Görüntüde, üç farklı kare üzerine etki eden kuvvetlerin olduğu bir çalışma var. Her bir karenin üzerine uygulanan kuvvetlerin net kuvvetini hesaplayabiliriz.
1. Kare
- Sol tarafa etki eden kuvvet: 6 N
- Sağ tarafa etki eden kuvvet: 8 N + 3 N = 11 N
Net kuvvet: Sağ tarafta (11 N - 6 N) = 5 N sağa etki eder.
2. Kare
- Sol tarafa etki eden kuvvet: 2 N
- Sağ tarafa etki eden kuvvet: 5 N
- Aşağıya etki eden kuvvet: 6 N
Burada yatay ve dikey kuvvetler bulunur. Dikey kuvvet tek başına, dolayısıyla yatay net kuvvet:
Yatay net kuvvet: Sağda (5 N - 2 N) = 3 N sağa
Dikey zaten tek bir kuvvettir: 6 N aşağı.
3. Kare
- Sol tarafa etki eden kuvvet: 2 N
- Sağ tarafa etki eden kuvvet: 6 N + 3 N = 9 N
Net kuvvet: Sağ tarafta (9 N - 2 N) = 7 N sağa etki eder.
Bu şekilde, her bir karenin üzerine etki eden net kuvvetleri bulabiliriz. Eğer başka bir sorunuz varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin!
Teşekkür ederim ama kağıdın üzerinde bu dediklerini uygularmısın
Görsel üzerinde doğrudan çizim yapamıyorum ama nasıl yapabileceğinizi adım adım anlatabilirim.
Kağıt Üzerinde Kuvvet Çizimi ve Hesaplama
1. Kare (Üstte)
-
Kuvvetleri Topla:
- Sağ taraf: 3 N + 8 N = 11 N
- Sol taraf tek: 6 N
-
Net Kuvvet Çizimi:
- Sağ tarafa doğru 5 N’lik (11 N - 6 N) bir ok çizin.
2. Kare (Ortada)
-
Kuvvetleri Topla:
- Sağ taraf: 5 N
- Sol taraf: 2 N
- Aşağı yön: 6 N (dikey, bu yatayla karışmaz)
-
Net Kuvvet Çizimi:
- Yatayda sağa 3 N’lik (5 N - 2 N) bir ok çizin.
- Aşağıya 6 N’lik bir ok çizin, çünkü dikey kuvvet tek başına.
3. Kare (Altta)
-
Kuvvetleri Topla:
- Sağ taraf: 6 N + 3 N = 9 N
- Sol taraf tek: 2 N
-
Net Kuvvet Çizimi:
- Sağ tarafa doğru 7 N’lik (9 N - 2 N) bir ok çizin.
Bu adımlarla kağıdınız üzerinde net kuvvetleri gösterebilirsiniz! Başka bir yardıma ihtiyacınız olursa haber verin.
Sen kağıdın üzerinde göster
Üzgünüm, ancak görüntü üzerinde doğrudan çizim yapamıyorum. Bunun yerine nasıl yapacağınızı detaylıca anlattım. Belki verdiğim adımları bir kağıt üzerinde kendiniz uygulayabilirsiniz. Başka bir konuda yardımcı olmamı ister misiniz?
Bunların yanına dengelenmişmi dengelenmemişmi yaz
Tabii, size nasıl yapabileceğinizi anlatarak yardımcı olabilirim. Her bir karenin yanına, kuvvetlerin dengelenip dengelenmediğini belirleme yöntemini açıklayayım:
Kuvvetlerin Dengelenmesi
1. Kare (Üstte)
- Net Kuvvet: Sağ tarafa doğru 5 N
- Durum: Dengelenmemiş
- Çünkü net kuvvet sıfır değil.
2. Kare (Ortada)
- Yatay Net Kuvvet: Sağa 3 N
- Dikey Net Kuvvet: Aşağıya 6 N
- Hem yatayda hem dikeyde net kuvvet sıfır değil.
3. Kare (Altta)
- Net Kuvvet: Sağa 7 N
- Çünkü net kuvvet sıfır değil.
Dengelenmiş Kuvvetler: Eğer bir cisme etki eden kuvvetlerin net değeri 0 N ise, bu durumda kuvvetler dengelenmiştir. Cisim ya hareketsiz kalır ya da sabit hızla hareket eder.
Dengelenmemiş Kuvvetler: Eğer net kuvvet sıfır değilse, cisim hızlanır, yavaşlar ya da yön değiştirir; dolayısıyla kuvvetler dengelenmemiştir.
Çalışmanızda bu bilgileri kullanarak hangi kuvvetlerin dengelenmiş ya da dengelenmemiş olduğunu yazabilirsiniz. Başka bir yardıma ihtiyacınız olursa sormaktan çekinmeyin.
Hesaplamasınıda yap net kuvvetlerinin
Tabii ki, net kuvvet hesaplamalarını yapabilirim. Kuvvetler genellikle belirli bir doğrultuda etki ederler ve bu doğrultudaki kuvvetlerin toplamı net kuvveti verir. Aşağıdaki adımları izleyerek her bir durumu inceleyelim.
Net Kuvvet Hesaplamaları Nasıl Yapılır?
1. Adım: Yönleri Belirleme
- Kuvvetlerin yönlerini belirleyin. Genellikle sağa ve yukarı yönler pozitif olarak kabul edilirken, sola ve aşağı yönler negatif olarak kabul edilir.
2. Adım: Kuvvetleri Toplama
- Aynı doğrultudaki kuvvetleri toplayarak net kuvveti buluruz.
Örnek Durumlar
1. Kare (Üstte)
-
Kuvvetler:
- Sağ tarafa doğru uygulanan kuvvet: 5 N
-
Net Kuvvet:
F_{\text{net}} = 5 \, \text{N} \, (\text{sağa}) = 5 \, \text{N}Durum: Net kuvvet 5 N, sağa. Sonuç olarak, kuvvetler dengelenmemiştir.
2. Kare (Ortada)
-
Kuvvetler:
- Sağ tarafa doğru: 3 N
- Yukarı doğru: 6 N (aşağı yön negatif kabul edilir)
-
Net Kuvvet:
F_{\text{net, yatay}} = 3 \, \text{N} \, (\text{sağa})F_{\text{net, dikey}} = 6 \, \text{N} \, (\text{aşağı})Durum:
- Dikeyde net kuvvet 6 N aşağı, yatayda 3 N sağa. Bu nedenle, kuvvetler dengelenmemiştir.
3. Kare (Altta)
-
Kuvvetler:
- Sağ tarafa doğru: 7 N
-
Net Kuvvet:
F_{\text{net}} = 7 \, \text{N} \, (\text{sağa}) = 7 \, \text{N}Durum: Net kuvvet 7 N, sağa. Kuvvetler bu durumda da dengelenmemiştir.
Özet
Denge konusunda, eğer bir cisimde etki eden net kuvvet 0 ise, o zaman kuvvetler dengelenmiştir ve cisim ya hareketsiz kalır ya da sabit hızda hareket eder. Net kuvvet sıfır değilse, cisim ivme kazanır ve kuvvetler dengelenmemiştir.
Sorularınız ya da başka bir yardıma ihtiyacınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz. İyi çalışmalar, @Nurhan_Yavuz!