LGS Periyodik Sistem Sorusu
Cevap:
Bu soru, bir elementin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin periyodik sistemdeki konumuna bağlı olarak nasıl değiştiğini anlamamızı gerektirir. Periyodik tablo, elementleri atom numarasına göre düzenler ve benzer özelliklere sahip elementler aynı grupta yer alır.
Adım 1: Periyodik Sistem Bilgisi
- Gruplar: Periyodik tabloda dikey sütunlardır ve aynı grupta yer alan elementler benzer kimyasal özellikler gösterirler çünkü aynı sayıda valans elektronu taşırlar.
- Periyotlar: Yatay sıralardır ve periyotta ilerledikçe elementlerin atom numarası artar, ancak benzer kimyasal özellikler göstermezler.
Adım 2: Soruyu Analiz Etme
- Üretici, aynı özelliklere sahip ama daha ucuz bir element arıyor.
- Aynı kimyasal özellikler genellikle aynı grupta yer alan elementler arasında bulunur çünkü aynı valans elektron yapısına sahiptirler.
Adım 3: Seçenekleri Değerlendirme
- A ve D seçenekleri: Aynı periyotta olan elementler kimyasal veya fiziksel özellik açısından benzerlik göstermezler çünkü farklı gruplarda yer alabilirler.
- B ve C seçenekleri: Aynı grupta yer alan elementler, benzer kimyasal özellikler gösterir çünkü dış elektron dizilimleri aynıdır. Ancak aynı fiziksel özellikleri garanti etmezler.
Adım 4: Çözüm
- Soruda istenen, aynı kimyasal özelliklere sahip bir element olduğundan, bu, aynı grupta yer almayı gerektirir. Dolayısı ile doğru cevap “C” seçeneği olacaktır.
Sonuç:
Doğru cevap: C) G elementi ile aynı grupta ve aynı kimyasal özelliklere sahip olmalı.