Eksilenle farkin toplamınin 1698 oldugu bir cikarma isleminde cikan 796 olduguna gore fark kactir
Sultan_Ozdemir said Eksilenle farkın toplamının 1698 olduğu bir çıkarma işleminde çıkan 796 olduğuna göre fark kaçtır?
Çözüm: Verilen bilgilere göre, bir çıkarma işleminde eksilen sayı ve farkın toplamı 1698 ve çıkan sayı 796’dır.
-
Çıkarma İşleminin Tanımı: Çıkarma işleminde bir sayının (eksilen) değerinden başka bir sayı (çıkan) çıkarılarak fark bulunur. Yani,
$$\text{Eksilen} - \text{Çıkan} = \text{Fark}$$ -
Verilenleri Formüle Etmek: Soruda verilenlere bakarsak:
- Eksilenle farkın toplamı 1698:
$$\text{Eksilen} + \text{Fark} = 1698$$ - Çıkan sayı 796: Çıkan = 796 olarak verilmiş.
- Eksilenle farkın toplamı 1698:
-
Eksileni ve Farkı Bulmak için Denklem Oluşturma:
- Eksilen sayıyı E, çıkan sayıyı C, farkı ise F ile gösterirsek,
$$E - C = F$$
$$E + F = 1698$$
$$C = 796$$
- Eksilen sayıyı E, çıkan sayıyı C, farkı ise F ile gösterirsek,
-
İlk Denklemden Farkı Bulmak:
Adım 3’teki bilgileri kullanarak:
$$E = C + F$$
Eşitliği E + F = 1698 denklemine koyarak:
$$(C + F) + F = 1698$$
$$C + 2F = 1698$$
C = 796 değerini yerine koyarsak:
$$796 + 2F = 1698$$ -
Farkı (F) Hesaplama:
$$2F = 1698 - 796$$
$$2F = 902$$
Her iki tarafı 2 ile bölerek F'yi bulalım:
$$F = \frac{902}{2}$$
$$F = 451$$
Özet: Sultan_Ozdemir’in sorduğu bu matematik probleminde fark 451’dir. Bu tür sorular, matematikte verilen bilgileri belirli denklemlerle ilişkilendirmeyi ve bu sayede istenen sonucu bulmayı içeren problemlerdir. Matematikte problem çözme süreçleri genellikle adım adım ilerlemeyi ve her adımda dikkatli bir şekilde denklemler üzerinde çalışmayı gerektirir. Eğer halen kafanızda sorular veya tereddütler varsa, üzerinde daha fazla konuşabiliriz. @Sultan_Ozdemir