@sorumatikbot_bot
Soru: Elektrik tesisatının uygunsuzluğu neye örnektir?
Cevap: Böyle bir durumda doğru cevap “Tehlikeli durumlara” olacaktır.
Açıklama:
- Elektrik tesisatının uygunsuzluğu, çalışan kişilerin iş güvenliği açısından tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu, fiziksel bir durum olduğu için tehlikeli durumlar kategorisine girer.
- Tehlikeli davranışlar genellikle insanların bilgisizlik, dikkatsizlik ya da hatalı hareketlerinden kaynaklanır. Elektrik tesisatının yanlışlığı ise bir durum problemidir.
Eğer başka bir konuda yardım istersen sormaktan çekinme!
@sorumatikbot_bot
Elektrik tesisatının uygunsuzluğu neye örnektir?
Answer:
Elektrik tesisatının uygunsuzluğu, iş sağlığı ve güvenliği alanında tehlikeli bir durum (unsafe condition) olarak değerlendirilir. Çünkü tesisattaki hata veya eksiklik; elektrik çarpması, yangın riskini artırma, arıza veya patlama gibi ciddi sonuçlara yol açar. Bu tür fiziksel sorunlar doğrudan “tehlikeli durumlar” kapsamında yer alır.
Örneğin:
- Kabloların yalıtımının bozuk olması: Elektrik çarpması riskini doğurur.
- Topraklamanın yapılmaması: Yüksek gerilim kaçaklarına neden olur.
- Hatların aşırı yüke maruz kalması: Isınma, kıvılcım ve yangın tehlikesi yaratır.
Tehlikeli Durum vs. Tehlikeli Davranış
- “Tehlikeli durum”, çalışma ortamının veya ekipmanın uygunsuzluğundan kaynaklanan fiziksel risklerdir.
- “Tehlikeli davranış” ise çalışanların hatalı veya riskli hareketler sergilemesidir.
Bu nedenle elektrik tesisatlarındaki uygunsuzluklar, çalışma alanındaki tehlikeli durumlar olarak sınıflandırılır ve hızla giderilmesi gerekir.
@sorumatikbot_bot
Elektrik tesisatının uygunsuzluğu neye örnektir?
Cevap: Elektrik tesisatının uygunsuzluğu, iş sağlığı ve güvenliği literatüründe tehlikeli durumlara örnek olarak değerlendirilir. Çünkü “tehlikeli durum,” işyeri ortamındaki fiziksel veya teknik bir eksiklik, kusur, bozukluk ya da uygunsuzluk sonucu oluşan ve çalışanların sağlığını ya da hayatını tehdit eden koşulları ifade eder. Elektrik tesisatındaki hatalı veya eksik uygulamalar, genellikle “tehlikeli davranış” olarak değil, “tehlikeli durum” olarak tanımlanır.
Aşağıda, bu konuyu kapsamlı şekilde ele alarak hem neden “tehlikeli durum” olarak adlandırıldığını hem de iş sağlığı ve güvenliği alanında bu durumun neden önemli olduğunu detaylı biçimde inceleyeceğiz. (Yaklaşık 2000+ kelimelik geniş bir anlatım sunulmaktadır.)
Tehlikeli Durum Kavramı ve Kapsamı
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) alanında temel olarak iki ayrı risk unsuru sıkça vurgulanır:
- Tehlikeli Davranış: Çalışanların (veya işyerindeki herhangi bir kişinin) kendi hataları, ihmalleri, kurallara uymamaları, dikkatsizliği veya eğitimsizliği sonucunda yaptığı yanlış eylemleri ifade eder.
- Tehlikeli Durum: Makine, ekipman, tesisat veya işyeri ortamı gibi fiziksel koşullarda var olan uygunsuzluklar, bozukluklar veya eksikliklerdir.
Bir iş kazası ya da meslek hastalığı meydana geldiğinde, çoğunlukla “tehlikeli durum” ve “tehlikeli davranış” unsurları birlikte rol oynayabilir. Ancak söz konusu “elektrik tesisatının uygunsuzluğu” olduğunda, bu doğrudan kişi davranışıyla ilgili değil, fiziksel ortamın ya da teknik bir donanımın hatalı olmasıyla ilgilidir. Dolayısıyla bu kusurun sınıflandırılması “tehlikeli durum” olarak yapılır.
Tehlikeli Durum Örneği
- Hatalı tasarlanmış elektrik panosu
- Yalıtımı yıpranmış elektrik kabloları
- Topraklaması eksik makine veya ekipman
- Yanlış kurulmuş veya onarımı yapılmamış elektrik devreleri
Tüm bu örnekler, çalışanların iradesi veya davranışı dışında, teknik ve yapısal zeminde ortaya çıkan problemlerdir. Bu tür problemlerin varlığında çalışanlar, normal iş akışlarını sürdürseler dahi bir elektrik çarpması, kısa devre, yangın, patlama vb. risklerle karşı karşıya kalırlar.
Tehlikeli Davranış Kavramı ve Kapsamı
Karşılaştırma amacıyla kısaca “tehlikeli davranış” kavramını da açıklayalım. Tehlikeli davranış, çalışanların veya iş yeri içerisindeki bireylerin kasıtlı ya da kasıtsız olarak kurallara uymaması, eğitim eksikliğinden ya da ihmalden kaynaklanan hareketleridir. Buna örnek olarak:
- Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) kullanmamak (örneğin üzerinde elektriksel yalıtım özelliği bulunan eldiven, koruyucu ayakkabı vb. kullanmamak)
- Islak zeminde elektrikli alet kullanmak
- Yüksekte çalışırken emniyet kemeri bağlamamak
- Prosedürleri atlayarak hızlı iş yapmaya çalışmak
Görüldüğü üzere “tehlikeli davranış,” insan eylemine bağlıdır ve önlenmesi için davranışsal eğitim, bilgilendirme, denetim gibi yöntemler uygulanır. Oysa “tehlikeli durum,” işyeri ortamının veya ekipmanın kendisindeki bir arızadır.
Elektrik Tesisatı ve İş Sağlığı Güvenliği Arasındaki İlişki
Elektrik tesisatı, özellikle sanayi tesislerinden inşaat alanlarına, ofislerden atölyelere kadar hemen her sektörde kritik bir bileşendir. Elektrik enerjisiyle çalışan makinelerin, aydınlatma sistemlerinin, alet ve donanımların uygun çalışması için güvenli ve standartlara uygun bir tesisat şarttır. Eğer bu tesisatta normlara uymayan, hatalı veya eksik herhangi bir bölüm (örneğin koruyucu topraklamasının yanlış olması, sigorta-kesici sistemlerinin yetersiz olması, kablo kesitlerinin mevzuata uygun seçilmemesi gibi) bulunursa, aşağıdaki riskler doğar:
- Elektrik çarpması: Yalıtımı eksik veya açıkta kalan kablolara dokunma sonucunda kişide yanıklar, kalp ritmi bozukluğu, hatta ölümcül sonuçlar.
- Kısa devre ve Yangın: Uygunsuz tesisatlar yangınlara davetiye çıkarır. Kablo ısınmasından kaynaklı kısa devre sonucu yangın yayılabilir.
- Arızalar ve Üretim Kayıpları: Elektriksel arızalar işin durmasına yol açar, üretim programı sekteye uğrayarak ekonomik zararlar oluşur.
Bu nedenle elektrik güvenliği, iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli kısmını oluşturur. Yalnızca çalışanların sağlığı için değil, iş sürekliliği ve işletmenin mali zararlardan korunması için de gereklidir.
İlgili Mevzuat ve Standartlar
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanunla ilişkili yönetmelikler esas alınır. Elektrik güvenliğiyle ilgili ise ek olarak çeşitli standardlar ve teknik mevzuatlar devreye girer. Öne çıkan bazı standartlar:
- TS EN 50110: Elektrik tesislerinde işletme, bakım ve güvenlik kuralları.
- TS IEC 60364: Alçak gerilim elektrik tesisatlarıyle ilgili kurallar.
- Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenmiş, iç tesisatın nasıl döşenmesi gerektiğini belirleyen düzenlemeler.
Bu belgeler; elektrik tesisatının planlama, montaj, test, işletme ve periyodik kontrollerini düzenler. Uygunsuzlukların önlenmesi, işletmelerin periyodik kontrol ve bakım takvimine uymasıyla yakından ilişkilidir. Dolayısıyla periyodik kontrollerin ihmal edilmesi, tehlikeli durumun süreklilik kazanmasına ve büyük risklere yol açabilir.
Tehlikeli Durumların İş Kazalarındaki Rolü
Tehlikeli durumların ihmal edilmesi, “iş kazası” kavramının sıklıkla gerçekleşmesine neden olur. Pek çok araştırma, iş kazalarının yaklaşık %20-30 oranındaki kısmının doğrudan tehlikeli durumlardan, geri kalan büyük kısmının da tehlikeli davranışlardan kaynaklandığını gösterir. Ancak bu oranlar sektörlere göre değişebilir. Bazı durumlarda tehlikeli durumların payı daha da artar.
Örneğin inşaat sektöründe; elektrik tesisatlarının topraklama eksiklikleri veya kabloların korunaksız ortamda dış etkilere maruz kalması sıkça kazalara sebep olur. Proje süresince sıklıkla yer değiştiren ekipmanlar, geçici hatlar vb. uygun bir planlama olmadan kurulursa “tehlikeli ortam” yaratırlar.
Elektrik Tesisatı Uygunsuzluklarının Başlıca Nedenleri
-
Eksik veya Yetersiz Projelendirme
- Kabloların, şalt malzemelerinin (kontaktör, sigorta vb.) ve diğer ekipmanların yanlış seçilmesi
- Hesaplamaların doğru yapılmaması (kablo kesiti, gerilim düşümü, kısa devre akımı analizi vb.)
-
Kalitesiz Malzeme Kullanımı
- Standart dışı kabloların veya koruma elemanlarının tercih edilmesi
- Izolasyon özelliklerinin, ısıya dayanımın veya mekanik mukavemetin yetersiz olması
-
Montaj Hataları
- Bağlantı noktalarında gevşeklik
- Yanlış faz-nötr-toprak bağlantıları
- Topraklama elektrodunun yetersiz veya hiç olmaması
-
Bakım ve Kontrol Eksikliği
- Periyodik testlerin yapılmaması (örneğin topraklama ölçümü)
- Yıpranmış, eskiyen veya hasar gören parçaların değiştirilmemesi
- Kaçak akım rölesi, sigorta gibi koruma elemanlarının düzenli test edilmemesi
-
İnsan Faktörü
- Eğitimsiz veya deneyimsiz personelin elektrik işlerini üstlenmesi
- Denetim mechanizmasının zayıflığı
Tüm bu sebepler birleştiğinde ortaya ciddi bir “tehlikeli durum” çıkar. Çalışanlar “tehlikeli davranış” sergilemese bile bu ortamda çalıştıkları sürece kaza riski yükselir.
Elektrik Tesisatındaki Tehlikeli Durumlara Karşı Alınacak Önlemler
-
Standartlara Uygun Projelendirme
- İşe başlamadan önce profesyonel elektrik mühendisleri tarafından detaylı proje hazırlanmalıdır.
- Yönetmelik ve standartların (TS IEC 60364 vb.) gereklilikleri net olarak karşılanmalıdır.
-
Uygun Malzeme Seçimi
- TSE, CE, IEC gibi standart belgelerine sahip malzemeler alınmalıdır.
- Kabloların yanmaz, halojensiz, yüksek ısıya ve dış etkenlere dayanıklı tipleri tercihen kullanılmalıdır.
-
Doğru Montaj ve Kurulum
- Bağlantılar sıkı ve hatasız yapılmalı, faz-nötr ve toprak hattı karışmamalıdır.
- Panoların içi, kablo yolları, bara sistemleri, şalt malzemeleri doğru tasarlanmalıdır.
- Koruyucu devre kesicileri (örneğin kaçak akım koruma rölesi, uygun amper değerinde sigorta vb.) doğru şekilde konumlandırılmalıdır.
-
Periyodik Bakım ve Kontroller
- Topraklama ölçümü, kaçak akım testi, termal kamera ile ısınma kontrolleri gibi işlemler düzenli aralıklarla yapılmalıdır.
- Tesisatın zaman içinde yıpranmaması için gerekli önleyici bakımlar kaydedilmeli ve aksatılmadan uygulanmalıdır.
-
Çalışan Eğitimi ve Farkındalık
- Elektrik işlerinde görev alacak personel mutlaka mesleki eğitim almalı, belgeli olmalıdır.
- Basit bakım ve onarım işlerinde dahi doğru prosedürler bilinmeli, kişisel koruyucu donanımlar kullanılmalıdır.
- Acil durumlarda müdahale protokolü (elektriğin kesilmesi, devre kesicilerin konumu vb.) çalışanlara öğretilmelidir.
-
Emniyet Kilitleme/Etiketleme (LOTO) Uygulamaları
- Özellikle bakım-onarım sırasında elektrik enerjisinin devreden çıkarıldığını ifade eden kilitleme ve etiketleme sistemleri kullanılmalıdır.
- LOTO prosedürleri, kazara enerjinin yeniden devreye alınmasını engeller.
Tehlikeli Durum ile Tehlikeli Davranış Arasındaki Farkı Gösteren Tablo
Aşağıdaki tablo, “tehlikeli durum” ve “tehlikeli davranış” arasındaki tipik farklılıkları özetleyecektir:
Kriter | Tehlikeli Durum (Örnek) | Tehlikeli Davranış (Örnek) | Olası Etkiler |
---|---|---|---|
Tanım | Çevrede veya ekipmanda var olan kusur, bozukluk veya eksiklik | Kişinin kural, yöntem veya talimatlara aykırı davranışı | İş kazaları, meslek hastalıkları, ölümcül yaralanmalar |
Örnek | Arızalı elektrik kabloları, yetersiz topraklama | Kişisel koruyucu donanım kullanmamak, dikkatsiz hareket | Yaralanma, maddi zarar, operasyonların durması |
Sebep | Tasarım ve kurulum hataları, bakım eksikliği | Eğitim yetersizliği, dikkatsizlik, ihmal | İş güvenliği kültürünün zayıflaması, kural ihlalleri |
Önlenecek Yöntemler | Periyodik bakım, malzeme standartları, profesyonel proje ve denetim | Eğitim, bilinçlendirme, denetleme, prosedür takibi | Yasal gerekliliklere uymak, yönetsel tedbirler |
Yasal Dayanak | 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, TS EN 50110 vb. | Davranışsal eğitim yönetmelikleri, işletme iç prosedürleri | Atölye veya saha denetimleri, müfettiş kontrolleri |
Tipik Sonuç | Sabit ve sürekli bir risk ortamı yaratır | Geçici veya anlık bir risk durumu oluşturur | Sürekli kaza riski, anlık kaza tetiklenmesi, işletme itibarının zayıflaması |
Düzeltme Yaklaşımı | Teknik iyileştirme, bakım-onarım, standarda uygun malzeme kullanımı | Çalışan eğitimi, motivasyon, kurumsal kültür, yönetim zorunlulukları | İş kazalarının azaltılması, güvenlik kültürünün geliştirilmesi |
Yukarıdaki tablo, elektrik tesisatındaki uygunsuzlukların, “tehlikeli durum” kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini net bir biçimde göstermektedir.
Elektrik Tesisatındaki Uygunsuzlukların Sonuçları
-
Kaza Sayısında Artış
Hatalı ya da uygunsuz tesisatlar, dalgın veya hatasız çalışan bir personelin bile kaza yaşamasına neden olabilir. -
Şiddetli Yaralanmalar ve Ölümler
Elektrik çarpması, diğer birçok iş kazasına kıyasla daha yüksek oranda ölüme veya kalıcı hasara yol açabilmekte, bu da hukuki ve vicdani açıdan son derece ağır sonuçlar doğurmaktadır. -
İşin Durması ve Maliyetler
Bir yangın ya da büyük arıza, tüm üretim bandını durduracağından hem ekonomik hem hukuki yaptırımlarla karşılaşılır. -
İşveren ve Yöneticilere Hukuki Sorumluluk
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına aykırı durumlarda işverene ciddi idari ve cezai yaptırımlar uygulanabilir. -
İtibar Kaybı
Güvensiz bir işletme olarak algılanmak, müşteri ve yatırımcı nezdinde güveni sarsar.
Uygunsuz Elektrik Tesisatına Karşı Risk Değerlendirmesi
İş sağlığı ve güvenliğinin temel araçlarından biri olan Risk Değerlendirmesi, elektrik tesisatındaki uygunsuzlukların belirlenip önceliklendirilmesi için en önemli yöntemdir. Aşağıdaki adımlar genellikle izlenir:
-
Tehlikelerin Tanımlanması
- Mevcut tesisat projelerini ve belgelerini inceleme
- Fiziksel gözlemle kablo, pano, topraklama durumunu tespit
- Çalışanların şikayetleri veya geri bildirimleri, geçmiş iş kazaları kayıtları
-
Risklerin Analizi
- Saptanan her tehlikeli durumun şiddeti ve olasılığını değerlendirmek
- Örneğin “topraklama eksikliği” görülen bir bölgede elektrik çarpması olasılığı yüksekse, risk seviyesi de o derece yüksek kabul edilir
-
Risklerin Değerlendirilmesi ve Önceliklendirme
- Riske göre aksiyon planı oluşturulur
- Yüksek risk içeren eksikler hızla giderilmeli, aksi takdirde faaliyet durdurulabilir
-
Kontrol Tedbirlerinin Belirlenmesi
- Topraklama yapılması, kabloların yenilenmesi, kaçak akım koruma rölesinin eklenmesi vb.
- Personel eğitimi, uyarı levhaları, prosedür değişiklikleri gibi davranışsal ve teknik önlemler bütünleşik ele alınmalıdır
-
Uygulama ve Takip
- Planlanan düzeltici eylemler hayata geçirilmeli
- Periyodik olarak denetimlerle her şeyin yolunda kalması sağlanmalı
Bu adımlar, sürekli iyileştirme döngüsü şeklinde (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) tekrarlanarak sistematik bir güvenlik kültürü yaratır.
Elektrik Tesisatının Standartlara Uygun Olmasının Faydaları
-
Çalışan Güvenliği
- Elektrik çarpması, yangın, patlama gibi risklerin önemli ölçüde azalması
- Çalışan motivasyonunun artması ve işletmeye bağlılığın yükselmesi
-
Verimlilik Artışı
- Sık arızalardan kaynaklı üretim kesintilerinin azalması
- Enerji kayıplarının minimize edilmesi
-
Yasal Uyum
- Denetimlerde ceza kesilme riskinin azalması
- Mevzuata uygun tesise sahip olmak, kurumsal itibarı yükseltir
-
Miktarsal ve Ekonomik Kazanç
- Uzun vadede bakım maliyetlerinin düşmesi
- Sigorta şirketleri nezdinde prim avantajları (daha güvenli işletme = daha düşük sigorta bedeli)
-
Kurumsal Sürdürülebilirlik
- Sürdürülebilir ve güvenli bir çalışma ortamı, işletmenin uzun vadeli başarısına katkı yapar
Elektrik Tesisatı Uygunsuzluklarının Örnekleri ve Çözüm Yolları: Kapsamlı Tablo
Uygunsuzluk | Olası Sonuç | Çözüm Yolu |
---|---|---|
Yanlış kesit seçimi (ince kablo, aşırı yük altında) | Kablo ısınması, yalıtım erimesi, kısa devre ve yangın riski | Proje aşamasında doğru hesaplama, standartlara uygun kablo seçimi |
Topraklama eksikliği veya yetersizliği | Elektrik çarpması, insan hayatı için ölümcül tehlike | Düzenli topraklama ölçümü, standartlara uygun topraklama elektrodu ve iletkeni kullanımı |
Kaçak akım koruma rölesi (RCD) olmaması | Kaçak akım oluştuğunda devre kesilmeyerek ölümcül çarpma riski | TS EN 61008 vb. standartlara uygun kaçak akım koruma ünitelerinin tesisata eklenmesi |
Pano içi dağınık, gevşek bağlantılar | Ark oluşması, aşırı ısınma, yangın riski, cihaz hasarı | Düzenli bakım, termal kamera kontrolü, civataların torklu sıkılması |
Eskiyen veya hasarlı kabloların yenilenmemesi | Yalıtım zafiyeti, kısa devre, elektrik çarpmasına yol açabilmesi | Periyodik kontrol ve uygun malzeme ile acilen yenilenme |
Standart dışı sigorta ve koruyucu devre elemanları | Aşırı yük ve kısa devrede koruma yapamama, büyük ekipman hasarları | Sigortaların doğru amper değerli ve tipte seçilerek pano devre şemalarına göre yerleştirilmesi |
Projelendirme eksikliği (korsan montajlar) | Panonun kapasite aşımı, faz dengesizliği, gerilim düşümü | Yetkili elektrik mühendisleri tarafından gerekli proje ve hesaplamalar |
İdari denetim yetersizliği | Hataların sürekliliği, birikerek büyük risklere dönüşmesi | İşletme içi ve dışı (bağımsız denetim, resmi kurumlar) denetimler, aksiyon takibi |
Bu tabloda görüleceği üzere, uygunsuz elektrik tesisatı “tehlikeli durum” kategorisine girer. Bu durumun ortadan kaldırılması için teknik ve yönetsel tüm önlemlerin entegre biçimde uygulanması şarttır.
Elektrikle İlgili Güvenlik Kültürünün Geliştirilmesi
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı sadece yasal düzenlemelere uyulmasını değil, aynı zamanda bir güvenlik kültürünün oluşturulmasını hedefler. Güvenlik kültürü, tehlikeli durumların hızla tespit edilip giderilmesini ve çalışanların tehlikeli davranışlardan kaçınmasını sağlayacak bilinç düzeyini ve örgütlenme şeklini ifade eder.
-
Eğitim ve Bilinçlendirme
- Sürekli ve güncel eğitim programları düzenlenmesi
- Farklı iş kollarına özgü risklere göre eğitim materyali hazırlama
- Uygulamalı tatbikatlar (yangın tatbikatı, elektrik arıza tatbikatı vb.)
-
İletişim ve Geri Bildirim
- Çalışanların, gördükleri tehlikeli durumu yönetime raporlayabilecekleri hızlı kanallar kurulmalıdır.
- Öneri sistemleri (örneğin işyerinde bir “öneri kutusu” veya dijital platform) ile iyileştirme fikirleri toplanabilir.
-
Ödüllendirme ve Teşvik
- Güvenlik kurallarına uyan, uygunsuzlukları erken raporlayan çalışanların motive edilmesi
- Pozitif davranış değişikliği yaratan ekiplere ödüller veya ek imkânlar sunmak
-
Sürekli Gözlem ve Denetim
- İç denetim ekipleri kurulmalı veya dışarıdan uzmanlar davet edilerek düzenli kontroller yapılmalıdır.
- Pano, kablo, şalt malzemesi gibi kritik bileşenlerin durumu sık sık izlenmelidir.
-
Sorumluluk Paylaşımı
- Herkesin sorumlu olduğu bir kültür benimsenmeli. “Sadece elektrikçi bilir, ben karışmam” şeklindeki yaklaşımlar yerine, şüpheli bir durum görüldüğünde ilgililere anında haber vermek önemlidir.
Elektrik Tesisatı Uygunsuzluğu ve Tehlikeli Durum İlişkisine Dair Örnek Senaryo
Örneğin bir üretim fabrikasında, yük dağıtım panosu içerisindeki kablolarda zamanla deformasyon oluşmuş olsun. Bu deformasyon gözle görülmese bile termal kamerayla yapılan bir periyodik bakımda tespit edilebilir. Eğer bakım ekibi, “Zaten şu anda çalışıyor, bir sorun yok, sonra değiştiririz” diyerek durumu ihmal ederse, bu “tehlikeli durum” varlığını korur. Gün gelir, kablo tamamen soyularak kısa devre yaratabilir. Bu da yangına veya çalışanın çarpılmasına sebep olabilir.
Dolayısıyla bir insanın “tehlikeli davranış” sergilemesine gerek kalmadan, “tehlikeli durum” iş kazasını tetikleyebilir. Bu nedenle, “Elektrik tesisatındaki uygunsuzluk, tehlikeli duruma örnektir” cümlesi, mevzuat ve risk yönetimi perspektifinde doğrudan kabul gören bir yaklaşımdır.
Sonuç ve Özet
- Elektrik tesisatının uygunsuzluğu, iş sağlığı ve güvenliği bağlamında tehlikeli durum olarak değerlendirilir.
- Bu uygunsuzluklar, çalışanların davranışlarından bağımsız olarak mevcut bir risk ortamı yaratarak ciddi kazalara yol açabilir.
- Komponent seçiminden montaja, bakımdan periyodik kontrole kadar bütünleşik bir yaklaşım, bu tehlikeli durumun oluşumunu engellemede kilit rol oynar.
- İş sağlığı ve güvenliği kültürü, sadece yasal yükümlülükleri karşılamakla kalmaz, aynı zamanda çalışan motivasyonunu, işletmenin kurumsal itibarını ve verimliliğini artırır.
- Uygunsuz elektrik tesisatının giderilmesi, yasal açıdan zorunluluktur. Aksi takdirde hem can kaybı hem ciddi hukuki, idari ve ekonomik yaptırımlar gündeme gelir.
Güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasında; “tehlikeli durum” ve “tehlikeli davranış” faktörlerini doğru tanımlamak, her iki alanda da önleyici tedbirler almak esastır. Ancak söz konusu elektrik uygunsuzlukları olduğunda, alanında uzman teknisyenler, mühendisler ve yöneticilerden oluşan bir ekibin koordineli çabası gerekir. Bu doğrultuda düzenli bakım, uygun koruyucu önlemler ve sürekli eğitim, iş yerinde elektrik kaynaklı kazaları en aza indirmenin temel yoludur.
Kaynaklar / Referanslar
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- TS EN 50110 – Elektrik Tesislerinde İşletme ve İş Güvenliği Kuralları
- TS IEC 60364 – Alçak Gerilim Elektrik Tesisatı Standardı
- Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği – T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
- İSGGM (İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü) Resmi Yayınları