Matematik kitabı 120. Sayfa

Performans Görevi: Yakit Tasarrufu

Bu görevde, üç farklı otomobil markasına ait araçların yakıt tasarrufu üzerine verilen problemi inceleyelim. Görev, belirlediğiniz üç aracın şehir içi yakıt tüketim miktarlarını tablo ve grafik ile ifade etmeyi ve bu verileri matematiksel bir modelle temsil etmeyi amaçlar.

1. Yakıt Tüketim Miktarlarının Belirlenmesi

• Araç Markalarının Seçimi: Üç farklı otomobil markası belirlenmeli. Örneğin, Toyota, Ford, ve BMW gibi marka seçimleri yapabilirsiniz.

• Veri Toplama: Şehir içi yakıt tüketim miktarlarını, aldıkları mesafeye (km) göre litre cinsinden belirleyin. Bu veriler genellikle araç üreticilerinin sunduğu teknik bilgilerde veya çeşitli otomobil inceleme websitelerinde bulunabilir.

2. Grafiksel İfade ve Fonksiyon Oluşturma

• Tablo Oluşturma: Elde ettiğiniz bu yakıt tüketim bilgilerini tablo hâline getirmeniz gerekmektedir. Bu tablo, her bir aracın mesafeye göre yakıt tüketimini göstermelidir.

• Fonksiyon Oluşturma: Belirli bir mesafeye bağlı olarak yakıt tüketimini temsil eden bir fonksiyon oluşturun. Örneğin, f(x) = ax + b şeklinde lineer bir denklem kullanabilirsiniz; burada x, mesafeyi (km) ve f(x) litrede yakıt tüketimini temsil eder. Bu denklemdeki katsayılar (a ve b) tahmin etmek için deney verilerinizden yardım alabilirsiniz.

3. Grafikleri Çizme ve Analiz Etme

• Grafik Çizimi: Oluşturduğunuz fonksiyonlar için grafikler çizin ve bu grafikleri aynı eksen sistemi üzerinde gösterin. Böylece, farklı araçların performansını kıyaslayabilirsiniz.

• Grafik Üzerinde Durum Analizi: Grafikler, yakıt tüketimi açısından ne ifade ediyor? Hangi araç daha az yakıt tüketiyor? Grafiklerinize dikkatlice bakarak yorumlayın. Mesela; daha düşük eğim, daha az yakıt tüketimi anlamına gelebilir.

4. Tercih Edilen Araçların Seçimi ve Tartışılması

• Ekonomik Araçların Seçimi: Elde edilen grafiklendirilen ve analiz edilen bilgiler, hangi araçların daha ekonomik olduğunu ve hangi kullanım şeklinin avantajlı olduğunu belirlemede yardımcı olacaktır.

• Sonuçların Paylaşılması: Son aşamada, sınıf içinde oluşturduğunuz tablo ve grafikleri arkadaşlarınızla paylaşarak takım çalışması yapabilirsiniz.

Performans Değerlendirme

Bu performans ödevi, oluşturduğunuz tablo ve grafiklerin analitik dereceli puanlama anahtarı kullanılarak değerlendirileceğini belirtir. Bu yüzden, dikkatlice çalışmalı ve verilerinizi açık bir şekilde ifade etmelisiniz.

Ekstra Düşünceler

Bu ödev, öğrencilerin hem deneyleme yoluyla bilgi toplama hem de matematiksel modelleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, gerçek yaşam sorununa nasıl matematiksel bir bakış açısı getirilebileceğini gösterir, bu da öğrencilerin matematiği daha iyi anlamalarını ve günlük hayatta nasıl kullanılabileceğini keşfetmelerini sağlar.