MEB yayınları matematik ders kitabı sayfa 120 cevap çözüm

MEB Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 120 Cevap Çözüm

Görev Özeti

Bu sayfadaki görevin amacı, üç farklı otomobil markası için şehir içi yakıt tüketimlerini analiz etmek, bu verileri grafik ve cebirsel ifadelerle sunmak ve hangi aracın daha ekonomik olduğunu belirlemektir.

Adımlar

1. Araç Seçimi ve Veri Toplama:

• Üç farklı araç markası seçin.
    • Bu araçların şehir içi yakıt tüketimlerini inceleyin.
    • Tüketim miktarlarını kaydedin (litre/100km).
  2. Fonksiyon Oluşturma:

• Her araç için tüketilen yakıt miktarını mesafeye (km) göre ifade eden fonksiyonlar oluşturun.
    • Örneğin, bir fonksiyon f(x) = ax + b şeklinde olabilir, burada x mesafe, a tüketim oranı, b başlangıç yakıt miktarıdır.
  3. Tablo Oluşturma:

• Her araç için kilometreye bağlı yakıt tüketimini gösteren bir tablo oluşturun.
    • Örnek tablo formatı:
    Mesafe (km) Araç 1 - Tüketim (L) Araç 2 - Tüketim (L) Araç 3 - Tüketim (L)
    50 5 4.5 6
    100 10 9 12
  4. Grafik Çizimi:

• Her araç için fonksiyonların grafiklerini aynı dik koordinat sisteminde çizin.
    • Bu grafikler hangi aracın hangi mesafede daha fazla yakıt tükettiğini görsel olarak gösterecektir.
  5. Verilerin Sunumu:

• Elde edilen tablo ve grafikleri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşın.
    • Her aracın ekonomi açısından değerlendirmesini yapın. Hangi araç daha ekonomik ve neden?
  6. Sonuçların Değerlendirilmesi:

• Yakıt tasarrufu açısından ekonomik olan araçlar tercih etmenin faydalarını sınıfta tartışın.
    • Projenizi analitik dereceli puanlama anahtarı ile değerlendirin.

Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Yakıt tüketimi ve ekonomik araç tercihi üzerine sınıfça bir tartışma düzenleyin.
  • Araç seçiminde gerçek ve güncel veriler kullanmaya özen gösterin.

Bu adımlar sayesinde, öğrenciler gerçek yaşam verilerini matematiksel yöntemlerle analiz edecek ve sonuçlarını etkili bir şekilde sunabileceklerdir.