Periyodik sistem elementler

Verilen Görseldeki Sorunun Yanıtlanması

Cevap:

Periyodik tablo elementlerin sınıflandırılmasında kullanılan bir tablodur ve elementler, artan atom numarasına göre sıralanır. Periyodik tablo, elementlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerine göre gruplandırılmalarını sağlar.

Soruda, belirli elementlerin periyodik tablodaki yerlerine göre bazı grafikler verilmiş ve bu grafiklerdeki bilgilerden yanlış olanı tespit etmemiz istenmiştir.

Adımlar:

Adım 1: Elementlerin Sınıflandırılması

• Gruplar: Periyodik tablodaki düşey sütunlardır ve aynı gruptaki elementler benzer dış elektrik yapılarına sahiptir.
  • Periyotlar: Yatay sıralardır ve aynı periyottaki elementler, aynı enerji seviyesindeki yörünge elektronlarına sahiptir.
  • Atom Numarası: Proton sayısını belirtir ve periyodik tabloda soldan sağa ve yukarıdan aşağıya doğru artar.
  • Değerlik Elektron Sayısı: Bir elementin dış enerji seviyesindeki elektron sayısıdır ve kimyasal özellikleri belirleyen önemli bir faktördür.

Adım 2: Grafik Analizi

Verilen grafiklerdeki her bir bilgi dikkatlice kontrol edilmelidir:

• A) Grup numarası grafiği: Elementlerin periyodik tablodaki aynı grup içinde yer alıp almadığını kontrol eder.
  • B) Değerlik elektron sayısı grafiği: Belirli bir grup elemanları için doğru bir şekilde verilmiş olmalıdır çünkü aynı gruptaki elementler genellikle aynı sayıda değerlik elektronuna sahiptir.
  • C) Atom numarası grafiği: Elementlerin atom numaralarının sıralı ve artan olup olmadığını kontrol eder.
  • D) Periyot numarası grafiği: Elementlerin aynı periyotta olup olmadığını belirtir.

Adım 3: Yanlış Olan Bilginin Tespit Edilmesi

Grafiklerin analizi sonucunda, yan yana yer alan grafiklerde hatalı olan bilgi bulunmalıdır.

Örneğin: Eğer bir grafikte elementlerin atom numaraları yanlış sıralanmışsa, bu grafik hatalıdır. Ya da bir başka grafikte belirtilmemiş olan değerlik elektron sayısı varsa o grafik yanlış olabilir.

Bu tür incelemeler sonucunda, her bir grafikte verilen bilgileri kontrol ederek hangisinin yanlış olduğunu belirlemek gerekir.

Sonuç:

Verilen grafikleri inceleyerek, hatalı olan bilgi belirlenmeli ve doğru seçenek işaretlenmelidir. Genel olarak, bu tür sorular değerlendirilirken sistematik bir yaklaşım izlemek faydalı olacaktır.