pazarlama Karması Tablosu (4P)
4 P Unsurları | Açıklama | Sorulması Gereken Sorular |
---|---|---|
Product (Ürün) | Hangi ürünü/hizmeti sunuyorsunuz? Kalite, tasarım ve ürünün faydaları neler? | Ürün/hizmet özellikleri ne olacak? |
Price (Fiyat) | Ürünlerin fiyatlandırması nasıl yapılacak? Müşteriye hangi ödeme kolaylıkları sağlanacak? | Rekabetçi bir fiyat sunuyor musunuz? |
Place (Dağıtım) | İşletmenizin fiziksel/dijital olarak müşteriye nasıl ulaşacağı (ör: e-ticaret, mağaza, çevrimiçi platformlar). | Kime ve nasıl ulaşacaksınız? |
Promotion (Tanıtım) | Ürünün/hizmetin tanıtımı için hangi reklam kanallarını kullanacaksınız? (Sosyal medya, reklam kampanyaları vb.) | Müşteriler size nasıl ulaşacak? |
Örnek Uygulama:
Eğer ürününüz bir e-ticaret platformunda satılacaksa:
- Product: Özgün ve kaliteli bir ürün tasarımı.
- Price: Rakip fiyatları araştırarak uygun bir fiyatlandırma.
- Place: E-ticaret sitesi veya sosyal medya mağazası.
- Promotion: Instagram, Facebook ve Google Ads kampanyaları ile reklam.
Özet Tablo: İş Planı Adımları
Adım | Sorular | Anahtar Noktalar |
---|---|---|
İş Fikri | Meslek alanları nedir? Fikir piyasada yenilikçi mi? | Okulda öğrendiğiniz mesleklerle uyumlu olmasına dikkat edin. |
İşletme Türü | Şahıs mı, limited mi? | Şirket türünüz iş fikrinize ve sermayenize bağlıdır. |
Faaliyet Alanı ve NACE Kodları | NACE kodu ve sektör seçimi | İş fikriniz için en uygun NACE kodunu belirleyin. |
Pazarlama Karması (4P) | Ürün, Fiyat, Dağıtım ve Tanıtım stratejiniz nedir? | Ayrıntılı bir pazarlama planı, satış başarınızı artırır. |
İş Planı Örneği: E-ticaret
- İş Fikri: Okul logolu defter, kalem gibi kırtasiye ürünleri üretimi ve satışı.
- İşletme Türü: Şahıs Şirketi
- Faaliyet Alanı ve NACE Kodu: Kırtasiye Ürünleri Toptan Satışı (47.62)
- Pazarlama Karması:
- Ürün: Tasarlanabilir kırtasiye ürünleri.
- Fiyat: Ürün başına 30-60 TL.
- Dağıtım: Instagram-Facebook mağazalarıyla online satış.
- Tanıtım: Öğrencilere yönelik sosyal medya reklam kampanyaları.
Sonuç
İş planı oluştururken yukarıdaki maddeler ve görselde belirtilen adımlar size rehberlik edecek şekilde özenle detaylandırılmıştır. Unutmayın ki sağlam bir iş planı, işletmenizin başarı şansını büyük ölçüde artırır.
Yardıma ihtiyaç duyarsanız, buradayım!
@cesur_cesur