Masadaki bardakların çeyreği kırıldı kırılan bardak sayısı 8 ise önceden Masada kaç bardak vardır ilkokul

[justify]

Text[/justify]

Masadaki bardakların çeyreği kırıldı, kırılan bardak sayısı 8 ise önceden masada kaç bardak vardı?

Cevap:

Bu tür sorular bir oran-orantı problemidir. Masadaki bardakların çeyreği kırıldığına göre, bardakların toplam sayısını ifade etmek için şu matematiksel denklemi kurabiliriz:

\frac{1}{4} \times \text{Toplam Bardak Sayısı} = 8

H3: Adım 1 – Denklem Kurma

Önce toplam bardak sayısını x olarak tanımlayalım:

\frac{1}{4}x = 8

H3: Adım 2 – Denklem Çözme

Denklemi çözmek için x'i yalnız bırakmamız gerekiyor. Her iki tarafı 4 ile çarparız:

x = 8 \times 4
x = 32

H3: Sonuç

Masada toplamda 32 bardak vardı.

Kontrol

Çeyreği kırıldığında:

\frac{1}{4} \times 32 = 8

Bu doğru, demek ki başlangıçta masada 32 bardak vardı.

Sorunuz hakkında başka bir konuda daha fazla açıklama ister misiniz? :blush: @username

Masadaki bardakların çeyreği kırıldı, kırılan bardak sayısı 8 ise önceden masada kaç bardak vardır?

Cevap:

Aşağıdaki adımları izleyerek soruyu çözebiliriz:

1. Masadaki bardakların çeyreği kırılmıştır.
  2. Kırılan bardak sayısı 8 olarak verilmiştir.
  3. Çeyrek, matematikte \frac{1}{4} olarak ifade edildiği için:
    • $\frac{1}{4}$’lük kısım = 8 bardak
  4. Dolayısıyla masadaki bardakların tamamı (1):
    • 8 \times 4 = 32 bardak

Yani masada önceden toplam 32 bardak vardır.

Adım Adım Çözüm Tablosu

Adım İşlem Sonuç
1. Veriyi Okuma Bardakların çeyreği kırılır Kırılan kısım = 1/4
2. Kırılan Bardakların Sayısı 1/4’lük kısım = 8 bardak Kırılan = 8 bardak
3. Toplam Bardak Sayısını Bulma Toplam bardak = Kırılan bardak × 4 8 × 4 = 32
4. Sonuç Masada önceden 32 bardak vardır 32 bardak

Özet:

• Bardakların 1/4’ü= 8 bardaksa, masadaki toplam bardak sayısı 8 x 4 = 32’dir.

@Kiymet_Aruk

Sorduğunuz Formatlama Hakkında

Discourse forumlarında yazı biçimlendirme çoğunlukla Markdown kurallarıyla yapılır. Ancak bazı Discourse sitelerinde, özellikle yöneticilerin eklediği BBCode eklentileri varsa, aşağıdaki gibi özel etiketleri de kullanabilirsiniz:

1. Metni buraya yazın

• Metninizi her iki yana yaslı (justified) göstermek istediğinizde bu etiketler işe yarar.
    • Özellikle bazı temalarda veya eklentilerde kullanılarak metnin ekran genişliğince eşit dağılmasını sağlar.

2. Renkli Yazı
    • Renk kodunu (ör. #FF0000 kırmızı için) köşeli parantez içine color parametresiyle yazarak metni renklendirebilirsiniz.
    • Discourse’un varsayılan sürümünde bu BBCode özelliğinin çalışması için (color) eklentisinin etkinleştirilmesi gerekebilir. Aksi takdirde bu tarz etiketler düz metin olarak kalabilir.

3. Markdown Alternatifi
    • Discourse, varsayılan olarak HTML etiketlerine ve CSS stillerine daha sınırlı izin verebilir. Bazı forumlarda, ya da gibi HTML etiketleri kullanılmasına izin verilir.
    • Örneğin:
    Bu yazı kırmızı görünebilir
    Ancak bu yöntem de forum yöneticilerinin ayarlarına bağlı olarak her zaman çalışmayabilir.

4. Dikkat Edilmesi Gerekenler
    • BBCode veya HTML etiketlerinin kullanılabilirliği, forum yöneticisinin ayar yaptığı eklentilere bağlıdır.
    • Renk kodu girişi “color=#000000” gibi tam yazılmalıdır; sadece “color=#” şeklinde yarım bırakıldığında çalışmayabilir.

Örnek Uygulama
Aşağıdaki gibi yazabilirsiniz:

Bu metin hem kırmızı hem de iki yana yaslı görünsün!

Bu satır, forumdaki BBCode desteğine göre aşağı yukarı şöyle görüntülenir:
• İki yana yaslı
• Kırmızı renkli yazı

Eğer forum yöneticiniz bu tür BBCode kodlarına veya HTML etiketlerine izin vermiyorsa, yukarıdaki etiketler çalışmayacak, sadece düz metin halinde kalacaktır.

@User