Milli mücadelenin nedenleri ve programının yapıldığı genelge hangisidir
Milli mücadelenin nedenleri ve programının yapıldığı genelge hangisidir?
Cevap: milli mücadelenin nedenleri ve programının yapıldığı genelge Amasya Genelgesi dir.
Amasya Genelgesi, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde, 22 Haziran 1919 tarihinde Sivas Kongresi’nden önce, Mustafa Kemal Atatürk ve diğer bazı milli kahramanlar tarafından hazırlanan bir belgedir. İşte Amasya Genelgesi’nin özellikleri:
-
Milli egemenliğe dayalı bir yönetim isteği: Amasya Genelgesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan siyasi kriz nedeniyle, milli egemenliğe dayalı bir yönetim isteğini dile getirir. Genelgede, halkın iradesinin egemen olacağı, milletin bağımsızlığını koruyacak bir yönetim sistemi talep edilir.
-
Yabancı güçlerin işgaline karşı çıkış: Amasya Genelgesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan siyasi kriz nedeniyle, yabancı güçlerin ülkeyi işgal etmesine karşı çıkışı içerir. Genelgede, ülkenin bağımsızlığına ve egemenliğine karşı yapılan her türlü saldırının milli birlik ve beraberlik içinde püskürtüleceği belirtilir.
-
Sivas Kongresi’ne çağrı: Amasya Genelgesi, Sivas Kongresi’nin düzenlenmesine çağrıda bulunur. Kongrede, milli egemenliğe dayalı bir yönetim sistemi, ülkenin bir bütün olarak savunulması ve ulusal bir ordu kurulması gibi konular ele alınacaktır.
-
Ulusal birlik ve beraberlik: Amasya Genelgesi, ulusal birlik ve beraberliği vurgular. Genelgede, ülkede yaşayan herkesin milli amaçlara uygun davranması, hiçbir ayrım gözetmeksizin milletin bağımsızlığı için mücadele etmesi gerektiği belirtilir.
-
Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği: Amasya Genelgesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği altında milli bir mücadele yürütülmesini öngörür. Genelgede, Mustafa Kemal’in, milli egemenlik ilkesine bağlı olarak, ülkenin kurtuluşu için gerekli olan bütün tedbirleri alacağı ve halkın desteğiyle bu mücadeleyi başarılı bir şekilde sonuçlandıracağı ifade edilir.
Amasya Genelgesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın önemli bir dönüm noktasıdır ve milli mücadeledeki kararlılığı, birlik ve beraberliği ve Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğini vurgular.