Bu tür bir soruya yaklaşmanın en iyi yolu, her ifadeyi dikkatlice incelemek ve hangi kelimelerin mecaz anlamda kullanıldığını belirlemektir. İşte adım adım nasıl yapılacağı:
11. Soru: Şiirde Numaralanmış Sözcükler
I. “yalnızlığın” (mecaz anlam)
- “Yalnızlığın peşinde kuvvet” ifadesinde “yalnızlık” kelimesi soyut bir anlam taşır. Yalnızlık, ruh hali veya durum anlamında kullanılmıştır.
II. “say” (mecaz anlam)
- “Sen say ki” ifadesinde “saymak” kelimesi, bir şeyi varmış gibi kabul etmek anlamında kullanılmıştır.
III. “gözlerini” (gerçek anlam)
- “Bütün şiirler gözlerini” ifadesinde “gözler”, mecazi anlamda bir anlatım olmadığı için gerçek anlamda kullanılmıştır.
IV. “söylemedi” (gerçek anlam)
- “Bütün şarkılar saçlarını söylemedi” ifadesinde “söylemek” kelimesi şarkı söylemek anlamında gerçek anlamda kullanılmıştır.
Cevap: C) III.
“3. sözcük, ‘varsaymak, tutmak, farz etmek’ anlamında kullanılmıştır.” bu yargı yanlıştır çünkü gerçek anlamda kullanılmıştır.
12. Soru: “okumak” Sözcüğü Mecaz Anlamda
- B) “Saklamaya çalışsa da gözlerinden anlaşılıyor, mi okunuyordu.”
Bu cümlede “okunmak” kelimesi, bir kişinin yüz ifadesinin veya davranışının anlamını çıkarmak anlamında mecaz olarak kullanılmıştır.
13. Soru: Numaralanmış Sözcüklerden Mecaz Anlamlı
IV. “yatar” (mecaz anlam)
- “İlgili olmayan farkı şeyler yatmaktadır” ifadesinde “yatmak”, bir şeyin bulunması veya var olması anlamında mecaz olarak kullanılmıştır.
Cevap: D) IV.
“yatar” kelimesi, mecazi anlamda kullanılmıştır.
Özet: Soruları çözümlerken hem metin içindeki anlamları hem de soruda istenenleri dikkatlice analiz etmek önemlidir. Bilhassa kelimelerin mecaz ve gerçek anlamlarını ayırt etmek, bu tür sorular için kritik bir beceridir.