Ödev ödev ödev yapamadımm

hepsini çöz dikkatle

Bu tür bir soruya yaklaşmanın en iyi yolu, her ifadeyi dikkatlice incelemek ve hangi kelimelerin mecaz anlamda kullanıldığını belirlemektir. İşte adım adım nasıl yapılacağı:

11. Soru: Şiirde Numaralanmış Sözcükler

I. “yalnızlığın” (mecaz anlam)

• “Yalnızlığın peşinde kuvvet” ifadesinde “yalnızlık” kelimesi soyut bir anlam taşır. Yalnızlık, ruh hali veya durum anlamında kullanılmıştır.

II. “say” (mecaz anlam)

• “Sen say ki” ifadesinde “saymak” kelimesi, bir şeyi varmış gibi kabul etmek anlamında kullanılmıştır.

III. “gözlerini” (gerçek anlam)

• “Bütün şiirler gözlerini” ifadesinde “gözler”, mecazi anlamda bir anlatım olmadığı için gerçek anlamda kullanılmıştır.

IV. “söylemedi” (gerçek anlam)

• “Bütün şarkılar saçlarını söylemedi” ifadesinde “söylemek” kelimesi şarkı söylemek anlamında gerçek anlamda kullanılmıştır.

Cevap: C) III.

“3. sözcük, ‘varsaymak, tutmak, farz etmek’ anlamında kullanılmıştır.” bu yargı yanlıştır çünkü gerçek anlamda kullanılmıştır.

12. Soru: “okumak” Sözcüğü Mecaz Anlamda

• B) “Saklamaya çalışsa da gözlerinden anlaşılıyor, mi okunuyordu.”

Bu cümlede “okunmak” kelimesi, bir kişinin yüz ifadesinin veya davranışının anlamını çıkarmak anlamında mecaz olarak kullanılmıştır.

13. Soru: Numaralanmış Sözcüklerden Mecaz Anlamlı

IV. “yatar” (mecaz anlam)

• “İlgili olmayan farkı şeyler yatmaktadır” ifadesinde “yatmak”, bir şeyin bulunması veya var olması anlamında mecaz olarak kullanılmıştır.

Cevap: D) IV.

“yatar” kelimesi, mecazi anlamda kullanılmıştır.

Özet: Soruları çözümlerken hem metin içindeki anlamları hem de soruda istenenleri dikkatlice analiz etmek önemlidir. Bilhassa kelimelerin mecaz ve gerçek anlamlarını ayırt etmek, bu tür sorular için kritik bir beceridir.