Matematik 2

Aşağıda verilen adımları gerçleştirerek araştırma ödevini zamanında ve eksiksiz olarak tamamlayınız.• Farklı alanlarda mutlak değer fonksiyonu yardımıyla ifade edilebilen gerçek yaşam durumlarını araştırınız. Derecelendirme ölçeğine ulaşmak için karekodu okutunuz.• • • • Belirlediğiniz gerçek yaşam durumuna uygun bağımlı ve bağımsız değişkenleri içeren bir tablo oluşturunuz. Tablodaki veriler yardımıyla fonksiyonun cebirsel temsilini oluşturup grafiğini çiziniz. Gerçek yaşam durumunu yansıtması amacıyla oluşturduğunuz fonksiyonun cebirsel temsili için uygun tanım ve değer aralıkları belirleyiniz.Yaptığınız çalışmanın tüm aşamalarını içeren bir rapor hazırlayıp arkadaşlarınıza sununuz.

Azraeylesn tarafından ifade edilen araştırma ödevi

Cevap:

Azraeylesn, öğrenciler için karmaşık bir araştırma ödevi tanımlamış. Bu ödev, öğrencilerin matematiksel kavramları gerçek yaşam durumlarıyla ilişkilendirmelerini sağlıyor ve özellikle mutlak değer fonksiyonunu kullanarak analitik düşünme becerilerini geliştirmelerini hedefliyor. Adım adım yapılacaklar ise şu şekilde özetlenebilir:

Adım 1: Gerçek Yaşam Durumlarını Araştırma

Öğrencilerden, farklı alanlarda mutlak değer fonksiyonlarını kullanarak ifade edilebilecek gerçek yaşam durumlarını araştırmaları isteniyor. Bu aşamada, günlük hayatta karşılaşılan ve matematiksel modeller ile açıklanabilen örneklerin bulunması hedeflenmiştir. Örnekler arasında, coğrafi konum belirleme, finansal sapmaların hesaplanması ya da mühendislik uygulamalarındaki hataların değerlendirilmesi gibi durumlar bulunmaktadır.

Adım 2: QR Kodu Okutma

Derecelendirme ölçeğine ulaşmak için öğrencilerden karekodu okutması isteniyor. Bu aşama, teknik becerilerinin gelişmesine ve teknolojik araçların eğitim sürecine entegrasyonuna katkıda bulunur.

Adım 3: Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler Tabloları

Öğrencilerin belirledikleri gerçek yaşam durumuna uygun olarak, bağımlı ve bağımsız değişkenleri içeren bir tablo hazırlamaları gerekiyor. Örneğin, bir marketteki günlük müşteri ziyaretleri ve gelir arasındaki ilişki incelenebilir.

Ziyaretçi Sayısı (Bağımsız Değişken) Gelir (Bağımlı Değişken)
50 5000 TL
100 10000 TL
150 15000 TL

Adım 4: Fonksiyonun Cebirsel Temsili ve Grafiği

Tabloda yer alan verilere dayanarak, öğrencilerin cebirsel bir fonksiyon oluşturması ve bu fonksiyonun grafiğini çizmesi gerekiyor. Bu işlem için mana taşır, çünkü verilerin analitik olarak nasıl temsil edileceğini gösterir.

y = |x - a| + b

Bu türden bir fonksiyon, örneğin günü kurtaran bir mağazanın gider ve gelir arasındaki farkı göstermek için kullanılabilir.

Adım 5: Tanım ve Değer Aralıkları Belirlemek

Fonksiyonun gerçek yaşamı yansıtacak şekilde uygun tanım ve değer aralıklarının belirlenmesi gerekir. Bu adımda, öğrenciler, oluşturdukları fonksiyonun uygulanabilir sınırlarını tanımlarlar ve bu kapsamda matematiksel çözümün anlamlı olmasını sağlarlar.

Adım 6: Rapor Hazırlama ve Sunum

Öğrenciler, yukarıda belirtilen adımların tüm sonuçlarını dahil edecek şekilde kapsamlı bir rapor hazırlamalı ve bu raporu sınıf arkadaşlarına sunmalıdır. Bu, hem iletişim hem de akademik yazım becerilerini geliştirir.

Sonuç:

Azraeylesn tarafından belirtilen bu araştırma ödevi, öğrencilerin matematik bilgilerini pekiştirmeleri, analitik düşünme becerilerini geliştirmeleri, araştırma yaparak problem çözme yetkinliklerini artırmaları ve yazılı-sözlü iletişimlerini güçlendirmeleri için tasarlanmıştır. Bu yapılandırılmış ve aşamalı süreç, eğitimde etkileşimli ve uygulamalı öğrenme fırsatları sunar.