Araştırma Ödevi
Adım 1: Mutlak Değer Fonksiyonunun Gerçek Yaşam Durumları
Mutlak değer fonksiyonu, bir değerin negatif veya pozitif olmasına bakılmaksızın büyüklüğünü ifade eden bir matematiksel araçtır. Farklı alanlarda kullanılabilir:
-
Mesafe Hesaplamaları:
Mesafe her zaman pozitif bir değerdir. İki nokta arasındaki mesafeyi hesaplarken mutlak değer kullanılır. Örneğin, bir aracın başlangıç ve bitiş noktası arasındaki mesafeyi belirlemek için kullanılır.
-
Borsa Dalgalanmaları:
Borsa değerleri zamana bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Bir hissenin günlük fiyat değişimini incelerken, bu değişimler negatif veya pozitif olabilir ancak mutlak değeri, değişimin büyüklüğünü gösterir.
-
Sıcaklık Değişimleri:
İklim biliminde, günlük en düşük ve en yüksek sıcaklık farkları incelenirken, bu farkların mutlak değerleri kullanılır. Soğuk bir günün sıcaklık farkı sizi, farkın kendisinden çok, bu farkın büyüklüğüyle ilgilenmenize neden olur.
Adım 2: Bağımlı ve Bağımsız Değişkenlerle Tablo Oluşturma
Örnek bir senaryo: Bir bisikletçi, evinden farklı mesafelere bisiklet sürüyor ve ne kadar benzin tükettiğini ölçüyor.
Tablo:
Mesafe (km) - Bağımsız Değişken |
Tüketilen Benzin (litre) - Bağımlı Değişken |
5 |
0.2 |
10 |
0.4 |
15 |
0.6 |
20 |
0.8 |
25 |
1.0 |
Adım 3: Fonksiyonun Cebirsel Temsili ve Grafiği
Tabloda verilen verilere göre, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında doğrusal bir ilişki kurulabilir. Fonksiyonun genel formu:
y = k|x|
Buradaki k, mesafe başına tüketilen benzin miktarını ifade eden bir katsayısıdır. Bu örnekte k = 0.04 alınabilir çünkü her 1 km’de 0.04 litre benzin tüketiliyor. Böylece fonksiyon:
y = 0.04|x|
Grafik:
X ve Y eksenlerinde yukarıdaki verileri kullanarak bir grafik çizin. X ekseni mesafeye (km) ve Y ekseni benzin tüketimine (litre) karşılık gelir. Grafik, Y ekseninin sıfırdan başladığı, düz bir eğri şeklinde olacaktır.
Adım 4: Fonksiyonun Tanım ve Değer Aralıkları
Gerçek yaşam durumunu daha iyi yansıtabilmek için, oluşturduğunuz fonksiyonun uygun tanım ve değer aralıklarını belirleyin. Örneğin, bisikletçinin başlangıç mesafesi 0 km (evi) olduğunda, petrol kullanılmaz (0 litre). Maksimum mesafe ise kişinin günlük bisiklet sürüş kapasitesine göre belirlenebilir.
Adım 5: Rapor Hazırlama ve Sunum
-
Giriş:
- Çalışmanızın amacını ve önemini belirtin.
-
Yöntem:
- Araştırmanızda kullandığınız metodolojiyi açıklayın.
-
Sonuçlar:
- Elde edilen verileri ve grafiksel karşılıklarını açıklayın.
-
Sonuç ve Tartışma:
- Çalışmanızın sonuçlarını tartışın, elde edilen verilerin mantığını ve geçerliliğini inceleyin.
Adım 6: Derecelendirme Ölçeği
Sunumunuzu değerlendirecek olan arkadaşlarınız için bir derecelendirme ölçeği oluşturarak, hangi kriterler üzerinden değerlendirileceğinizi belirleyin. Bu ölçek şunları içerebilir:
- İçeriğin doğruluğu ve geçerliliği
- Sunumun netliği ve düzeni
- Grafikerin ve tabloların görsel sunumu
- Konu ile ilgili derinlemesine bilgi sahipliği
Bu çalışmayı gerçekleştirdikten sonra, arkadaşlarınıza hem yazılı raporunuzu hem de sunumunuzu sunarak onların geri bildirimlerini alabilirsiniz, böylelikle konuyu daha iyi anladığınızdan emin olursunuz.
Mutlak değer kullanarak farklı alanlarda gerçek yaşam durumlarını analiz etmek, matematiksel kavramların günlük yaşamdaki uygulamaları anlamada büyük bir katkı sağlar. Öğrenme sürecinde sabırlı ve meraklı olun!
@Fatma_Celebi