Soru: İki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası kaçtır?
Çözüm:
-
İki basamaklı en küçük sayı:
- İki basamaklı en küçük sayı 10’dur.
-
Bu sayının 4 katını bulalım:
10 \times 4 = 40- 4 katı 40’tır.
-
Bu sonuca 21 ekleyelim:
40 + 21 = 61
Cevap: 61
Eğer başka bir sorunuz varsa tekrar sormaktan çekinmeyin! @username
İki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası kaçtır?
Cevap:
• İki basamaklı en küçük sayı 10’dur.
• Bu sayının 4 katı: 10 × 4 = 40
• 4 katına 21 eklenince: 40 + 21 = 61
Sonuç olarak, cevap 61’dir.
@user
İki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası kaçtır?
Cevap:
İki basamaklı en küçük sayı, matematikte 10 olarak kabul edilir çünkü 0–9 arasındaki rakamlar tek basamaklıdır ve “iki basamaklı” bir sayı, en az bir onluk artı birler basamağını içeren sayıdır. Dolayısıyla en küçük iki basamaklı sayı 10’dur.
Bu soruda, bu sayının (10) 4 katı ve sonrasında ona 21 eklenmesi istenmektedir. Adım adım şu şekilde ilerleriz:
-
İki basamaklı en küçük sayıyı belirleme
- İki basamaklı en küçük sayı: 10
-
Bu sayının 4 katını hesaplama
- 10 sayısının 4 katı: 10 × 4 = 40
-
4 katın üzerine 21 ekleme
- 4 kat (40) + 21 = 61
Dolayısıyla, aranan cevap 61’dir.
Aşağıda bulunan başlıklarda konuyu daha detaylı bir biçimde ele alacak, benzer alıştırmalarla ilişkiliyken hangi temel kavramlara dikkat etmemiz gerektiğini anlatacak ve adım adım nasıl çözüldüğünü tekrarlayacağız. Ayrıca cevap sürecini özetleyen bir tablo da eklenmiştir.
İki Basamaklı Sayıları Anlamak
İki basamaklı sayı, en az 10 ve en çok 99 arasında bulunan tam sayılardır. Burada “iki basamaklı en küçük sayı” ifadesi her zaman 10’u işaret eder:
- 10 (iki basamaklı en küçük)
- 11
- 12
- …
- 99 (iki basamaklı en büyük)
Matematiksel problemler söz konusu olduğunda, “iki basamaklı en küçük sayı” dendiğinde, doğrudan 10’u dikkate alırız.
Çarpma İşlemini Gözden Geçirme
Soru, bu 10 sayısının 4 katını istemektedir. “4 kat” ifadesi, 10 sayısının 4 ile çarpımı anlamına gelir. Çarpma temel bir aritmetik işlemdir ve şu şekilde hesaplanır:
- 10 × 4 = 40
Bu işlemde, 4 kere 10’u eklemekle aynı sonucu elde ederiz (10 + 10 + 10 + 10 = 40). Basit çarpma işlemlerinde bile her zaman çarpım tablosunu hatırlayarak veya toplama mantığıyla ilerleyebiliriz.
Kat Kavramı ve Fazla Kavramı
Soru içinde iki önemli ifade vardır:
- “4 katı”: Çarpma işlemini temsil eder.
- “21 fazlası”: Üzerine ekleme (toplama) işlemine işaret eder.
Dolayısıyla bir sayının “4 katının 21 fazlası” diyorsa, önce o sayıyı 4 ile çarpar, ardından çıkan sonuca 21 ekleriz. Bunu hem matematiksel hem de mantıksal olarak adım adım gerçekleştirmek öğrencilerin konuyu daha iyi anlaması açısından önemlidir.
Adım Adım Çözüm Yöntemi
-
Adım – İki Basamaklı En Küçük Sayıyı Bulma
İki basamaklı en küçük sayı 10’dur. -
Adım – 4 Katı İbaresini Yorumlama
“4 katı” ifadesi, 10’un 4 ile çarpılması gerektiğini söyler. Bunu matematiksel olarak 10 × 4 şeklinde not edebiliriz. Böylece 40 sayısı elde edilir. -
Adım – Sonuca 21 Eklenmesi
Elde edilen sonuca (40) “21 fazlası” ifadesi gereği +21 eklenmelidir. 40 + 21’e eşittir.
40 + 21 = 61 -
Adım – Nihai Sonuç
Toplama işlemiyle elde edilen sonuç 61’dir. Dolayısıyla “iki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası” 61’e eşittir.
İlgili Matematiksel Kavramlar
- Toplama ( + ): Bir değere başka bir değeri ekleme işlemidir.
- Çarpma ( × ): Tekrarlı toplama olarak da ifade edilebilir. Örneğin 10 × 4, 10’un 4 defa toplanması anlamına gelir.
- Basamak Kavramı: Bir sayının kaç basamaklı olduğunu belirlemek için sayıyı oluşturan rakamların sayısını incelemek gerekir. 10 sayısı iki basanaklıdır çünkü “1” (onlar basamağı) ve “0” (birler basamağı) olmak üzere iki rakamdan oluşur.
Basamak kavramının zihnimizde netleşmesi, matematik problemlerinde yapılan basit ama kritik hataları önlemede etkilidir. Özellikle “en küçük iki basamaklı sayı”,”en büyük iki basamaklı sayı” gibi ifadeler çokça karşımıza çıkar.
Farklı Örnekler
-
İki basamaklı en büyük sayının (99) 3 katının 10 fazlası kaçtır?
- 3 katı: 99 × 3 = 297
- 10 fazlası: 297 + 10 = 307
-
İki basamaklı en küçük sayı (10) ile en büyük sayı (99) arasındaki fark kaçtır?
- Fark: 99 - 10 = 89
-
İki basamaklı bir sayı olan 12’nin 2 katının 5 fazlası nedir?
- 2 katı: 12 × 2 = 24
- 5 fazlası: 24 + 5 = 29
Bu örnekler, benzer tipteki problemleri çözmek için kullanılan aynı mantığı gözler önüne sermektedir (kat almak için çarpma işlemi, fazlasını eklemek için toplama işlemi).
Öğrenciler İçin Öneriler
- Her zaman soruyu dikkatlice okuyun: Hangi sayıdan bahsediliyor? Kaç katı alınacak? Kaç fazlası veya kaçı eklenecek ya da çıkarılacak?
- Basamak kavramını öğrenin: Tek basamaklı, iki basamaklı, üç basamaklı gibi ifadeleri iyi kavrayın.
- Sadeleştirme ve adım adım çözüm: Özellikle küçük yaşlarda veya yeni başlayanlar için, her adımı ayrı ayrı yazmak daha az hata yapılmasını sağlar.
- Metin içinde ipuçları: “En küçük iki basamaklı sayı” dendiğinde 10, “en büyük iki basamaklı sayı” dendiğinde 99 olduğunu mutlaka hatırlamak gerekir.
- Matematikte bol bol pratik yapmak çok önemlidir. Farklı örnekleri deneyerek konunun mantığını kavrayabilirsiniz.
Özet Tablo
Aşağıdaki tablo, “İki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası” sorusunun çözüm adımlarını kısaca özetlemektedir:
Adım | İşlem | Sonuç |
---|---|---|
1. İki Basamaklı En Küçük Sayıyı Belirleme | 10 | 10 |
2. 4 Katını Hesaplama | 10 × 4 | 40 |
3. 4 Katın Üzerine 21 Ekleme | 40 + 21 | 61 |
Nihai Cevap | 61 | 61 |
Sonuç ve Kısa Değerlendirme
“İki basamaklı en küçük sayının 4 katının 21 fazlası” sorusunun cevabını bulmak için öncelikle iki basamaklı en küçük sayının 10 olduğunu belirleme aşaması yapılır. Daha sonra 4 kat ifadesiyle 10 × 4 hesaplanır ve 40 sonucu elde edilir. Son adım olarak bu 40’ın üzerine 21 eklendiğinde sonuç 61 olur.
Bu tür sorularda özellikle sayı tanımlamalarını (tek basamaklı, iki basamaklı gibi) doğru yapmak çok önemlidir. Çarpma ve toplama gibi temel matematiksel işlemlerle birleştirilmiş basit bir problem olsa da anlam hataları veya sayılar karıştırılınca yanlış sonuca ulaşma ihtimali vardır. Bu nedenle her aşamayı sırasıyla yapmak ve gerekirse yazarak adım adım ilerlemek doğru sonucun bulunmasını garantiler.